Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Na bevalling cin2/3

Beste,

N.a.v. het lezen over mijn diagnose het volgende.

Vorig jaar 29/06/2023 ben ik samen met mijn partner trotse ouder geworden van een gezond mannetje. Nadat ik 1x ongesteld was geweest ben ik weer begonnen met de pil, echter na een half jaar merkte ik dat ik steeds voor mijn stop week (1/1,5 week eerder) al behoorlijk wat bruin verlies kreeg en ben ik met mijn klacht naar de gynaecoloog gegaan die vervolgens een inwendige echo heeft gemaakt waar alles er goed uit zag en werd er gezegd dat mijn lichaam echt een half jaar nodig had om weer op adem te komen en te wennen aan de pil. Weer een half jaar later (ondertussen al een jaar)  was ik 1x optijd ongesteld geworden waarna ik weer contact opnam met de gynaecoloog. Uiteindelijk heb ik een uitstrijkje moeten laten maken en er werd gezegd dat alles er goed uitzag, 2 weken nadien gebeld en werd gezegd dat er geen afwijkingen gevonden waren helemaal opgelucht! De dag daarna werd ik al vroeg in de ochtend gebeld dat het uitstrijkje helemaal niet goed was nml pap3a1 en dat we een vervolgafspraak moesten inplannen voor een colposcopie. Deze gehad te hebben kwam deze uitslag als een bom binnen dit omdat bij de colposcopie werd gezegd dat dit max cin1/2 zou zijn maar dat ik me totaal niet druk zou moeten maken voor cin3. Zie hieronder:

CONCLUSIE: Cervixbiopsie, voorlip: plaveiselcelepitheel hooggradige dysplasie: CIN2 / matige dysplasie tot focaal CIN3 / ernstige dysplasie; cylinderepitheel: geen dysplasie. Verantwoordelijke patholoog: KLINISCHE GEGEVENS: Restmateriaal onbekend Inzending I cervix verkrijgingswijze: biopt Aantal biopten: 1 Lokalisatie: voorlip Klinische gegevens: PAP3a1 Vraagstelling: CIN? Formaline: ja Eerdere therapie: geen Materiaal cervix VRAAG CIN? VERKRIJGING biopt Aantal potjes 1 MACROSCOPIE: 2 biopten van 5 en 6 mm. Ti 1b. MICROSCOPIE: [PPM] Gebaseerd op de richtlijnen Cervixcarcinoom versie 3.0 (2012) en CIN, AIS en VAIN versie 1.0 (2015) Macroscopie Type ingreep: cervixbiopsie Lokalisatie: voorlip Microscopie Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie en CIN3 / ernstige dysplasie Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja Bevindingen cylinderepitheel: geen dysplasie

Nu heb ik me al redelijk ingelezen. Alleen wat betekend focaal cin 3? En als er uitbereiding in de klierbuizen is moet ik er dan al vanuit gaan dat het zich nog meer gaat uitbereiden? Kan dit ook de oorzaak zijn dat als we gemeenschap hebben het minder vochtig word terwijl ik wel in de mood ben? 

Kan dit binnen een jaar zichzelf zo ontwikkeld hebben? Voor mijn zwangerschap altijd dezelfde pil gebruikt en nooit ergens last van gehad pas na mijn bevalling is dit begonnen. Wel hebben wij nog een kinderwens. Wat zal de dokter als behandeling geven denkt u? Ik ben 27 jaar.

Hartelijk dank vast.

Met vriendelijke groeten,

Helena 

 

Antwoord

Beste Helena,

Focaal CIN 3 betekent dat het vooral CIN 2 is, maar er een aantal plekken zijn waar er CIN 3 is. Aangezien CIN 2 langzaam overgaat in CIN 3 is dat dus gunstig / minder erg. De uitbreiding in de klierbuizen zegt niks over uitbreiding naar andere plekken. Het geeft aan dat de CIN niet alleen aan het buitenoppervlak van de baarmoedermond zit maar ook een stukje naar binnen is gegroeid in de binnenbekleding van het baarmoederkanaal. 

Ik denk dat de gynaecoloog een lisexcisie zal voorstellen: dat is in elk geval bij CIn 3 het advies. Het hangt misschien een beetje af van hoe veel focaal precies is: als het echt maar een heel klein beetje CIN 3 is en bijna helemaal CIN 2 zou je nog kunnen kijken of je afweer het zelf opruimt, eventueel ondersteund met imiquimod. 

Volgens mij heeft het niks te maken met dat je steeds dezelfde pil hebt gebruikt en ook niet met je zwangerschap. Dit is ontstaan omdat je 5-10 jaar geleden met het HPV virus besmet bent geraakt en je afweer het niet opruimt. Dan ontstaan deze afwijkingen.

Geloof ook niet dat deze infectie met HPV of de CIN invloed heeft op het vochtig worden bij opwinding. Moeilijk om te zeggen wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn: dat is zo divers en daar zijn zoveel mogelijke oorzaken voor dat je het daar misschien beter een keer met je huisarts over kunt hebben. Of met de gynaecoloog natuurlijk. Als je het tenminste als probleem ervaart.

Hoop dat dit je helpt,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 19/09/2024 - 22:26

Beste Cor,

Hartelijk dank voor de fijne en uitgebreide uitleg.

Er is contact opgenomen en de arts wil gezien mijn leeftijd een half jaar wachten om te kijken of mijn lichaam de CIN opruimt mocht dit niet het geval zijn dan word het alsnog behandeld. Ik merk dat het nogal dat het een emotioneel rollercoaster is. Zou ik kunnen vragen of er geen half jaar maar dat ik het na 3 maanden nog even laat checken? Ik weet niet of die mogelijkheid bestaat maar ik ben mega onzeker geworden over mijn lichaam.

Gezien onze kinderwens willen we natuurlijk dat er zo min mogelijk gedaan hoeft te worden daar down under. En omdat t advies ook afwachten is is het fijn.


Met vriendelijke groeten,

Helena

Laatst bewerkt: 20/09/2024 - 08:33

Beste Helena,

Als je afweer inderdaad in staat is om HPV op te ruimen dan is 3 maanden te kort om daar het effect van te zien. Dat is waarom er wordt geadviseerd dat er minstens 6 maanden tussen de onderzoeken moet zitten.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 29/09/2024 - 20:52