Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Onzekere uitslag na curretage bij colposcopie, wel/geen kanker?

2 jaar terug had ik een Pap3a, daarna is lisexcisie gehad, tussentijds Pap1 gehad. Helaas bij het laatste 2 jaars uitstrijkje een Pap3B geconstateerd. Ik heb daarna een colposcopie gehad. Bij het meekijken zag ik dat het op de baarmoedermond amper te zien was, héél minimaal en precies bij de opening. Er is een curretage uitgevoerd. Ik had al een CIN 3 verwacht gezien dat de vorige keer ook het geval was bij een lagere Pap uitslag. Echter nu kreeg ik te horen dat er misschien al kwaadaardige cellen zijn gevonden, maar dat ze dat niet zeker weten. Volgens mijn gyn is de kans dat het een CIN 3 is hoger is dan daadwerkelijk kanker, maar het is niet uitgesloten op basis van de bevindingen. Kortom misschien heb je het en misschien ook niet. Doodeng.

Ik zie net mijn lab uitslag en ik ben via Google aan het kijken (wat niet altijd persé het beste plan is). Maar ik kom ook steeds bij bepaalde kreten uitleg bij andere soorten kanker tegen, dus wat het betekend met betrekking tot de baarmoeder geen idee. Ook zie ik waardes waarbij ik me afvraag wat het betekend zoals de Ki-67, want die komen (ook) naar voren bij kanker, maar dan zou ik een andere conclusie verwachten en niet een 'het is niet uitgesloten'. Bij de Ki-67 zie ik via Google dat boven de 20% al als hoog wordt bestempeld.

Ik sta ingepland voor een conisatie op 23 augustus. Heel spannend in dit geval. Normaal ben ik erg nuchter, maar nu heb ik geen idee wat de toekomst gaat brengen en of ik misschien kanker heb en of ik ziek ga worden, lang mag leven, mijn haar kwijt ga raken, etc. Ik probeer dit niet te doen, maar ja hou het maar eens tegen die gedachtes.

Ik ben vooral benieuwd of dit nou eigenlijk heel ernstig is en me enorm ongerust moet maken of dat het in principe meevalt en het over zou kúnnen zijn na een conisatie.

Alvast bedankt voor het lezen.

-----------------------------------------------------------

Dit zijn de lab uitslagen:

Macroscopie Type ingreep: cervixbiopsie / curettage / vaginabiopsie / lisexcisie (LEEP / LLETZ) Aardmateriaal: cervix curettage

Microscopie Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Bevindingen cylinderepitheel: geen dysplasie

Zeer ruime fragmenten plaveiselcelepitheel met sterk verstoorde uitrijping. Het epitheel verbreed. Er is wanordelijke rangschikking van crypten SIT een met tenminste matige cytonucleaire atypie. Regelmatig mitosefiguren en apoptotische keratinocyten. Tevens meerdere oppervlakkige reepjes endocervicaal slijmvlies zonder dysplasie. Het betreft ten minste ernstige dysplasie (CIN-3). Macroscopisch invasief plaveiselcelcarcinoom niet uitgesloten. Immuunhistochemie: p16 positief (bloksgewijs). Ki-67 positief (50-60%).

-------------------------------------------------------------

Ik heb de vraag ook nog bij mijn gyneacoloog neergelegd en ze hebben het heel fijn meegenomen in hun overleg vandaag. Met dit als reactie:

Telefonisch consult ivm: nav bespreking in tumorboard gynaecologische oncologie met het UMCU heden ochtend

Uitslag: Conclusie tumorboard: Geen indicatie voor verwijzing naar UMCU. Ki-67 is proliferatie marker. En proliferatie zie je ook in CIN 3. Dus indicatie conisatie blijft staan, zal gewoon in Antonius verricht worden. Uiteraard kan er in definitieve preparaat altijd iets uitkomen zoals beginnende kanker. Maar dat staat los van Ki-67

Antwoord

Beste MM,

Spannende tijden inderdaad. Maar volgens mij heeft je gynaecoloog het heel goed gedaan en uitgelegd: die Ki-67 is inderdaad een aanwijzingen dat de cellen zich delen. Maar dat doen CIN III cellen en kankercellen beide. Met die marker is dus geen onderscheid te maken tussen kanker en CIN III. De beste optie is inderdaad een conisatie om te bepalen of er CIN III is of toch kanker. 

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 30/07/2023 - 10:28

Beste Cor,

Dank je wel voor jouw reactie. Fijn dat je de mening deelt van mijn gyn, dat geeft toch wat extra hoop.

Crossed fingers!

Met vriendelijke groet,

MM

Laatst bewerkt: 31/07/2023 - 10:19