Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap3b cin3
Goedenavond,
Uit mijn eerste uitstrijkje (30 jaar geworden) kwam helaas gelijk pap3b. Ik schrok hier ontzettend van. Ben al 12 jaar samen met mijn vriend dus beetje naïef misschien maar had echt verwacht dat ik überhaupt geen HPV zou hebben laat staan ernstige afwijkingen. Ik ben namelijk echt nooit ziek dus had niet verwacht dat mijn lichaam dat virus niet zou opruimen. Naar aanleiding van deze uitslag is er een colposcopie gedaan en zijn er biopten afgenomen. Op het oog zag het er uit als CIN1 maar zeker nog geen kanker (mijn angst)gaf de gynaecoloog aan. Maar nu blijkt het helaas toch cin 3 te zijn. Daarom moet ik nu een lisexcisie ondergaan. Het kan 4 tot 8 weken duren voor ik aan de beurt ben, is dat niet heel lang?
Kan het zijn dat er toch kankercellen gevonden worden in die lis ondanks het feit dat het er op het oog helemaal niet zo ernstig uit zag? En is die kans wellicht groter doordat ik al 12 jaar dezelfde partner heb en dus waarschijnlijk al lang besmet ben met HPV?
Ook wilden we graag beginnen aan kindjes, maar dat kan nu natuurlijk niet. Mijn gynaecoloog heeft eigenlijk niet eens gevraagd of ik een kinderwens heb. Moet ik dit niet melden zodat ze er rekening mee kan houden en niet te veel weefsel weghaalt of maakt dat niet uit?
En een laatste vraag waar ik online niet echt duidelijkheid over kan vinden. Is het verstandig te wachten tot ik een goede uitslag krijg(controle uitstrijkje) mocht het allemaal meevallen na de lis? Want wat als daar dan weer cin3 uitkomt? Wordt er een beetje onrustig van want ik word er natuurlijk ook niet jonger op en het moet je natuurlijk nog gegund zijn om (snel) zwanger te worden. Ik hoop dat je me hier mee kan helpen! Alvast bedankt.
Antwoord
Beste Mariel,
Allereerst excuses voor de. vertraging...
De kans dat er alsnog kankercellen worden gevonden in de lis is heel erg klein. Zeker als de afwijking er niet zo afwijkend uit zag. Dat je al 12 jaar dezelfde partner hebt, en dus waarschijnlijk al langer besmet bent, maakt ook niet zo heel veel uit. Het is heel gebruikelijk dat er pas 10 tot 15 jaar na de besmetting CIN ontstaat. Daarom beginnen we ook pas met uitstrijkjes vanaf je 30e: we gaan ervan uit dat de meeste vrouwen besmet worden tussen hun 18e en 25e. Dus als ze de HPV dan niet of vertraagd opruimen dan zijn we er nog op tijd bij.
Wat betreft je kinderwens: denk dat t inderdaad goed is als de gynaecoloog die de lis doet dat weet. Denk dat t toch uitmaakt, in die situatie zou ik in elk geval niet 'voor de zekerheid wat extra weghalen' . Goed om dat te vertellen dus, mocht je niet intussen de lis al hebben gehad.
Met betrekking tot wachten om zwanger te worden: dat is altijd lastig. Aan de ene kant zou je zeggen wacht nou even tot de uitslag normaal is, aan de andere kant is er best een kans dat de uitslag over 6 maanden niet helemaal normaal is (bijv nog wel HPV en PAP2, of alleen nog HPV). Wanneer besluit je dan wel te beginnen met te proberen. Want de kans dat er , als de lis CIN III laat zien, nog (of alweer) een ernstige afwijking is na 6 maanden is heel klein. Dus door te wachten geef je de geringe afwijkingen ook weer meer tijd om ernstiger te worden. En het is goed te bedenken dat, als het echt nodig is, een colposcopie en/of lisexcisie ook in de zwangerschap goed mogelijk zijn en veilig. Dus eigenlijk raad ik over het algemeen niet aan te wachten behalve als vrouwen heel bezorgd zijn over behandelingen in de zwangerschap of andere redenen hebben om zo min mogelijk 'gedoe' te willen in de zwangerschap. Maar zoals gezegd: dan is het de vraag wanneer je dan wel zwanger zou kunnen proberen te worden.
Nou, hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon