Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Risico's en onzekerheden na conisaties

4 mei 2023 om 23.44
802 x gelezen

Vorig jaar heb ik twee conisaties gehad ivm AIS. Na de tweede conisatie waren de snijranden vrij en mijn laatste uitstrijkje gaf, als ik het goed heb begrepen, de best mogelijke uitslag, namelijk: 

Pap 1. Geen afwijkende plaveiselepitheelcellen en ook geen endocervicale cylindrische cellen. Bethesda: negatief voor intra-epitheliale neoplasie. Hoog risico HPV afwezig. 

Eerlijkheid gebied dat nu de volgende controledatum dichterbij komt de onzekerheid weer behoorlijk toeneemt. Het vertrouwen in mijn lichaam is weg. Zeker ook omdat ik een wat zeurende pijn onder in mijn buik ervaar. Is dat slechts littekenweefsel of kan het virus reactiveren? Hoe groot is die kans doorgaans? Hoeveel tijd na reactivatie voordat de cellen daadwerkelijk veranderen? Of moet ik mij nu niet teveel zorgen maken?  

Mijn laatste controle is 6 maanden geleden geweest. 

Met hartelijke groet. 

Antwoord

Beste LG,

Eigenlijk spreken we bij HPV niet van reactivatie maar van herinfectie: je moet dus echt opnieuw in contact komen met HPV, het is niet zo dat HPV ergens in je lichaam achterblijft en weer actief wordt. En of je weer in contact komt het HPV hangt natuurlijk af van of je partner ook dragers is. En het duurt jaren voordat na een nieuwe infectie de cellen weer afwijkend worden.

Heb je vaccinatie overwogen? We denken dat de vaccinatie mogelijk de kans op een nieuwe infectie verkleind. 

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 05/05/2023 - 18:07

Helaas bleek deze 2e controle (1 jaar na 2e conisatie) toch weer een pap 2 met afwijking C3 (AGC endocervicaal) op mijn cilindrische cellen. HPV negatief. Geen ontstekingen.

Verwarrende uitslag vind ik. En roept ook wat vragen op. Helaas kan ik niet veel info vinden over AIS en afwijking op cilindrische cellen vandaar mijn vragen.

Kun je zonder HPV toch ook afwijkende cellen hebben? Hoe ontstaat dat dan? Of sluimert het virus? 

Kan het zo zijn dat er toch nog AIS is gemist na 2 conisaties? Is er nog een kans dat er toch kanker wordt gevonden? 

Is baarmoederverwijdering wellicht een betere optie nu het toch weer onrustig is in mijn baarmoeder? Kinderwens is compleet. 

Hartelijke groet

 

Laatst bewerkt: 14/07/2023 - 18:03

Beste L.G,

Het feit dat de HPV negatief is duidt erop dat de (mild) afwijkende cellen van de binnenkant van de baarmoedermond door iets anders worden veroorzaakt dat de HPV infectie. Daardoor zijn die (mild) afwijkende cellen waarschijnlijk geen voorloperstadium cellen van baarmoederhalskanker. De cellen van de binnenkant zijn berucht moeilijk te beoordelen en worden daardoor vaak als 'afwijkend' beoordeeld terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Nu we de combi test met HPV hebben worden we daardoor erg gerustgesteld.

Kortom: denk dat het verwijderen van je baarmoeder op basis van deze uitslag in elk geval niet direct nodig is. Maar goed om met je behandelaar de details van de uitslag in jouw situatie goed te bespreken zodat je weet waar je aan toe bent.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/07/2023 - 11:15

Beste meneer De Kroon, 

De afwijkende cellen, inmiddels C4 nu, lijken inderdaad een andere oorzaak te hebben. Uit de uitslag van mijn weefselonderzoek wordt gefragmenteerd weefsel gezien passend bij een endometriumpoliep; geen dysplasie of atypie.

Wat is hiervoor een gebruikelijke behandelmethode? En zoals ik het lees kan ik er vanuit gaan dat het sowieso goedaardig is? 

Is het toeval dat er na AIS nu ook poliepen worden gevonden? En ontwikkelen deze dan zo snel dat het tijdens alle andere onderzoeken dan wordt gemist? 

Hartelijke groet

Laatst bewerkt: 08/08/2023 - 07:50

Beste LG,

Baarmoederpoliepen ontstaan op heel andere manier dan AIS. Dus ik denk dat het toeval is. En je schrijft geen dysplasie of atypie in die poliep dus dan is er inderdaad geen enkele zorg over kwaaraardigheid of voorloper van kwaadaardigheid. Wat betreft behandeling: op zich hoeven baarmoederpoliepen geen behandeling als ze goed aardig zijn, maar meestal worden ze uit voorzorg verwijderd door middel van een kijkoperatie.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 09/08/2023 - 10:22