Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Pap3b zonder ontsteking

Hi, 

Inmiddels ben ik (32) bijna 2,5 jaar onder controle bij de gynaecoloog in verband met afwijkende uitstrijkjes. Mijn eerste uitstrijkje was pap3a2. Hierna volgde de afname van een biopt waaruit Cin2 kwam. Vanwege mijn leeftijd was men terughoudend met behandelen. Ondanks mijn 'geen kinderwens'. Vorige week heb ik wederom een uitstrijkje gehad. Nu pap3b. P6, 06. Nu vroeg ik mij af of ik kan concluderen dat mijn uitstrijkje enigzins meevalt omdat er geen ontsteking wordt gezien? Bij mijn vorige uitstrijkje (half jaar geleden, pap3a1) na het biopt, werd namelijk koilocytose gezien. Dit is nu dus niet het geval. Bij alle uitslagen ben ik wel hpv positief, hoog risico. 

Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord. 

Gr. 

Antwoord

Beste F,

Heb je de uitslag al met je eigen arts besproken?

Mocht je daarna nog een vraag hebben laat het vooral weten!

Vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste ,

Ik heb aanstaande donderdag een belafspraak staan omtrent de uitslag. Om goed beslagen het gesprek in te gaan en eventueel vragen voor te bereiden vroeg ik mij dus af wat het betekent dat er geen ontsteking is gevonden. 

Groet,

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste F,

We adviseren echt om de uitslag eerst met je eigen arts te bespreken in het vervolg.

Het zegt niet zoveel het wel/geen ontstekings deel van de uitslag. Het gaat met name om de P6 , de afwijking aan de plaveiselcellen, de buitenbekleding.

Het kan goed zijn dat je nu een CIN3 hebt die wel behandeld moet worden. Ik zou niet bang zijn dat er in een half jaar tijd een meer ernstige afwijking is ontstaan.

succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste team gynaecologie, 

Bedankt voor het antwoord. Omtrent de P6 en de mogelijkheid van cin 3 en een lisexcisie was/ben ik bewust. Ik vroeg me alleen enkel af of de niet aanwezigheid van een infectie/ontsteking nog iets zei.

Hartelijk bedankt.  

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste team gynaecologie, 

Naar aanleiding van mijn uitstrijkje heb ik wederom een colposcopie gehad. Vanwege de uitslag van mijn uitstrijkje had men verwacht veel onrustig weefsel te zien. Dit was echter niet het geval. Dit gebeurde ook bij mijn vorige colposcopie waar een Cin 2 uit kwam. Tijdens de colposcopie werd er misschien 1 hooguit 2 hele kleine plekjes verkleuring gezien aan de baarmoedermond. De baarmoedermond is verder rustig en egaal. Het lijkt niet aangedaan door ernstig afwijkende weefsel, wat niet strookt met het pap uitstrijkje. P6 en verder geen afwijkingen in de KOPAC . 

Ik ben een DES kleindochter. Zou dit tot een mogelijkheid kunnen leiden van de afwijkingen met de uitstrijkjes en eerdere biopt? Ik heb dit eerder benoemd in het ziekenhuis. Maar toen werd er aangegeven dat een DES kleindochter hier geen effect op kan hebben. Al ben ik als jong meisje wel geopereerd aan mijn maagdenvlies vanwege DES kleindochter. Hebben jullie hier mogelijk meer ervaring mee? De gynaecologen konden de gang van zaken eigenlijk ook niet verklaren en raden aan om een lisexcisie te doen wanneer ik wederom een Cin 2 of Cin 3 uitslag krijg na deze colposcopie. De uitslag volgt begin volgende week. 

Groet F.  

Laatst bewerkt: 07/12/2022 - 19:28