Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pijn in been en lies na baarmoederverwijdering en lymfeklierverwijdering
Dag, ik heb 6.5 week geleden een verwijdering gehad van baarmoeder, eierstokken, baarmoederhals, baarmoedermond, 2 poortwachtersklieren en 2 lymfe klieren in bekkengebied. Ik bleek na 3 weken een forse dagelijkse zenuwpijn in schaamstreekgebied links, linkse liesgedeelte en mijn linkerbovenbeen te hebben wat niet verbetert. Dat gehele gebied huid is dood/gevoelloos. Ik heb geen zichtbare zwellingen of dikker been dus geen oedeem. Chirurg zegt dat dit wel jaar kan duren of niet helemaal meer weggaat. Ik heb echt veel pijn met aankleden, bukken, been optillen, door mijn knieen heen buigen. Ik maak me zorgen waar dit door veroorzaakt kan zijn en wat hier aangedaan kan worden. Jaar mee rondlopen vind ik onacceptabel. Zowel de pijn als gevoelloosheid buitenzijde bovenbeen en schaamstreek. Heeft u idee of suggestie wat ik moet doen? Bedankt!
Antwoord
Beste Jomar,
Wat naar om te horen dat je zoveel klachten hebt na de operatie. Moet bekennen dat ik ook geen oplossing heb. Het is een bekende complicatie van het verwijderen van de lymfklieren omdat de huidzenuwen in dat gebied lopen. Vindt het wel opvallend dat het blijkbaar pas meer dan 3 week na de operatie is begonnen: weet je gynaecoloog dat ook? Ik bedoel als de pijn is ontstaan door beschadiging van de huidzenuw tijdens de operatie zou je verwachten dat de klachten min of meer meteen na de operatie al zouden zijn begonnen.
Als de last die je hebt zo groot blijft als je beschrijft kun je misschien aan je behandelaar vragen of hij/zij een keer met een neuroloog of een pijn specialist kan overleggen. Soms zijn er medicijnen die zenuwpijn kunnen verminderen, Maar dan is het wel belangrijk zeker te weten dat het zenuwpijn is.
Hoop dat dit je een beetje helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Bedankt voor uw tip en antwoord
Ik heb dit meerdere keren aangegeven. Ze hebben nu fysio voorgesteld. Daar ga ik komende week mee beginnen.
Het is geen oedeem en er zit geen infectie hebben ze vastgesteld.
Mogelijk ervoer ik pas 3 weken na de operatie deze blijvende pijn omdat ik afbouwde met pijnstillers en alleen ibruprofen en paracetamollen niet meer hielpen. oxycodon wilde ik niet meer om helderder in mijn hoofd te worden.
Chirurg vindt dat ik nu maar met fysio verder moet kijken. Dat maar weer zien. Bedankt voor uw antwoord!