Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Maak ik me onterecht zorgen?
Eind juni met spoed een inwendige echo gehad in verband met bruin bloedverlies en pijnklachten onderbuik en onderrug op verdenking van torsie eierstok.
Gelukkig was hiervan geen sprake en zag alles er goed uit. Wel is er een uitstrijkje en kweek afgenomen. Zowel soa alsmede hpb negatief, ofwel pap1.
Tot zover positief echter blijven de pijnklachten aanwezig en is er afgelopen weekend met spoed een CT gemaakt bij de SEH welk het volgende toont:
- forse uterus met enig vocht in cavum uteri
- Veel opbouw slijmvlies maar nog wel binnen de kaders
- Spoortje vrij vocht Douglas
Cyste rechter eierstok
Gezien ik recentelijk nog een echo heb gehad bij de gyneacoloog kreeg ik enkel een belafspraak voor elkaar om deze resultaten te bespreken gezien het mij angst inboezemt. Telefonisch is aangegeven dat ik mij nergens druk over hoef te maken en de buik en rugklachten hier niets mee te maken zullen hebben. (Bloedverlies is gestopt na de echo vorige maand)
Ik kan deze uitslagen niet laten rusten en vraag me nu af of een second opinie iets is wat ik moet overwegen. Zou u mij van advies willen voorzien wat te doen en wat uw kijk is op de uitslag en het klopt dat ik mij hier geen zorgen over hoef te maken?
Antwoord
Beste Chantal,
Beetje moeilijk om je te helpen omdat de uitslag van de CT moet worden gezien in de context van jouw: hoe oud ben je bijvoorveeld? En hoe was die CT gepland in je cyclus? En voor het beoordelen van de cyste (of je je daar wel of geen zorgen over hoeft te maken) is echt meer informatie nodig over het precieze aspect en de afmetingen. Al die gegeven heeft je gynaecoloog meegenomen in zijn advies, dus als je gynaecoloog zich geen zorgen maakt dan maak ik me ook geen zorgen. Ik zie dus ook niet meteen een reden voor een 2e mening, behalve natuurlijk als je het idee hebt dat je gynaecoloog niet ' serieus' naar je situatie heeft gekeken. Maar dan nog zou ik eerst nog een keer met je gynaecoloog in gesprek gaan en vragen waarom hij/zij zich geen zorgen maakt. Als dan blijkt dat al die aspecten die ik net noemde (en er zijn er nog veel meer) zijn meegewogen en beoordeeld dan is er dus wel degelijk serieus naar je situatie gekeken en is er geen reden voor zorgen .
Kun je hiermee verder>
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Hoi Cor,
Bedankt voor je reactie. Ik ben 31, moeder van 3 kinderen en de dag van de CT zat ik op dag 15 na start van mijn menstruatie.
Dit is dan ook de reden dat is aangegeven dat ik mij nergens druk over hoef te maken echter..
Gynaecoloog heeft enkel het rapport gelezen en niet de CT ingezien. Hij liet ook weten dat een radioloog een baarmoeder anders kan meten dan hij waardoor hierin verschil zou zijn en over de gevonden cyste werd aangenomen dat dit door de radioloog verkeerd gezien zou zijn en het een follikel zou zijn.
Vooral het feit dat ik het moet doen met aannames en het feit dat mijn klachten niet afnemen is dan ook de reden geweest van mijn vraag. Indien er inderdaad voldoende is om aan te nemen dat het niet de oorzaak kan zijn van mijn klachten leg ik het graag naast me neer
In voorwand
verdacht voor kleine myoom/adenomyose maar met doppler meer passend
bij vasculaire formatie.
Ik kan niet zoveel informatie vinden over de betekenis van een vasculaire formatie en dit goed/kwaadaardig is. Is dit iets om me zorgen over te maken?
Beste Chantal,
Denk echt dat t t beste is om het nog een keer met je gynaecoloog te bepreken. En het is goed te bedenken dat ' dokteren' altijd inhoudt dat je aannames doet op basis van de gegevens die beschikbaar zijn (klachten, uitslagen, ...). Die gegevens worden dan tegen alle kennis en ervaring gehouden en dat leidt tot de aanname 'Dat er niks aan de hand is', of tot de aanname dat behandeling X goed zou kunnen helpen. De crux van goed dokterschap is dat je steeds bereid bent die aannames te blijven verifiëren en toetsen tegen nieuwe informatie die beschikbaar komt. Bijvoorbeeld effect van behandeling, toename van klachten of juist afname van klachten. En dat betekent dus dat je behandelaar nieuwe afwegingen zal maken nu blijkt dat je klachten blijven en dus een nieuwe aanname za doen. Denk dus, maar dat schreef ik al, dat je echt weer in contact moet zien te komen met je behandelaar.
Hoop dat dit je wat meer inzicht geeft in hoe het werkt.
Met vriendelijke groet.