Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wat zijn gevolgen van verwijderen lymfeklieren in de buik?

6 december 2023 om 23.14
1135 x gelezen

Goedenavond,

Sinds enige tijd woon ik, vrouw 54, in Frankrijk, hoewel ik de taal aardig spreek is dat bij ingewikkeldere medische klachten toch lastig, naast de taal barrière zijn er ook culturele verschillen daarom ook mijn vraag hier:

Recent is bij mij een afwijkende cyste ontdekt in rechter eierstok. De cyste is 8 cm, mucueus met daarin weefsel ter grote van 3 cm.

De MRI geeft classificatie o-rads 4.

Bloedonderzoek:

Ca125: 19  U/mp

HE4:  91 pmol/l

Aanstaande maandag wordt ik geopereerd in het universitair ziekenhuis van Dijon. Men gaat proberen  via een kijk operatie eierstokken en baarmoeder te verwijderen. Omdat ik waarschijnlijk endometriose heb is het de vraag of eea niet te veel verkleefd is om dit te laten lukken.

Als dit niet gaat wil men dit vervolgens een buikoperatie doen.De gynaecoloog heeft aangegeven dat zij tijdens de operatie meteen het afwijkend weefsel wil laten analyseren. Dit is dan een vrij grove inschatting,   op basis hiervan gaat ze bepalen wat ze verder nog gaat weghalen, lymfeklieren, vet rond buikaorta.

Mijn vraag is wat de gevolgen zijn van het verwijderen van de lymfeklieren uit de hoge en lage onderbuik, geeft dat oedeem vorming? Hoeveel last heb je daar van? Zijn er nog andere effecten te verwachten?

Ik vind het nl best lastig dat ik er niet “bij” ben om op dat moment aan te geven of ik wel wil dat er zo fors wordt ingegrepen, zeker omdat de eventuele gevolgen niet echt besproken zijn.

 

 

Antwoord

Beste boele,

Je bent, denken we, inmiddels geopereerd en we hopen dat het goed met je gaat. Onze reactie komt dan ook te laat. 

Je eigen gynaecologe in Frankrijk had je uitleg behoren te geven over de bijwerkingen en gevolgen van de hele ingreep. Dus ook over wat de eventuele effecten zouden kunnen zijn van het weghalen van lymfeklieren. Bij het verwijderen van lymfeklieren uit de buik kan er lymfoedeem ontstaan in bijvoorbeeld de buik, de benen en rondom de geslachtsorganen. Als er bij jou lymfeklieren zijn verwijderd dan raden we je aan om alles verder te bespreken met je gynaecoloog. Mocht je klachten krijgen zoals het zwaarder worden van je benen, de benen voelen  strakker  aan of  zijn pijnlijk  en of worden dikker  dit vooral aan te geven bij je arts of verpleegkundige. 

Meer over lymfoedeem en wat er aangedaan kan worden kun je hier lezen.

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl

Laatst bewerkt: 20/12/2023 - 16:25