Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vragen na uitstrijkje, colposcopie
Beste dokter,
Ik ben 36 jaar, en had nog nooit een uitstrijkje laten nemen.
In maart ben ik langs geweest bij de gynaecoloog voor een uitstrijkje op aanraden van mijn huisarts. Had ook wat last van jeuk, dit bleek een candida te zijn en is ondertussen opgelost.
Ik heb ook al enkele maanden last van druppels bloedverlies na geslachtsgemeenschap + vage pijn in baarmoederstreek, maar dacht dat dit kwam doordat ik mijn pil doorneem. Had hier dus niks over gezegd tegen de gynaecoloog.
2 weken laten kreeg ik de uitslag van mijn uitstrijkje.
Diagnose: HSIL + AG-C
De gynaecologe sprak aan de telefoon onmiddellijk over een voorstadium van baarmoederhalskanker en een conisatie (ik heb geen kinderen en geen kinderwens).
Gisteren ben ik langs gegaan voor een colposcopie en er zijn 4 biopten genomen, zonder vloeistof te gebruiken. Kan dit?
Ze zei me dat als de uitslag van de biopten een lagere afwijking dan HSIL zou aantonen dat het dan eerder waarschijnlijk is dat ze de biopten niet goed heeft afgenomen dan dat het uitstrijkje niet zou kloppen. Ik dacht dat een biopt nauwkeuriger was dan een uitstrijkje?
Dus ze wil sowieso die conisatie inplannen.
Nu is mijn vraag, is het gebruikelijk dat er nog voor de uitslag van een biopsie gesproken wordt over een conisatie? Wat met de atypische glandulaire cellen? Daar werd niks over gezegd.
Kan er na biopsie alsnog carcinoom vastgesteld worde, of is die kans klein?
Zijn contactbloedingen normaal bij HSIL of kan het zijn dat de afwijkingen al verder gevorderd zijn?
Met vriendelijke groeten,
Mel
Antwoord
Beste Mel,
HSIL is inderdaad een voorloperstadium van baarmoedehalskanker en de AG-C zou daar ook op kunnen wijzen. Moet bekennen dat ik altijd wel een voorbehoud maak omdat de echte diagnose pas gesteld kan worden op een biopt. Maar je gynaecoloog heeft gelijk: als het biopt geen afwijking laat zien dan zou ik ook als 1e bezorgd zijn dat het biopt van de verkeerde plek is afgenomen.
Omdat er niet allen afwijkende cellen van de buitenkant (HSIL) maar ook afwijkende cellen van de binnenkant (AG-C) zijn gezien is het van belang ook een biopt te nemen van die cellen van de binnenkant; dat is soms lastig bij een colposcopie. Daarom is het soms noodzakelijk alleen al om de diagnose te stellen en conisatie te doen. Als dan blijkt dat het inderdaad om een voorloperstadium gaat is dat ook meteen behandeld. We noemen dat ook wel een 'diagnostische conisatie'.
Colposcopie zonder vloeistof is ongebruikelijk met ik bekennen. Kan niet goed bedenken wat de reden daarvoor is afgezien van dat er zonder gebruik van vloeistof al een afwijking te zien was.
En inderdaad: soms wordt bij HSIL / AG-C alsnog kanker gevonden in een biopt. Of in de diagnostische conisatie. De kans is klein, maar goed, het is niet voor niks dat we bij HSIL / AG-C zo ons best doen om de passende diagnose te stellen. Missen van een ernstig voorloperstadium is 'vervelend' maar dan heb je over het algemeen wel een 2e kans bij het herhalen van het uitstrijkje 6 maanden later. Maar missen van kanker is natuurlijk wel ernstig omdat je dan 6 maanden later wellicht in een hoger stadium zit met intensievere behandelingen en meer bijwerkingen van die behandelingen.
Fingers crossed, hopen dat het meevalt en dat het gelukt is met de biopten de diagnose te stellen zodat de onzekerheid voorbij is en de behandeling kan worden gepland.
Super bedankt voor de duidelijke uitleg.
Het enige waar ik me zorgen over maak zijn de contactbloedingen. Ik lees overal die pas voorkomen als er al sprake is van baarmoederhalskanker. Of komt dit in een voorstadium ook al voor? Ik ben me er natuurlijk wel van bewust dat elk lichaam anders is en anders reageert.
Het zal inderdaad afwachten worden op de uitslag van de biopten voor de rest...
Beste Mel,
Nee hoor, ook een voorloperstadium kan al contactbloedingen geven.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE