Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitstrijkje steeds niet te beoordelen

Beste deskundige,

Ik weet niet zo goed of dit de beste plaats is voor deze vraag, maar ik probeer het maar. Ik ben een 38 jarige vrouw en er is in sep '21 borstkanker bij mij ontdekt. Ik heb chemo, operatie en bestralingen achter de rug. Inmiddels ben ik gelukkig schoon en gaat het goed. Ik gebruik nu enkel nog anti hormoon medicatie (letrozol en zoladex). Uit het laatste uitstrijkje (april 2022) bleek dat er geen afwijkende cellen gevonden zijn, maar wel dat ik hoogrisico HPV heb en dus na een half jaar opnieuw een uitstrijkje moest laten maken.  Dat heb ik 3 keer achter elkaar bij de huisarts  geprobeerd, maar steeds was het uitstrijkje niet te beoordelen. Toen ben ik doorverwezen naar de gynaecoloog en zij heeft een colposcopie gedaan, zag er allemaal goed uit (hoewel SCJ gedeeltelijk te zien was) enkel een poliep die ongevaarlijk was (na afnemen biopt). Zij heeft toen opnieuw geprobeerd een uitstrijkje te maken, maar deze was weer niet te beooreelen (te weinig plaveiselcellen) dat vond zij erg frappant en ze zei dat dat eigenlijk nooit voorkomt. We hebben afgesproken dat ik over 9 maanden terug kom om het opnieuw te proberen. Zowel huisarts als gyneacoloog denken dat het door de antihormoon medicatie komt en dat ik me geen zorgen hoef te maken. Maar door mijn voorgeschiedenis vind ik dat toch lastig soms. Ik ben bang dat er misschien iets gemist wordt. Ook omdat mijn gyneacoloog heeft gezegd dat baarmoederhalskanker zich sneller ontwikkelt door immuuntherapie (wat ik ook heb gehad).

Heeft u dit vaker meegemaakt? En wat als het over 9 maanden weer niet lukt? Is weer een colposcopie dan voldoende? 

 

 

 

 

Antwoord

Beste Patricia,

Snap dat het frustrerend is dat je uitstrijkje steeds niet voldoende beoordelaar is en moet bekennen dat ik me niet kan herinneren dat ik dat eerder heb gehoord. Wel soms met betrekking tot de cellen van de binnenkant van de baarmoedermond (de cilindercellen) maar nooit met de cellen van de buitenkant (plaveiselcellen). Kan me inderdaad voorstellen dat door de chemo en de hormonen de cellen zo 'atrofisch' zijn geworden dat ze niet meer goed herkenbaar zijn. Hoe dan ook: ik denk dat de colposcopie heel betrouwbaar is, maar alleen als de cellen van de binnenkant ook bekeken kunnen worden. Goed om je gynaecoloog daar naar te vragen. En dan is het denk ik prima om over 9 maanden het uitstrijkje (en evt de colposcopie) te herhalen.

Tot slot: volgens mij geeft de immuuntherapie die gebruikt wordt voor de behandeling van borstkanker geen verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Goed om je gynaecoloog daar ook even naar te vragen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/07/2023 - 11:32

Beste meneer Kroon,

Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Wat bedoelt u precies met:   Hoe dan ook: ik denk dat de colposcopie heel betrouwbaar is, maar alleen als de cellen van de binnenkant ook bekeken kunnen worden.

Gebeurt dit dan niet automatisch bij een colposcopie? Ik daar niks over gehoord van mijn gyneacoloog.  En is er kans dat de 'astrofische' cellen zich weer herstellen/vernieuwen?

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Patricia 

Laatst bewerkt: 04/08/2023 - 20:49

Beste Patricia,

Als ze zichtbaar zijn gebeurt dat inderdaad automatisch maar soms zijn ze als gevolg van de atrofie niet goed zichtbaar. Je gynaecoloog weet dat.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 06/08/2023 - 09:14