Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Second opinion?
Hallo. Kort na de bevalling na de 6-8 weken controle bij de gynaecoloog een Standaard uitstrijkje laten maken waaruit bleek meteen LSIL juni 2023. Ik moest elke 6 maanden terug komen voor een herhaling uitstrijkje. Steeds LSIl. Laaste uitstrijkje was LSIL + AGLC
Advies : colposcopie en biopsie.
Ik heb me aangemeld op de spoedafdeling wegens heftige buikpijn die niet overging en vreesde voor appendicitis. Normale bevinding van de appendix. Echo abdomen liet echter zien een ovariele cyste op rechter ovarium en hyperreflectief voorkomen van het endometrium.
Ct scan. : focale leversteatose maar geen verdachte leverletsels. Verdere abdomen geruststellend evenals appendix. Cyste op rechter ovarium 14mm
Hypodens van cavum uteri liet ct scan ook zien.
Conclusie: slijmvlies veel te dik van structuur
Ik heb van de spoedarts een afspraak moeten plannen bij een gyneacoloog. En dit allemaal besproken. Ze heeft een inwendige echo gemaakt waaruit ze zag dat ik waarschijnlijk toen met de buikpijn mijn eisprong heb gehad. Maar baarmoederslijmvlies te dik was en ik waarschijnlijk weeral moet menstrueren.....heb ze nu +- om de 3 weken.
Ze wil wachten met de colposcopie en biopsie in januari '25 afhankelijk wat het uitstrijkje gaat doen. Verbeteren of verslechteren.
Sorry ik heb genoeg informatie gelezen dat atypische glandulaire cellen gevonden in het uitstrijkje niet oke is ..en zeker niet in de post menopauze. Ik ben 31 en helemaal niet in de menopauze. Maar ik maak me onwijs veel zorgen of ik echt moet wachten tot het herhaling uitstrijkje in januari 25' om dan toch in actie te schieten. Of vraag ik best een second opinion? Ik ben bang en onzeker . Zeker wat betreft de combo LSIL/AGC. Patholoog weet niet of van cervix of endometrium cellen afkomstig is. Daarom AGLC.
De gynaecoloog stempelde het allemaal als normaal....oooo glandulaire cellen komt heel vaak voor.....ik geloofde er niks van....
Is het verstandig om nog 3 maanden te wachten of bel ik terug om toch die colposcopie en biopsie van endometrium en cervix te ''eisen''
Sorry maar ik maak me ongerust
Oh ja bijkomend...ik heb aanhoudende BV waar ik niet vanaf kom en verschillende behandelingen al heb gehad...gek wordt ik ervan. Als het aan mij ligt mag alles wat onder mijn navel zit eruit...
Groetjes en hopend wachtend op je antwoord
Antwoord
Beste huppeldepup,
Volgens mij valt het wat betreft de uitslagen (LSIL en AGC) best mee. Goed om in de gaten te houden maar zeker omdat het de afgelopen anderhalf haar blijkbaar stabiel is gebleven (immers als sinds juni 2023 LSIL) ben ik niet zo ongerust. AGS is bij vrouwen die menstrueren geen probleem: dan zitten er heel vaak cellen van het baarmoederslijmvlies in het uitstrijkje en dat ziet er onder de microscoop dan soms uit afwijkende baarmoedermondcellen.
Moet bekennen dat ik me nog de meeste zorgen maar over je laatste regel: dat je alsmaar bloedverlies hebt ondanks alle behandelingen. Dat zou voor mij wel een reden zijn om biopten te nemen. Want dat is toch gek dat het bloedverlies niet reageert op de behandelingen.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon