Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

wanneer bloedonderzoek tumormarkers

Beste dr,

Ik ben 56 jaar oud en afgelopen november geopereerd aan baarmoederkanker. De baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd middels een kijkoperatie. De lymfe klieren zijn niet weggehaald ivm risico op oedeem complicaties. Omdat er sprake was van angioinvasie is er 23 keer bestraald. Als de kanker terug komt is dat meestal in het kleine bekken is mij uitgelegd vandaar de bestraling. De laatste bestraling was in januari. Ik sta de komende jaren onder controle wat inhoud dat ik om de 3 maanden een telefoongesprek heb met de radioloog afgewisseld met een lichamelijk onderzoek bij de gynaecoloog. Omdat er cellen van de tumor in mijn bloedbaan terecht zijn gekomen heb ik een verhoogd risico op uitzaaiingen. Ondanks dat er bestraald is geeft mij dit niet een gerust gevoel. Immers als het in de bloedbaan zit kunnen die cellen toch overal terecht komen, ook buiten het kleine bekken? Is regelmatig een bloed onderzoek doen op tumormarkers naast de controle bezoekjes dan ook niet zinvol? Ik heb deze vraag ook voorgelegd aan mijn behandelaars maar zij geven aan dat dit niet nodig is want de ervaring leert dat als het terugkomt het in het meestal in het kleine bekken is en dat is nu behandeld. In het pathologisch rapport staat "angioinvasie" en niet "lymfe invasie" Wat is uw zienswijze op mijn situatie? Is het verstandig regelmatig bloedonderzoek te doen?

Hartelijke groet, Magdalene

Antwoord

Beste Magdale,

Snap dat je ongerust bent: de behandeling is klaar en nu is het maar ' afwachten op wat gaat komen' .

Maar ik snap niet goed waarom je denkt dat er 'cellen van de tumor in de bloedbaan zijn gekomen'. Kan me voorstellen dat je dat denkt vanwege de angioinvasie. Goed om te bedenken dat dat een verzamelterm is voor lymfe- en angio invasie. Vaak wordt het gecombineerd gebruikt. Misschien kun je dat nog navragen? Maar os daarvan is het zeker niet zo dat bij alle vrouwen met angioinvasie de cellen die mogelijk inderdaad de bloedbaan (of de lymfebanen) terecht zijn gekomen dat overleven. De afweer breek die cellen bijna altijd af. Of die cellen hebben helemaal niet de capaciteit om zich in lymfklieren of ander weefsel te hechten. En dan gaan ze ook ten gronde. Kortom: bij verreweg de meeste vrouwen met angioinvasie ontstaan helemaal geen uitzaaiingen. Kan het niet helemaal inschatten op basis van je gegevens (de graad en de mate van ingroei in de spierwand spelen ook een rol) maar misschien is het goed je behandelaar te vragen hoe groot de kans daadwerkelijk is dat er een uitzaaiing ontstaat. Misschien is het wel veel langer dan je denkt.

Dan je vraag: bloedonderzoek, Er is helaas geen bloedonderzoek waarmee je eventueel teruggekeerde baarmoederkanker kunt opsporen. Bij andere soorten is dat wel zo (bij bij eierstokkanker), maar zo'n test is er niet voor baarmoederkanker. Bovendien is het ook altijd de vraag of eerder opsporen de uitkomst van de behandeling verbetert.  Maar goed, dat is een andere discussie.

Kortom: regelmatig bloedonderzoek is voor zover we dat nu weten niet zinvol.

Hoop dat dit je helpt. En hoop vooral dat het je lukt beetje vertrouwen terug te winnen.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 30/03/2023 - 20:28

Beste dr./ Team gynaecologie,

Bedankt voor het duidelijke antwoord. Zo had ik het nog niet gehoord of begrepen en het helpt mij enorm om hier wat rustiger in te worden. 

Hartelijke groet, Magdalene

Laatst bewerkt: 03/04/2023 - 18:40