Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pap3cin2
Goedendag,
8 jaren geleden kreeg ik, na een uitstrijkje, het bericht van mijn huisarts dat het niet goed is.
Hierop volgde snel afspraak met de gynaecoloog. Er werd daarna een kegel weggehaald, vlamde veel op. Waarop de gynaecoloog vroeg of wij nog kinderen wilden, het zal namelijk ook achter de baarmoeder.Wij wilden geen kinderen, zij haalde alles grondig weg. Helaas werden we bij een volgend consult geïnformeerd dat niet alles weg was en moest er nogmaals een kegel weggehaald worden. Nadien een enorme bloeding gehad. Na controlt was ik erg onzeker en verzocht de arts mijn baarmoeder/mond te verwijderen. Dit is 7 jaar geleden gedaan.
Altijd een naar gevoel gehad rondom de linkerkant onderbuik. Wel eens gevraagd bij huisarts, maar moest niet aan iets slechts denken. Darmen zullen t zijn...
Tot 3 weken geleden. Steken, dikke opgezette buik, ongesteldheidsgevoel, koorts. Ontstekingswaarden: 185. Diverticulitis, na een echo bij de huisarts.
Avond spoedopname. Volgende ochtend in het ziekenhuis: verlies van veen groengele afscheiding.
In deen middag inwendig onderzoek, maar omdat ik geen baarmoeder meer heb, was het een vreemd onderzoek, want er kon niks uitkomen, zal wel een schimmel zijn.... geen uitstrijkje, inwendig kijken werd er 2 'worstjes' gezien, volgens gyneacoloog niet gyneacologisch. En werd werd weg gestuurd naar interne afdeling. Spoed ctscan. Chirurg ziet samen met radioloog een abces van 5 x6. 4 cm op mijn eierstok.
Discussie tussen specialisten, kan niet, ze heeft geen baarmoeder . Na week opname nu toch diagnose PID. Maar... het kan niet, ze nemen aan en handelen na wat radioloog zegt.
Na week opname nu thuis met picc-lijn. 3 x per dag antibiotica. Ontstekingswaarden dalen, pieken en dalen koorts algehele malaise.
Harde buiken, afscheiding.
Is het een rare gedachte dat 7 jaar geleden toch niet alles weg is gehaald. Dat het er jaren heeft gesluimerd. En nu toch de kop is opgestoken.
Specialisten durven niet te opereren.Uitstrijkje is niet goed vervoerd, dus niet onderzocht....
Ik ben ongelooflijk onzeker aan het worden. Wil absoluut niet negatief denken, maar hebben jullie dit ooit gezien?
Morgen moet ik voor controle en gaat ze de grootte van het abces meten.
Heb veel vragen gesteld, maar krijg weinig duidelijk.
Groet,
Ijsvogel
Antwoord
Beste IJsvogel,
Wat een narigheid! Kan alleen maar hopen dat het abces kleiner is geworden...
Wat betreft de oorzaak: het kan inderdaad geen 'klassieke' PID/ SOA zijn want dat kan niet meer als je baarmoeder is verwijderd. Maar het kan natuurlijk nog wel een abces zijn ter plaatse van de eierstok en/of eileider. Hoe dan de bacterie daar komt is niet helemaal duidelijk maar bijvoorbeeld vanuit je darm of toch via de vagina omdat daar een verbinding is ontstaan: die ' 2 worstjes' misschien?
Met bekennen dat ik niet zo heel goed begrijp waarom er geen kijkoperatie is gedaan om het abces op te ruimen / schoon te spoelen. De richtlijn schrijft dat je dat na 24-48 uur moet overwegen als de antibiotica niet aanslaat: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/pelvic_inflammatory_disease/pi… En ik begrijp dat af en aan koorts hebt toch?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Goedendag Cor,
Dit klopt, zij geven aan dat het een 'no go' is om dichtbij het abces te komen. Ze zijn bang dat het knapt. Te gevaarlijk.
Ik krijg nu 3 x per dag antibiotica via infuus, thuis van het spec-team.
Ik heb af en aan verhoging, 38.7. Met 4 x per dag paracetamol.
Gisteren controle, inwendig onderzoek en abces opgemeten, het slinkt. Maar ze willen nog steeds geen actie ondernemen. Als ik weer verhoging krijg moet ik bellen en komen, dan nemen ze een kweek af.
Gyneacoloog geeft aan dat zij het oordeel van de radioloog volgen en hier hun werkwijze op hebben gemaakt. Maar zij geeft gisteren aan dat zij niet overtuigd is dat het in/op eierstokken zit. Maar op de dikke darm. Volgende week moet ik weer voor controle. En ze gaat overleggen met de chirurg. Wel geeft ze aan dat mijn gedachte dat het kwaadaardig is tegenspreekt.
We blijven positief, maar het is wel onzeker allemaal wat het nu is.
Dank voor uw antwoord.
Kleine update: volgende dag al afspraak bij chirurg. Chirurg wist van niks, bijgepraat en aangegeven dat gynaecoloog aangeeft dat het de darm is, chirurg spreekt dit tegen. Is absoluut de eierstok. Chirurg neemt contact op met gynaecoloog.
mijn onzekerheid neemt alleen maar toe. Morgen moeten we naar de gynaecoloog. Afwachtend en anders adviseert chirurg second opinion......
Met vriendelijke groet,
Ijsvogel