Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
PAP3A2 CIN 3 direct lisexcisie
Door omstandigheden stond mijn eerste uitstrijkje nog op de todo list. Uitslag 3a2, dus blij dat ik het 8 jaar na m'n eerste oproep toch maar gedaan heb.
In eerste instantie was het flink balen, omdat het nooit eens check en klaar kan zijn. Al 3x eerder de onzekerheid meegemaakt door knobbeltjes in de borst en opgezette lymfeklier in de oksel. Alle ook operatief verwijderd met gelukkig goede uitslag.
Afgelopen maandag bij de gynocoloog geweest. Na de colposcopie adviseerde ze mij direct een lisexcisie te doen ipv alleen biopten, omdat het vrijwel zeker zou zijn dat ik er anders voor terug zou moeten komen. Besloten het gelijk maar te doen en nu wachten op de uitslag. Herstel verloopt zeer goed. Geen last van bloedingen, alleen wat meer afscheiding en verder nergens last van. Mooie meevaller dus.
Alleen nu met het wachten begin ik me toch een beetje zorgen te maken en begint de afgelopen maamdagochtend te bezinken. Voorafgaand aan de colposcopie was de gynocoloog was ze heel positief over de pap3a2 en deed haar uiterste best mij gerust te stellen. Tijdens de colposcopie keek ik mee op het scherm, gaf de verpleegkudige goed uitleg wat de gynocoloog aan het doen was en wat ik zag op het scherm. Daarna werd dus voorgesteld direct een lisexcisie te doen, maar realiseer me nu pas dat er niets werd gezegd over CIN 3 uitslag. Dit heb ik teruggelezen in mn dossier.
Afgelopen dagen ben ik op zoek gegaan naar informatie over ervaringen herstel lisexcisie en wat me toen opviel is dat er eigenlijk altijd biopten aan vooraf gingen, nooit direct een lisexcisie.
Nu ben ik heel blij dat mijn gynocoloog direct een lisexcisie voorstelde gezien het CIN3 beeld, zodat ik niet over een paar weken terug hoef. Maar merk dat ik me nu ook een klein beetje zorg maak hierdoor. Heb ik gewoon een hele fijne meedenkende gynocoloog of kan er een andere reden zijn dat direct lisexcisie de voorkeur heeft nav de colposcopie?
Zoals ik hierboven al beschreven heb, ben ik bekend met het wachten op dit soort uitslagen, welke altijd goed ware en kan daardoor relatief positief blijven denken. Maar toch knaagt het een beetje...
Voor de volledigheid, uitslag colposcopie:
Classificatie uitstrijkje: PAP III A2. HPV: positief.
Bethesda: HSIL.
SCJ is te overzien.
Kleur na aanbrengen van azijn: witting op hele voorlip , centraal voorlip en op 4 uur.
Geen jodiumapplicatie ivm jodiumallergie.
Bloedvaten: fijn regulair.
Mozaïeken: grof.
Punctaties: grof.
Grootte van de laesie: > 15mm of 3-4 kwadranten.
Uitgevoerde verrichtingen(en): LLETZ.
Er werd weefsel voor PA ingezonden.
Conclusie: Beeld CIN III.
De kolposcopie verliep ongecompliceerd.
Gezien kolpobeeld CIN III (II) in overleg met patiente direct lisexcisie verricht ipv
eerst biopten en dan waarschijnlijk in tweede instantie alsnog lisexcisie.
Antwoord
Beste Stay-Positive,
Volgens mij heb je gewoon een meedenkende ervaren gynaecoloog. Het is heel gebruikelijk om bij PAP3a2 of hoger, beeld van CIN III door ervaren colposcopist/gynaecolog én afgesloten kinderwens (weet uit je verhaal niet zeker of dat aan de orde is) meteen een lisexcisie te doen omdat t inderdaad efficient is. Bij ervaren gynaecologen is de kans dat t géén CIN III is als de gynaecoloog dat denkt extreem klein.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon