Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag second opinion uitstrijkje gyn.

Ik hoop dat mijn bericht nu wel goed door komt 😊.

Ik moest een lisexisie ivm CIN 2- mogelijk 3.. hpv wel en toen weer niet en toen weer wel gevonden..voor de zekerheid bij gyn geweest afgelopen  week nog uitstrijkje laten doen omdat ik het niet vertrouwde. En omdat er door de onduidelijkheid niet zomaar een lis gedaan zou worden. Nu dus pap1 geen afwijkende cellen maar wel hpv hoog risico 31…hpv dus nog steeds niet weg na 2 jaar.. maar de rest van de uitslag is goed. Ik ben nu best voorzichtig en een beetje in de war, want hoe kan het eerst richting CIN2/3 gaan en nu ineens niks meer na 7 weken.. daarnaast erg benieuwd of u mij kunt vertellen wat type 31 is en of het gek is dat na ruim 2 jaar het nog niet opgeruimd is. En of een koloscopie nog wel aan te raden is om CIN uit te sluiten? Dank u.

Antwoord

Beste San,

HPV 31 is 1 van de zogenaamde hoogrisico HPV typen. Dat je dat na 2 jaar nog niet hebt opgeruimd is inderdaad wel raar: de meeste vrouwen ruimen het wel binnen enkele jaren op. Maar aan de andere kant weten we ook dat er veel vrouwen zijn net als jij die het virus niet opruimen.

Beetje ingewikkeld om je advies te geven met betrekking tot de lisexcisie. Maar volgens mij zijn er, met name bij jonge vrouwen, over het algemeen 2 belangrijke redenen om een lis te doen. Ten eerste als er CIN III is gevonden in een biopt dat is afgenomen bij colposcopie (als behandeling van CIN III) en ten tweede als het uitstrijkje ernstig afwijkend is (> PAP3B) maar er bij colposcopie geen afwijkingen worden gezien of het biopt dat is afgenomen geen afwijkingen laat zien die passen bij de PAP3b. van het uitstrijkje. 

Hoop dat dit je helpt,

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 26/05/2024 - 21:45

Beste heer Kroon,


Bedankt voor uw uitleg. Ik krijg dus toch een lis en de gynaecoloog verwacht daar niks geks uit, wellicht heeft mijn lichaam het allemaal toch opgeruimd omdat ik nu weer pap1 kreeg. Hoe lang duurt het voordat HPV zichtbaar is in uitstrijkje na besmetting?

En is het vaker voorgekomen dat uitslagen zo dicht op elkaar zo veel verschil laten zien zie: pap2-hpv toen pap2 zonder hpv, toen cin2 misschien 3 flardjes hpv, en nu weer pap1 geen afwijkingen maar wel hpv.. wat moet ik hier nou van denken haha.. 

vriendelijke groeten 

Laatst bewerkt: 01/06/2024 - 23:03

Beste San,

Het komt vaak voor dat CINII en CIN III naast elkaar bestaan. En PAP1 met HPV komt ook veel voor: dan heeft de afweer de HPV (nog) niet opgeruimd maar is de afweer wel in staat de afwijkende cellen op te ruimen.

Hoop dat de lisexcisie meevalt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 04/06/2024 - 20:28

Beste heer Kroon,
Dank u. De lis is meegevallen en ik heb net de bevindingen. Zou graag alvast wat context willen waar mogelijk voor geruststelling. 

Microscopie Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking Immunohistochemie p16: positief (en block/diffuse aankleuring) Ki-67/MiB1: toegenomen tot 2/3 van het epitheel.


Klopt het dat het doel van deze lis is geweest dat die CIN2 nu weggehaald is? En hoe groot is de kans dat er dieper toch nog wel iets aan het broeien is na deze uitslag? Is de kan groot dat ik nu hpv na deze ingreep met gezonde leefstijl toch nog op ruim na 2 jaar? Ik ben bang dat ik jarenlang in een cirkel rond ga draaien met lis, hpv etc. Wanneer ben je echt schoon?

Klopt het dat HpV nog aanwezig is? Zo ja in welke mate? Want snap niet wat ze bedoelen met en block diffuse? Staat niet sterk positief oid.


Bij voorbaat dank 🙏🏻 en fijne avond

Laatst bewerkt: 20/06/2024 - 20:10

Beste San,

Doel was idd verwijderen van de CIN II. Of dat gelukt is weet je pas als het uitstrijkje over 6 maanden goed is. Er is geen CIN III gevonden en ook geen afwijkende cellen van de binnenkant van de baarmoedermond dus is er geen risico dat er hogerop iets mis is. Of de HPV nog aanwezig is kun je op basis hiervan niet zeggen. Met en blocl / diffuse aankleuring wordt bedoeld dat al het verwijderder weefsel aankleurt op een kleuring die het eiwit p16 aankleurt (dat is wat anders dan HPV!).

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 01/07/2024 - 21:48