Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Uitslag lisexcisie
Beste dr. Cor,
Ik heb 6 mnd geleden een lisexcisie gehad en ben weer op controle geweest krijg over 2 wk de uitslag.
Tijdens de controle had de verpleegkundig specialist aan dat er een diepte lisexcisie is gedaan. Toen dacht ik ok, dat is nieuwe informatie voor mij, dus ben toch het verslag weer eens gaan lezen.
Nu las ik het verslag van de lisexcisie weer door en snapte er niets zo veel van. Wellicht kunt u mij meer vertellen over de uitspraken in het verslag.
MicroscopieI
Type afwijking: pre-invasieve laesie
Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie en CIN3 /ernstige dysplasie
Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja. Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking. (Overig) cervixslijmvlies: chronische ontsteking
II Type afwijking: geen invasieve tumor of dysplasie. Bevindingen plaveiselepitheel: geen dysplasie. Bevindingen cylinderepitheel: geen dysplasie. (Overig) cervixslijmvlies: squameuze metaplasie en chronische ontsteking
Aanvulling op protocollair verslag.
I: cervixbiopt met aan het oppervlak atypisch plaveiselepitheel met koilocyten. Kernen zijn vergroot en onregelmatig. Er is kernoverlap en verlies van celpolarisatie. Talloze mitosen worden gezien,Inclusief enkele atypische. Op enkele plaatsen worden mitosen gezien in de bovenste een derde van het epitheel; elders lijkt er enige uitrijping te zijn naar het oppervlak toe. P16 is en blok positief.De Ki-67 is sterk verhoogd tot voorbij de helft van de dikte van het Epitheel. Voorts een gebied met chronische ontsteking. Hiernaast buizen bekleed met normaal endocervicaal type cilinderepitheel.
II: cervixbiopt met prominente squameuze metaplasie (deels inonderliggende endocervicale buizen) in een achtergrond van forse chronische ontsteking. Er is focaal verlies van celpolarisatie maar kernen hebben een open chromatine en een kleine nucleolus. Nucleoli vallen niet op. P16 is negatief en er is geen verhoging van de Ki-67.
Ik heb al wat gegoogled, maar wordt niet er echt wijzer van ik vraag me met name af:
- hoe verhoudt de ontsteking zich tot de uitslag van CIN3?
- En de verhoogde Ki-67 en in een ander deel geen verhoogde Ki-67.. Welke ki-67 is dan representatief voor de conclusie voor dit verhaal en wat vertelt dat mij?
- en die cel polarisatie daar lees ik veel verontrustende dingen over, maar hoe zit dat in mijn uitslag precies
Alvast bedankt voor uw tijd!
Antwoord
Beste Cervix,
Ontsteking en CIN III zijn heel verschillende ' afwijkingen': CIN is een voorloperstadium van baarmoederhalskanker, een ontsteking is een reactie van de afweer op de infectie met het HPV virus. Het zijn 2 verschillende dingen die je onder de microscoop kunt onderscheiden en ze kunnen ook los van elkaar bestaan.
Ki-67 is een maat voor celdeling: de Ki-67 is verhoogd als er meer celdelingen zijn. Hoe meer celdelingen hoe 'ernstiger' het voorloperstadium. In biopt I is de Ki-67 verhoogd en dat ondersteunt de diagnose CIN III. In Biopt 2 is de Ki-67 niet verhoogd en dat ondersteunt de diagnose dat er in dat biopt geen afwijkingen worden gezien.
Celpolarisatie betekent dat de cellen allemaal 'dezelfde' richting hebben en dat is zoals het hoort te zijn. Verlies van polarisatie past meer bij een voorloperstadium. Maar in biopt II is dat verlies van polarisatie maar op een paar kleine plekken ('focaal') en omdat er verder geen afwijkingen worden gezien (bijv geen verhoging Ki-67) betekent dat dus dat het biopt niet afwijkend is.
Hoop dat dit helpt,
Cor de Kroon