Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Tweede keer HPV en afwijkende cellen
Goedemorgen,
Ik zal even kort mijn reeds doorlopen traject beschrijven. Ik ben een vrouw van nu 34 jaar. In augustus 2020 werd er bij mij PAP2 geconstateerd met het Bevolkingsonderzoek (HPV Types onbekend). De follow up daarvan is geweest dat ik in februari 2021 naar de Gyneacoloog moest, er is een biopt genomen waaruit CIN2 kwam. Aan de hand hiervan is besloten een Lisexcisie uit te voeren omdat de plek te groot was om te laten zitten. Deze is in mei 2021 uitgevoerd en uit het verwijderde weefsel kwam CIN 3. Ik ben hierna gelijk gestopt met roken, eet gezond en sport bijna dagelijks. Mijn controle uitstrijkje in december gaf PAP1 HPV Negatief. Wat was ik blij!
Nu moest ik in april j.l. na 18 maanden op controle. Daar kwam uit PAP1 HPV Positief (Type 51 en P3). Advies was om op mijn 35e (juli 2024) deel te nemen aan het BVO.
Afgelopen mei heb ik iets heel naars meegemaakt, waardoor mijn weerstand een enorme klap heeft gehad. Ik kreeg destijds pijn rechts laag in mijn onderbuik (wat naar mijn rechterbeen trekt) waar ik nu nog steeds bijna elke dag mee loop. Na lang aandringen en wachten kon ik twee weken geleden terecht in het ziekenhuis. Gynaecoloog zag niets gek op de inwendige echo, uitstrijkje gedaan. De uitslag is PAP3A en ik moet over een half jaar pas terugkomen voor een controle uitstrijkje.
Ik heb een aantal vragen:
- Gezien mijn voorgeschiedenis (CIN 3) zou ik eerder op controle moeten nu? (Ik heb dit zojuist aan gegeven bij het ziekenhuis, zij zeggen van niet.) Als het binnen 4 maanden zo snel achteruit gaat heb ik hier mijn twijfels over. Ik lees online twee dingen over uitslag pap3a en dat is oftewel 6 maanden controle of wel meer onderzoek door gyneacoloog.
- Kan mijn buikpijn met de HPV te maken hebben? Ik begin me inmiddels zorgen te maken om meer dan alleen baarmoederhalskanker.
- Kan het zijn dat de HPV dus nooit is weg geweest en in een soort slaapstand heeft gestaan?
Ik voel me inmiddels alsof ik mijn leven in een wachtstand aan het doorbrengen ben. Ik heb geen partner en nog wel een kinderwens. Met een nieuwe partner zou ik eventueel weer met een nieuwe HPV variant besmet kunnen raken (dan ben ik nog verder van huis!?)
Alvast bedankt,
Groet Anouk
Antwoord
Beste Anouk,
Volgens mij klopt het advies inderdaad niet: PAP3a1 met hrHPV+ betekent wat mij betreft een colposcopie met eventueel een biopt om opnieuw CIN III uit te sluiten. realiseerde de persoon die de uitslag van het uitstrijkje in mei aan je doorgaf dat er in april was vastgesteld dat je hrHPV+ was?
hrHPV geeft eigenlijk geen buikpijn, ook niet als er CIN wordt gevonden. Dus denk dat dat niks met elkaar te maken heeft.
Tot slot: hrHPV is denk ik inderdaad gewoon aanwezig gebleven. Dat weten we ook, HPV gaat niet in de slaapstand (zoals bijv HSV, het herpes virus) wel doet. HPV is er of het is er niet. Dus ik denk dat je tussen het uitstrijkje in december 2021 en het uitstrijkje in april 2023 opnieuw geïnfecteerd bent geraakt. Wat betreft je nieuwe partner: het zou wel heel toevallig (of pech?) zijn dat je partner HPV ook niet goed opruimt en bovendien met een ander type besmet is. Het kan natuurlijk, maar verreweg de meeste mensen ruimen HPV gewoon op door hun afweer als ze besmet raken. Dus daar zou ik me niet zo'n zorgen over maken geloof is. Ik bedoel voorlopig ben je al besmet met HPV en heb je bovendien een mild afwijkend uitstrijkje.
Hoop dat dit je vragen beantwoordt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Bedankt voor uw uitgebreide reactie. Ik ben tot nu altijd onder behandeling geweest in hetzelfde ziekenhuis, dus zij kennen mijn gehele voorgeschiedenis. Het enige wat ik zelf kon lezen in het advies is dat er 6 maanden wordt gewacht omdat ik verder geen klachten heb. Ik ben inmiddels terug gegaan naar de huisarts omdat ik er niet gerust op ben. Over een maand heb ik een afspraak in een ander ziekenhuis waar ze wel een colposcopie willen uitvoeren.
Nogmaals bedankt!
Groet,
Anouk