Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Plotseling hpv positief

22 februari 2023 om 08.16
339 x gelezen

Beste, 

Allereerst, wat fijn dat ik m'n vragen mag stellen via deze website! Hier helpen jullie mij, en een hoop anderen, enorm mee. Dank daarvoor!

Mijn situatie is als volgt:

In 2014 kreeg ik contact bloedingen en tussentijdse bloedingen. Hiervoor ben naar de gynaecoloog geweest. M'n uitstrijkje mislukte in eerste instantie (pap0) vanwege de bloedingen. Uiteindelijk: pap2, geen HPV. De arts verwachtte dat het vanzelf beter zou gaan, ik hoefde niet terug te komen.

In 2020 ontmoette ik mijn huidige partner. We hadden eigenlijk direct onbeschermde seks. Ik had nog steeds weleens last van de genoemde bloedingen en ik wilde voor de zekerheid een checkup doen. In februari 2021 pap1, geen HPV en geen andere SOAs. 

Nu mocht ik onlangs meedoen aan het bvo en ik ben er middels de zelfafnameset achter gekomen dat ik hpv heb en ik maak me nogal zorgen. Dit had ik niet zien aankomen. Ik heb dan ook de volgende vragen:

- ik weet 99% zeker dat mijn partner niet is vreemdgegaan. Hoe kan ik dan toch nu hpv hebben. Is er een kans dat hij mij in het begin van onze relatie niet heeft besmet (ondanks dat het zo besmettelijk is)?

- Kan HPV sluimeren in het lichaam en weer actief worden bij mindere weerstand?

- kan het zijn dat mijn test in 2021 vals negatief was, omdat ik schijnbaar lastig te testen ben? Zoals ook in 2014. Hadden ze door mijn klachten verder onderzoek moeten doen? Ik lees op internet dingen over een connisatie bij klachten.

- een paar maanden geleden hebben we ook een kindje gekregen. Tijdens mijn bevalling voelde de verloskundige iets 'geks en hards'. Toen is met spoed de gynaecoloog opgeroepen, maar daarna was het niet voelbaar meer. Kan dit kanker zijn geweest?

Inmiddels heb ik andere vage klachten zoals een zeurderig gevoel in m'n onderbuik (ik dacht dat het nog door de bevalling kwam). 

Uiteraard heb ik na de uitslag hpv direct een uitstrijkje laten doen bij de huisarts. Maar mijn huisarts kon mijn vragen niet beantwoorden. Ik vind het erg moeilijk om met de onzekerheid van het wachten om te gaan, ik hoop dat u mij iets meer duidelijkheid kan geven. In ieder geval alvast hartelijk dank voor uw tijd! 

 

Antwoord

Beste Eef,

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie kindje! 

Het komt heel vaak voor, ook in volkomen monogame relaties, dat hpv eerst niet aan te tonen is en dan weer wel. We weten nog niet precies hoe dat zit. Maar het lijkt er dus idd zoals je al vraagt op dat het sluimerend aanwezig kan zijn.

Als er een gynaecoloog mee heeft beoordeeld bij je bevalling , en als je zo kort geleden nog een pap1 had zou ik me nu niet te druk maken, en even rustig op de uitslag van de huisarts te wachten.

succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 23/02/2023 - 20:29