Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
verband pap3a en hpv en blijvende keelklachten
Goedemorgen
Sinds een jaar of 4-5 is Hpv ontdekt , wat bij mij chronisch aanwezig blijft. De afwijkende uitstrijkjes leidden tot 2 lisexisies, waardoor ik nu een zg verstreken baarmoederhals heb.
De gynaecoloog adviseerde vrijwel vlot, vanwege mijn leeftijd (nu 62) om de baarmoeder te verwijderen.
Omdat er bij mij vanwege de verstreken baarmoederhals geen vaginale operatie mogelijk was, maar alleen via de buik, heb daarvan afgezien.
Ik heb me toen heel goed ingelezen en een second opinion gehad en vond de operatie te heftig met deze pap uiteslagen.
Sinsdien ben ik elk half jaar onder controle geweest Ik had steeds pap 3a en cin 2, een keer geen cin.
Doordat er ook vaak biopten vd vaginawand zijn genomen,( geeft littekens) kon mijn eigen gynaecoloog niet goed meer beoordelen en heeft me doorverwezen naar zijn collega oncoloog gynaecoloog. Hij heeft mij nu in december gezien en ik had weer pap 3a met daarbij horende Cin 2
Advies : Omdat je met uitstrijkje niet zeker bent van wat er daarbinnen werkelijk nog gebeurt, zijn 3 opties te overwegen. Over een jaar terugkomen, colposcopie, uitstrijkje of operatie baarmoeder verwijderen of de behandeling tegen hpv. waarbij je 3 mnd medicatie inbrengt ( de naam weet ik niet). Deze was voeger voor vrouwen met een kinderwens en nu voor meer mensen beschikbaar.
Omdat ik niet seksueel actief ben maar wel mijn ex wat intiemer zie, 1-2 leer per jaar, maak ik me zorgen omdat ik een keer wat roze vloeide na intiem contact.. Dit was in juni jl en heb daarom toch eerder een afspraak bij mijn gynaecoloog kunnen maken
Intussen heb ik echter keelklachten sinds december 2022, en ben daarmee naar de huisarts gegaan. Ik weet inmiddels veel over Hpv en ook dat dit in de keel terecht kan komen. Bij Kno arts geweest uiteindelijk, die niet echt iets kon ontdekken, maar vanwege mijn ongerustheid door de Hpv, een biopt genomen heeft, begin dit jaar. Hierin zaten geen afwijkende cellen en amandel is ook niet ontstoken. toch bleef het rauwe plakje links in de keel en gaat niet over. Ik was er afgelopen week daarom weer.
Kno weet niet wat het is: Hij adviseert de amandel te verwijderen en daarmee niet lang te wachten.
Ik heb nogal wat klachten en dat past niet bij mij, de afgelopen tijd. Daardoor ga je toch zoeken en denken en begin nu bang te worden dat de onrustige cellen baarmoederhals toch andere klachten veroorzaken en inmiddels toch in lymfestelsel terecht zijn gekomen.. Ik heb natuurlijk geprobeerd geen arts te spelen maar een eea opgezocht. Aangezien amandelen en keel een lymfestelsel zijn vroeg ik me af of dat verband kan houden? Vooral in verband met chronische HPV..
Natuurlijk ga ik naar de controle en wilde juist het gesprek over de HPV behandeling aangaan. Het advies van de KNO om amandel te verwijderen zou ik binnen 4-6 weken moeten doen en niet 4 mnd wachtlijst om uit te sluiten dat er iets onbekends aan de hand is.
Ik woon alleen en je kunt er wel met mensen over praten, maar ieder heeft er als leek zo zijn idee over en dat maakt t allemaal niet rustiger. Ik hoop dat u wijs wordt uit mijn verhaal en iets meer kunt vertellen.
Antwoord
Beste Frappe,
Wat een onrust voor je. Op onze site bij de eerder gestelde vragen, op thuisarts en op de gynaecoloog.nl staat heel veel informatie over HPV.
Mocht je een vraag hebben over jouw persoonlijke situatie dan adviseren we je dit met je eigen arts te bespreken. Mocht je daarna nog vragen houden dan kunnen we kijken of dat een vraag is die we hier kunnen beoordelen. Als het een verzoek is tot second opinion dan kan dat niet hier, dat moet je via je behandelend arts aanvragen.
veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE