Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wachttijd bij (mogelijke) eierstokkanker

27 januari 2024 om 15.39
217 x gelezen

Beste,

Afgelopen maand is bij mijn moeder (54 jaar oud) een echo en CT-scan uitgevoerd vanwege aanhoudende buikpijn. Op 19 januari jl. hebben we de resultaten besproken met een gynaecoloog.

Uit het gesprek begreep ik dat beide eierstokken zijn opgezwollen, aan elkaar gebonden, en elk een grootte van 5-6 cm heeft (totaal 12 cm). Op de CT-scan lijken de lymfeklieren en andere delen van de buik schoon te zijn. De mammografie van de borsten is ook goed. Het C-125-gehalte is 252, wat volgens de specialist de kans op een kwaadaardige tumor tot 79% verhoogt. Bij een kans groter dan 40% verwijst de specialist patiënten naar  een ander ziekenhuis (AMC/VU Amsterdam). Tijdens de operatie zouden de eierstokken worden verwijderd, en een vriescoupe ter plekke moet bepalen of het om een kwaadaardige tumor gaat. In dat geval zou ook de baarmoeder en het vetschort moeten worden verwijderd, waarna de stadium van de ziekte bekend wordt. Chemotherapie zou dan ook nodig zijn.

Mijn moeder is aangemeld bij AMC voor 19 januari en zal de artsen, drie weken later, op 7 februari spreken. De operatiedatum is nog niet bekend en kan mogelijk na enkele weken zijn. We maken ons zorgen omdat dit alles te lang duurt, vooral omdat we vrezen voor uitzaaiingen in de tussentijd. Daarnaast heeft ze last van bloedingen en huilt ze van de pijn (neemt Tramadol).

Mijn vraag is: Is het verantwoord om in deze situatie te wachten? Hoeveel weken mag de wachttijd voor een operatie bedragen? Is het mogelijk om juridisch af te dwingen dat de operatie sneller wordt ingepland? 

Kunnen we  bij u of elders een telefonisch consult raadplegen? Alvast hartelijk dank.

Antwoord

Goedemiddag,

Wat naar om te horen dat het nog onduidelijk is wanneer je moeder wordt geopereerd. Er zijn geen hele duidelijke criteria wat betreft maximaal verantwoorde wachttijden. Maar het is natuurlijk duidelijk dat het natuurlijk beter is als de wachttijd niet te lang is. In het LUMC proberen we niet langer dan 4 week te hebben tussen de verwijzing en de operatie. Dat lukt niet altijd overigens, vanwege verschillende redenen maar vooral als er nog aanvullende scans of onderzoeken moeten plaatsvinden,  maar het is wel wat we proberen. 

Denk dat het enige is wat je kunt doen bellen met de verschillende ziekenhuizen waar eierstokkanker operaties worden gedaan om te kijken of ze een inschatting kunnen maken van de wachttijd tot de operatie. Wel goed om te bedenken dan ‘overstappen’ natuurlijk ook altijd tijd kost omdat de CT moet worden opgestuurd en beoordeeld en je moeder natuurlijk ook weer op consult moet naar de nieuwe gynaecoloog.

Maar misschien is het verstandig om eerst te proberen de operatiedatum in het AMC te achtehalen: misschien valt t allemaal een beetje mee.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 28/01/2024 - 16:16