Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap 3b, geen dysplasie

Beste arts,

Vorig jaar werd ik 30 en opgeroepen voor het bvo. Hierbij werd een pap3a2 gevonden, met hrhpv. Hierna volgde een colposcopie, waarbij geen afwijkingen gezien werden en dus geen biopten werden genomen.

Nu, een jaar later, is dit een pap3b (p6) geworden. Ik heb mij afgelopen jaar laten inenten met gardasil9 in de hoop van het HPV af te komen, maar helaas. Nu dus weer een colposcopie ondergaan, waarbij wederom geen afwijkingen te zien waren. Geen witte verkleuring en de plaveiselcellen werden mooi bruin bij aanstippen jodium. Vanwege de pap heeft de gyn toch een biopt genomen, een mini stukje ter grootte van een erwt, zoals hij het zelf benoemde.

Nu blijkt uit de biopt dat er geen afwijkingen gevonden zijn in de opbouw van het weefsel. Super goed nieuws dus. Mijn vraag is, hoe kan dan dat uitstrijkje toch telkens fout zijn?

Ik heb verder ook geen klachten en een halfjaar geleden is ook een inwendige echo gedaan, waarop niks te zien was.

 

Nb. Vaginawanden zagen er normaal uit volgens behandelverslag, evenals fluor. Ik heb nog gevraagd of die afwijking dan niet hogerop ofzo zou zitten, maar de gyn gaf aan dat dit vaker bij wat oudere dames het geval is. Volgens de gynaecoloog is alles dus goed, maar de onrust telkens door de afwijkende uitslagen zijn erg naar.

 

Ook zei de gyn tijdens de colposcopie dat als er al een afwijking zou zitten, dat hij dat dus heeft weggeknipt met het biopt. Daar is dus niks uitgekomen. Ik vroeg toen aan hem, stel dat er wel cin3 uitkomt, dan is behandeling dan nog steeds niet nodig, want het is weggeknipt. Dat bevestigde hij, maar gaf ook aan dat het weefsel daar dan vatbaarder kan zijn en alsnog een lis aangeraden wordt, is dit zo?

Antwoord

Beste Taylor Made,

Als ik je vraag goed begrijp is er nu tot twee keer toe er een discrepantie tussen het uitstrijkje (pap 3a2/3b) en de colposcopie met biopt (geen afwijkingen). En er is nooit een “endocervix curettage” van het weefsel wat hogerop in je baarmoederhals gedaan.


Ik zou deze vraag nog even aan je eigen gynaecoloog voorleggen, en vragen wat het plan hiervoor is. Of een tweede mening aanvragen.

succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 25/03/2023 - 08:06

Beste team gynaecologie,

Het beleid is over een halfjaar weer controle.

Vanwege het feit dat de pap afwijking in de plaveiselcellen zit, p6, en deze goed te overzien zijn tijdens de colposcopie zegt de gynaecoloog dat er niks aan de hand is. Is zon curretage niet alleen zinvol bij een afwijking in de endocercicale cellen?

Ze zeggen dat 1 afwijkende cel bij een uitstrijkje al kan zorgen voor een score als pap3b?

Gr.

Laatst bewerkt: 25/03/2023 - 12:07

Beste Taylor Made,

Een second opinion (beoordelen of het beleid juist is) is niet mogelijk via deze weg.

We kunnen algemene vragen beantwoorden die niet op internet (thuisarts, de gynaecoloog.nl etc) te vinden zijn. 

veel succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 26/03/2023 - 12:54