Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Licht bloedverlies

20 juni 2023 om 09.52
1824 x gelezen

Ik heb lang getwijfeld om een vraag te stellen maar krijg geen berusting...ik ben een vrouw van 43 en heb nu sinds  ruim een half jaar lichtroze afscheiding  tussen de menstruatie door. Soms ook donkergeel , bruin. De huisarts heeft een maand geleden een uitstrijkje laten maken die helemaal goed was . Daarna heeft hij nog een kweek afgenomen op bacteriën of infecties. Die uitslag was ook helemaal goed. Nu zei de huisarts dat het wel vaker voor komt bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar omdat alles een beetje veranderd . Het is bij mij ook heel typisch want als ik fiets en stap af (dus de druk gaat eraf) dan komt er ook veel uitlopen (heb ook last van stress incontinentie) en dit gebeurd ook nadat ik intiem ben geweest met mijn man. Ik heb 3 jaar geleden een ballon catheter gehad in mijn bartylonKlier omdat die heel groot was . Kan het zo zijn dat die steeds weer volloopt en dat ik daar de klachten van heb, of moet ik me toch zorgen maken ondanks dat alle uitslagen goed zijn. Mijn huisarts heeft voorgesteld om nog een maand te wachten en dan eventueel langs een gyneacoloog te gaan. Ik ben zo bang dat het toch iets heel engs is ondanks de gerust stelling van de huisarts.... 

Antwoord

Beste Boemer,

Moet bekennen dat ik t moeilijk vind om op basis van je informatie iets te zeggen. Is t bijv altijd en dan iets meer als je afstapt of zijn het maar een paar dagen per maand? En is t na vrijen  anders dan bij afstappen: meer oF minder bloederig bijv? Hoeveel is t precies: een inlegkruisje per dag of meerdere maandverbandennper dag? En ik hoor je niet over pijn dus ik neem aan dat je geen pijn hebt? Ook niet bij het vrijen? En jeuk? Heb je dat? Kortom eigenlijk veel te veel vragen voor een forum zoas dit, dat eigenlijk is bedoeld voor heel concrete vragen.

Hoe dan ook: ben niet meteen ongerust. Behalve als je elke dag veel (paar inlegkruisjes per dag) roze/gele/waterige afscheiding hebt dan klinkt een maand misschien wat lang. Maar anders kan ik me voorstellen dat de tijd inderdaad wel duidelijk kan maken welke kant t op gaat.

Hoop dat dit helpt,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/06/2023 - 16:34

Allereerst bedankt voor de reactie, dat vind ik al erg fijn.

Nee het is niet meer dan een inlegkruisje per dag !! Als ik gefietst heb of na het vrijen dan is het vaak iets meer inderdaad maar dan nog niet meer dan een inlegkruisje. Verder is het iedere dag en heel soms in een maand tijd twee keer niet. Nee heb helemaal geen pijn.

Nogmaals bedankt 

Laatst bewerkt: 21/06/2023 - 19:02

Ben inmiddels een paar weken geleden bij de gynaecoloog geweest. Die heeft een behandeling gedaan met zilvernitraat in de hoop dat dat zou gaan helpen eventueel de behandeling herhalen als het niet geholpen had. Ik heb er nog steeds last van helaas en nu vertelde iemand me dat het ook baarmoederkanker kan zijn en dat ze dat niet kunnen zien met een uitstrijkje en onderzoek middels een speculum. Daardoor ben ik weer zo angstig geworden want weet niet meer zo goed wat te doen blijven onderzoeken wat het kan zijn of me er in berusten en vertrouwen dat het niks ernstigs is en wellicht een periode is dat het over kan gaan...

Laatst bewerkt: 20/08/2023 - 10:57

Beste Boemer, 

Wij begrijpen dat je angstig bent geworden en je zorgen maakt, zeker als je van iemand hebt gehoord dat het ook baarmoederkanker kan zijn. Het is belangrijk dat je deze zorgen en angsten deelt met jouw arts, die kan jou dan precies uitleggen waarom bepaalde onderzoeken in jouw situatie voldoende uitsluitsel geven of welke onderzoeken er nog mogelijk zijn. 

Hopelijk kunnen jouw zorgen zo weggenomen worden.

Met vriendelijke groeten, voorlichters infolijn

Laatst bewerkt: 21/08/2023 - 11:18