Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wat is wijsheid?
Ruim 3 jaar geleden begon de ellende. Veel bloedverlies (zelfs 2x spoedopname waarbij meerdere zakjes bloed werden toegediend en grote dosissen tranexaminezuur via infuus.
intussen heb ik een hysteroscopie gehad, is er een myoom weggeschraapt (deze zit grotendeels in de wand en kan dus niet verwijderd worden). Mirenaspiraal geplaatst (deze verloor ik een week later met een enorm stolsel). Daarna novasure behandeling gehad en een implanon laten plaatsen. Hiermee zijn de klachten afgenomen van levensbedreigend naar vreselijk irritant. Ik ben nu doorlopend ongesteld en heb nog steeds regelmatig veel bloedverlies.
daarnaast heb ik al jaren een pap3a2 uitslag waarvoor ik al meerdere keren een colposcopie heb gehad. Omdat hoogrisico HPV virus bij mij afwezig is, is er geen echte noodzaak om te behandelen. Wel heb ik door de novasure verklevingen gekregen waardoor oude bloedstolsels vast blijven zitten met vreselijke buikpijn aanvallen tot gevolg.
nu is ter sprake gekomen dat baarmoeder verwijdering een optie is. Maar er wordt mij op het hart gedrukt dat dit een zeer zware operatie is met kans op incontinentie en verzakkingen. Mijn gynaecoloog heeft mij uitgelegd dat er minder kans is op vaginatop verzakking als de baarmoedermond niet wordt verwijderd. Maar mijn probleem is juist dat mijn baarmoedermond ook steeds pap-afwijkingen laat zien.
ik ben inmiddels ten einde raad en weet niet meer wat nu wijsheid is. Heeft u nog tips voor mij?
hartelijk dank alvast!
Antwoord
Beste Xinea,
Wat een gedoe voor je. Ik zou je aanraden dit nog eens rustig met je eigen gynaecoloog te bespreken.
Wat betreft de pap3a2: het hangt ervan af waar de afwijkende cellen vandaan komen (vaginawand, baarmoedermond, baarmoeder), wat daarvoor de juiste behandeling is. Een blijvende afwijkende uitslag lijkt niet normaal, ook al is er geen HPV aangetoond. Dus ook daar kan je wellicht naar vragen bij je eigen gynaecoloog.
veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE