Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Maligniteit vergrote eierstokken en eierstokcysten met septa

Hallo!

Ik ben een 41 jarige vrouw met al een tijd klachten  rondom mn onderbuik. Afgelopen week bleek uit een buikecho dat ik aan beide zijden  vergrote eierstokken heb met enkele (grote)cysten met septa. De radioloog liet doorschemeren dat met name dat laatste reden was tot zorg. Mijn klachten zijn al een tijdje; opgezette buik, buik- en bekkenpijn, pijn in mn onderrug onderrug (extreem in de week rond mn eisprong en s nachts) onregelmatige menstruatie, verstoppingen, loze aandrang ontlasting, veel aandrang tot plassen en vermoeidheid. Mede door de reactie vd radioloog schrok ik erg en ben gaan googelen.. Idd staat er dat er een grotere kans op maligniteit is bij cystes met septa.  Echter heeft de huisarts overlegd met een gynaecoloog en die gaf aan dat ze dacht dat een afspraak op de poli gynaecologie wel ok was binnen 30 dagen omdat ze wel reden tot zorg zag, maar geen maligniteit vermoedde. Ik vond dit wat tegenstrijdig en ben zelf best wel bezorgd. In hoeverre is het beeld van cystes met septa reden tot het doen van aanvullend onderzoek op korte termijn en het vermoeden van maligniteit, of niet?  En zou het helpen om de anticonceptiepil te gaan slikken? Ik kan ieder moment mijn menstruatie krijgen, dus wanneer ik dan gelijk start vermijd ik iig een volgende eisprong en weer zo veel pijn wellicht?

Ik ben enorm onzeker als volledig alleenstaand moeder van 2 zorgintensieve kinderen die mij heel hard nodig hebben! 

Dank alvast!

Antwoord

Beste Anoniem,

Klopt dat septa een ongunstig aspect zijn als er een echo wordt gemaakt. Maar het betekent zeker niet dat de cyste zeker een kankercyste is.

Wanneer heeft u een afspraak gekregen? 30 dagen is voor mijn idee wel beetje de maximale termijn. Zeker als de cysten ook groot (> 10 cm) zijn.

Met vriendelijke groet,

  Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 08/03/2024 - 15:45

Beste meneer Kroon,

Dank voor uw reactie! Mijn afspraak is op mijn verzoek gelukkig versneld, ik kan komende week al terecht.

Rechterzijde was maar 3,5 cm, linkerzijde een stuk groter stond er maar geen vermelding hoe groot dan. 

Vriendelijke groet

Laatst bewerkt: 09/03/2024 - 09:20

Goedemorgen,

Afgelopen woensdag was mijn afspraak en ik begrijp het geloof ik niet helemaal. Deze gynaecoloog maakte zich meteen al weinig zorgen! Op zich fijn, maar kan dat idd zo gezegd worden bij cysten met septa? Ze zag ze wel op de buikecho, ook de septa, maar ze waren niet groot (4,5 cm ene eierstok, 3,5 cm andere eierstok) en gezien mijn leeftijd was er volgens haar weinig reden tot zorg.  Ik dacht dat cysten met septa altijd verder onderzocht moesten worden,maar dat is dus niet zo? Kunnen ze ook spontaan verdwijnen? Ik ben nu nl met de anticonceptiepil gestart en heb dan over 2 maanden weer een echo om te zien hoe het er dan uit ziet. Om mij gerust te stellen zijn er nog wel tumormarkers geprikt en die vielen binnen normaal gelukkig! Ik wil heel graag opgelucht zijn, maar haar lachonieke houding staat nogal haaks op de radioloog en andere gynaecoloog die mee had gekeken naar de echo waardoor ik het lastig vind hier blind op te vertrouwen.

Laatst bewerkt: 18/03/2024 - 08:10

Beste Anoniem,

Het is bij cysten van de eierstokken van belang naar ‘het geheel’ te kijken. Septa zijn dan misschien ongunstig maar blijkbaar zijn er ook veel gunstige factoren (bijv je leeftijd, de waarden van de tumormarkers, andere echokenmerken) en zijn er geen andere ongunste factoren. Dan is het complete beeld geruststellend.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 24/03/2024 - 11:15