Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Trophoblastic tumor

Goedenavond,

Vandaag kreeg ik te horen dat ik vier maanden na een voldragen zwangerschap een trophoblastic tumor heb. Omdat ik nog een grote kinderwens heb, zou ik het liefst mijn baarmoeder behouden. Een andere optie is chemotherapie, maar daarbij wordt vermeld dat na de behandeling (HcG=0) twee jaar gewacht moet worden met een zwangerschap. Nu ben ik 39 en dat heeft dus niet de voorkeur. Is het wel mogelijk/verstandig om op kortere termijn zwanger te worden?

Antwoord

Beste Anna,

Wow, dat is schrikken! Wordt je gewoon op brute wijze van de roze wolk afgeschopt. 

Het advies om niet binnen 2 jaar zwanger te worden na behandeling komt voort uit het feit dat als de kanker na de behandeling terugkeert dat meestal binnen 2 jaar is. Behandeling van een recidief is niet mogelijk tijdens een zwangerschap (de chemotherapie die dan nodig is kan niet tijdens de zwangerschap) en bovendien duurt langer voordat het recidief wordt opgespoord omdat de HCG (de merkstof voor trofoblast tumor) altijd verhoogd is in de zwangerschap. Maar goed, dat wist je vast al.

Goed ook om te bedenken dat we weten dat voor heel veel vrouwen hoe ze denken over kinderwens vaak verandert als gevolg van de behandeling van kanker. Je kunt je dat wellicht wel voorstellen: de kanker en de behandeling is een enorm life event en zon life event beïnvloedt je hele denken en doen. Dus mogelijk ook hoe je denkt over kinderwens. Dat gezegd hebbende moet je het misschien nu nog niet allemaal willen vastleggen en een beetje stap voor stap leven. Nu heb je kinderwens: wat zijn de mogelijkheden gegeven die kinderwens nu (dan blijkt dat het effect en uitkomst van de behandeling met en zonder verwijderen van de baarmoeder niet veel verschilt). Als de behandeling dan klaar is dan komt er op een gegeven moment misschien weer de gedachte aan de kinderwens. Nou, dan deal je daar op dat moment dan wel weer mee. Als blijkt dat het dan heel onveilig is om te proberen zwanger te worden dan is het vroeg genoeg om je daartoe te verhouden. Het is ook niet erg om na afloop van de behandeling te besluiten geen kinderen meer te willen, het is niet zo dat je dan bij het begin van de behandeling de verkeerde keus hebt gemaakt. Die keus die je toen maakte was de beste keus voor dat moment.

Overigens wel goed om te bedenken dat de chemotherapie, zeker op jouw leeftijd, effect heeft op de kans op zwangerschap. Weet niet welk schema chemo je krijgt, maar goed om dat ook na te vragen. Is er überhaupt een kans op zwangerschap na de chemo? En als die kans klein is, wat betekent dat voor de behandeling? Ga je dan IVF doen voorafgaand aan de behandeling of is daarmee het dilemma van de kinderwens misschien ook opgelost? Is IVF überhaupt mogelijk? Dat hangt bijvoorbeeld af van de plek van de trofoblastumor en of er tijd is voor een IVF poging. Zeker bij trofoblast ziekte weten we dat die zich vaak snel ontwikkelt, dan me voorstellen dat er niet heel veel tijd is. 

En in deze zwangerschap: werd je snel zwanger? Dat zegt natuurlijk ook al iets over de kansen na de behandeling. Het zal hoe dan ook niet sneller en makkelijker gaan. 

Nou, ingewikkelde keuzes. Goed om ze samen met je behandelaar op een rijtje te zetten. En eventueel met en ander gynaecoloog of fertilteitspecialist. Schroom dus niet om dat aan te kaarten bij je behandelaar. Trofoblast ziekte is zeldzaam: zelfs voor gynaecoloog-oncologen en voor internist oncologen die zich hebben toegelegd op gynaecologische kanker. Kan me voorstellen dat het voor je behandelaar ook helpt om met collega's te overleggen.

Hoop dat dit je helpt, heel veel wijsheid, schroom niet aanvullende vragen te stellen,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 05/11/2023 - 14:14