Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Mogelijke behandelopties baarmoederhalskanker stadium 2B

17 mei 2024 om 16.46
165 x gelezen

Beste heer De Kroon,

Onlangs is helaas na een lisexcisie (verwachting CIN 3 weg te halen, echter bleek dit grotendeels een adenocarcinoom waarvan grootste invasieve deel 4 bij 7 mm) gebleken dat ik baarmoederhalskanker heb.

De MRI liet een (rest)tumor zien van 2,7 cm, diameter, en helaas dubieus uitbreiding van het parametrium links. Onderzoek onder narcose heeft dit bevestigd, doorgroei parametrium links van circa 3 mm, waardoor ik in stadium 2B zit en de aangewezen behandeling chemoradiatie is.

Bij dat laatste kan ik me momenteel nog moeilijk neerleggen met name gezien mijn grote kinderwens.

U zou me een groot plezier doen hierin mee te denken of er mogelijk toch nog andere behandelopties zijn.

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Sana4

Antwoord

Beste Sana,

Oei, wat een narigheid. Moet bekennen dat behandelingen met behoud van kinderwens bij stadium IIB wel heel erg betekent dat je ' de rand van de veiligheid' opzoekt en daar wellicht overheen gaat. Goed om te bedenken dat behoud van kinderwens eigenlijk geen invloed mag hebben op de kans dat de kanker terugkomt. 

Aan de andere kant is het wel 'gek' dat de tumor relatief klein is (27 mm): bij een tumor van 27mm is uitbreiding in het parametrium heel zeldzaam. Dus je kunt je afvragen hoe zeker die parametrium uitbreiding is. Bij iemand zonder kinderwens is het minder relevant hoe zeker je bent van die parametriumuitbreiding, maar bij jou is dat nou net de crux. Want voor een tumor van 27 mm zouden wel wel bereid zijn na te denken over een behandeling waarin de kans bestaat dat de fertiliteit behouden blijft. 

Kan me dus goed voorstellen dat ik als ik jou behandelaar zou zijn zou willen overleggen met een ander ziekenhuis om te beoordelen hoe er daar wordt gedacht over die parametriumuitbreiding. En als er maar enige twijfel is dan kun je je afvragen of je dan wellicht toch kunt overwegen te kijken of fertiliteitbesparende behandeling een optie is.Maar goed: je moet je dan natuurlijk wel steeds afvragen hoe belangrijk die kinderwens voor je. En je natuurlijk afvragen hoe reeel het is, los van de kanker, dat je kinderwens vervuld wordt. Hoe oud ben je bijvoorveeld, ben je al een zwanger geweest, heb je een partner. Dat zijn ook aspecten die je mee moet nemen in je overwegingen.

Kortom: ingewikkeld. Maar bij twijfel zou ik aan je behandelaar vragen of de MRI nog door een onafhankelijk team beoordeeld kan worden. En het is een beetje ingewikkeld om te zeggen maar ik denk dat je dat dan bij ons in het LUMC zou moeten laten doen. Denk dat wij de meeste ervaring hebben met fertiliteitbesparende behandeling van baarmoederhalskanker als de tumor relatief groot en/of uitgebreid is. In Nijmegen, Utrecht en AvL doen ze ook baarmoederbesparende operaties maar veelal bij wat kleinere tumoren.  

Nogmaals: ik kan niet inschatten of er mogelijkheden zijn maar denk dat als kinderwens belangrijk voor je is dat dan een 2e mening het minste is dat je moet regelen. Al was het alleen al om later geen spijt te hebben dat je ' niet goed genoeg hebt gezocht naar mogelijkheden' .

Hoop dat dit je helpt,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/05/2024 - 22:07

Beste heer De Kroon,

Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie.

Kan mij volledig vinden in hetgeen u schrijft en ga dan ook een second opinion regelen voor in het LUMC.

Met vriendelijke groet,

Sana

Laatst bewerkt: 22/05/2024 - 22:41