Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Poliep
Hi,
Er is naar alle waarschijnlijkheid een poliep in de baarmoeder geconstateerd tijdens de echo. 7 mm dik. Is dat verdikt? Er is enkel contactbloeding, verder geen bloedingen. Overgang is voorbij. Men geeft aan dat de kans aannemelijk is dat het goedaardig is. 80 procent gaf men aan. Speelt de dikte en contactbloeding hierin mee? Binnenkort is er een kijkoperatie om de poliep en verklevingen (kon er niet goed bij) te verwijderen. Is het onderscheid moeilijk te maken tussen poliep en kanker bij echo? Slag om de arm van 20 procent vind ik behoorlijk klinken. Hoe snel groeit een poliep uit in kanker? In 2020 geen poliep zichtbaar. En waardoor kan de verkleving komen? In oktober 23 niet aan de orde. Wel heb ik baarmoederhalscellen laten dichtbranden. Heeft dat daar mee te maken? Hoor het graag
Antwoord
Beste Beertje,
Moeilijk te zeggen: als er geen bloedverlies is dan is een poliep inderdaad bijna altijd goedaardig. Op een echo is het verschil helaas niet te maken. Hoe ben je erachter gekomen? En neem aan dat er met de contactbloeding ook een uitstrijkje van de baarmoedermond is gemaakt? Of was dat met het dichtbranden al gedaan?
7 mm is op zich niet zo dik, maar wel te dik voor na de overgang.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Uitstrijkje is nav contactbloeding inderdaad eerder gemaakt en daar kwam pap3a2 uit. De afwijkende cellen zijn toentertijd dichtgebrand. Nu ongeveer een jaar later opnieuw 2 x contactbloeding gehad en derhalve heeft men onlangs weer echo gemaakt en daar was een verdikt slijmvlies van baarmoeder zichtbaar circa 7 mm. Vermoedelijk een poliep. Men kon geen biopt afnemen. Waarschijnlijk ivm verklevingen door dichtbranden van het slijmvlies bij de hals? Kan dat? Men heeft nu niet opnieuw een uitstrijkje gemaakt. Ik maak mij zorgen. Hopelijk is het niet ernstig. Kan pas over drie weken geopereerd worden, omdat ik een roesje krijg. Dan kan men meer zien of verder gaan. Weet je wat hiermee bedoeld wordt? Waarom niet eerder? Wat zijn naast bloedverlies nog meer aanwijzingen van baarmoederkanker? Vergrote baarmoeder?
Kunnen er ook cyste in de baarmoeder ontstaan ipv poliepen of cyste op de eierstok? Zijn deze dan kwaadaardig?
Beste Beetje,
Snap goed dat er een roesje gedaan wordt als er verklevingen van de baarmoedermond zijn. Het onderzoek kan dan namelijk best pijnlijk zijn zonder roesje.
Bloedverlies is eigenlijk het enige symptoom van baarmoederkanker en er kunnen geen cysten ontstaan in de baarmoeder bij baarmoederkanker.
Hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Bedankt voor je reactie. Hysteroscopie gehad. Ze konden de poliep/verdikt slijmvlies niet vinden . Kan dat voorkomen in de overgang? Vind het bijzonder. Daarnaast hebben ze wat cellen afgenomen en de uitslag luidt dat ze onvoldoende weefsel hebben gevonden om evt kwaadaardigheid te testen, terwijl bij de telefonische bespreking (welke ik eerder had dan de uitslag in het portaal) gaven ze aan dat het goedaardig was of niets aan de hand was. Hoe kan men dat zeggen als ze onvoldoende cellen hebben afgenomen? Ik heb ook de vraag uitstaan bij mijn behandeld arts.
Ik bedoel dat ik niet in de overgang zit, maar zit na de overgang. Excuses voor de verwarring
Beste Beertje,
Blijkbaar was de echt niet goed geinterpreteerd: de hysteroscopie is veel beter in staat om afwijkingen in het baarmoederslijmvlies te zien dan de echo. Als er in het biopt te weinig cellen zaten dan waren er blijkbaar heel weinig cellen. Dat is gunstig want als er een poliep of onrustige cellen zijn of kanker dan zijn er altijd heel veel cellen. Dus dan zitten er in het biopt ook veel cellen. Kortom: weinig / geen cellen is een heel goede uitslag.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon