Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap3a2, AIS+CIN2, na conisatie Pap1 en na 6 ma Pap4 (AIS)
Beste Dr. De Kroon en team,
Heel fijn dat er hier vragen gesteld kunnen worden. Alvast bedankt voor uw reactie.
In 2021 heb ik een uitstrijkje laten doen met Pap3a2 als resultaat. Na een colposcopie gevolgd door en conisatie is AIS en CIN2 vastgesteld. De randen van de conisatie waren schoon.
Na ong. 6 maanden kreeg ik uitslag Pap1 met hrHPV aanwezig.
6 maanden later krijg ik de uitslag Pap4. Op de uitslag staat alweer AIS en ook nog P5 (matige dysplasie).
Komt dit vaker voor? Wat kan het zijn, dat het een nieuwe afwijking is ontstaan of dat het een tweede afwijking al dieper bestond die gemist is bij de eerste controle na de conisatie?
Ik ben 38 maar kijk tegenop het verwijderen van mijn baarmoeder. Wat is de kans dat een tweede conisatie voldoende is?
Alvast bedankt en met vriendelijke groeten.
Antwoord
Beste Anoniem,
Wat vervelend dat je weer een afwijkende uitstrijk hebt.
Het komt helaas vaker voor dat een afwijking niet helemaal weg is of terugkomt, dat is precies waar de controle uitstrijkjes voor bedoeld zijn in de 2 jaar na zo'n behandeling. Om er op tijd bij te zijn. De normale eerste uitstrijk doet vermoeden dat de afwijking wel weg is geweest. Maar soms zit er inderdaad een afwijking iets hogerop die nu duidelijker terug te zien is in de uitstrijk. Daar kom je nooit helemaal achter.
Ik neem aan dat je een colposcopie krijgt op korte termijn, ik zou je adviseren dit af te wachten en dan gericht je vragen met je gynaecoloog bespreken. Na de colposcopie weet je beter wat er aan de hand is en wat je opties tav behandeling zijn.
Veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE
Heel erg bedankt voor de reactie.
Er is een tweede uitstrijkje gedaan, de uitslag is Pap3a1 deze keer. Vervelend dat de uitstrijkjes geen eenduidige resultaat geven.
Er is ook een endocervicale curettage gedaan. Er zijn geen afwijkingen gevonden.
Het is besloten om een tweede conisatie te gaan doen.
Ik vroeg me af, gezien het feit dat er nog steeds hrHPV aanwezig is, is er nog een reële kans dat met een tweede conisatie de infectie en de afwijkingen uiteindelijk wel weggaan?
Beste Anoniem,
Moet bekennen dat ik niet precies weet hoe groot de kans is dat je voor goed van de HPV infectie afkomt na een 2e conisatie. Denk dat t goed is te bedenken dat het 'doel' van de conisatie vooral is om te voorkomen dat het voorloperstadium zich ontwikkeld tot kanker.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE
Oh excuus, ik kreeg geen melding dat er een reactie is geplaatst.
Bedankt voor uw antwoord. Jammer dat de cijfers niet bekend zijn.
Hoe snel moet zo'n conisatie plaatsvinden? Er is namelijk een second opinion aangevraagd (suggestie van de arts, wellicht om mij gerust te stellen omdat ik redelijk van slag was toen ik de uitslag hoorde), maar het duurt 4 weken voordat ik daar terecht kan.
Nu raak ik een beetje in paniek door de vertraging en twijfel ik over de beslissing om een tweede mening aan te vragen. Kunnen een paar weken extra van belang zijn of ben ik onredelijk om me zorgen te maken?
Nogmaals hartelijk dank.
Beste Anoniem,
Er is absoluut geen haast: het duurt maanden (jaren?) voordat een voorloperstadium kanker wordt. Dus die4 week tot de second opinion zijn geen enkel probleem.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE
Dat is duidelijk, bedankt voor uw reactie.
Maar dan, zou ik eerst zwanger kunnen worden en daarna (na 1 jaar?) de conisatie doen? hoe groot is mijn risico in dit geval?
Ik moest namelijk 5 jaar wachten totdat ik me mocht laten controleren (uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek), en vervolgens een paar weken voor de afspraak bij de poli, nog een paar weken tot de uitslag, nog meer voor de eerste conisatie, wachten op de eerste nacontrole, daarna 6 maanden tot de tweede nacontrole, nu verder afwachten op de second opinion... Ik krijg namelijk niet echt de indruk dat dit een hele urgente situatie is. Als het urgent was, zou ik verwachten dat alles sneller zou gaan, vaker uitstrijkes, snellere afspraken enzovoorts. Of zie ik het verkeerd?
Beste Anoniem,
Als je zwanger wordt duurt dat natuurlijk wel ‘heel lang’: dan ben je zo meer dan een jaar verder. Of dat verantwoord is kan ik zo niet te zeggen: daarvoor zijn de precieze uitslagen van belang en ook hoe de baarmoedermond eruitziet bij de colposcopie. Dus dat is echt iets om te bespreken tijdens de second opinion.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE.