Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

wel/geen Bevacizumab

Beste Dr de Kroon,

Ik zou graag uw mening horen over de veiligheid van Bevacizumab bij een patient die in oktober 2022 een stentgraft heeft gekregen in de buikaorta. In hoeverre zou u dit wel/niet aandurven? 

Hoor graag van u, 
Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Lisa,

We weten dat bevacizumab toevoegen aan chemotherapie meer 'vasculaire' complicaties (met name hoge bloeddruk, trombose, bloedingen, nieuw aneurysma's en hersenbloedingen en herseninfarcten) geeft dan chemotherapie alleen. En zo'n stent in de buikaorta geeft natuurlijk ook hogere risico's op dit soort complicaties. Bovendien is die stent natuurlijk ook niet voor niks geplaatst dus ik neem aan dat er ook voor die stent al best een risico was op vaatcoomplicaties (bijv hoge bloeddruk, overgewicht en roken) maar dat weet ik natuurlijk niet.

Kortom: ik denk dat er best een risico is aan het gebruik van bevacizumab. Maar of dat risico aanvaardbaar is en met name of dat risico opweegt tegen het voordeel is iets dat echt met de behandelaar moet worden afgewogen. Die kan alles afwegen en dan samen besluiten. Een buikstens is in elk geval geen 'absolute contra-indicatie'. Wel is voorzichtigheid geboden denk ik en speelt het te verwachten voordeel met betrekking tot de behandeling van de kanker een grote rol in de keuze zou ik zeggen.

Kunt u hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

 

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 16/08/2023 - 19:20

Beste Dr de Kroon,

Dank voor uw reactie, daar kunnen we wat mee.
Naar aanleiding daarvan nog een paar, laatste, vragen: 

  • Ligt de uiteindelijke keuze (wel/geen Bevacizumab) bij de patient? 
  • Wat is uw inschatting over de effectiviteit van Bevacizumab bij patiënten
    (behandeling Niraparib heeft 0 effect gehad)
  • In zijn algemeenheid: zou het mogelijke risico (icm met de  tav Bevacizumab) voor u opwegen tegen  de effectiviteit ervan? (Ik begrijp dat u het medisch dossier niet goed genoeg kent in dit specifieke geval dus laten we uitgaan van het 'gemiddelde')

Alvast weer heel erg bedankt voor uw tijd! 
Groeten, 

Laatst bewerkt: 17/08/2023 - 10:45

Beste Lisa,

De keus voor wel of geen bevacizumab ligt natuurlijk bij de patiënt. Zoals het uiteindelijk altijd bij de patiënt ligt een behandeladvies wel of niet op te volgen.

Wat betreft de effectiviteit die hangt enorm af van de situatie (Eerste behandeling? Recidief > 6 maanden na laatste kuur? Recidief < 6 maanden na laatste kuur?). Aangezien u al niraparib heeft gehad neem ik aan dat het om de behandeling van een recidief gaat. Als de laatste kuur minder dan 6 maanden geleden is dan geeft bevacizumab als aanvulling op chemo geen verbetering van de overleving. Wel van de tijd die het duurt tot de kanker toeneemt (gemiddeld duurde het 3,4 maanden zonder en 6,7 maanden met bevacizumab voordat de kanker weer toenam, Aurelia studie). Als de laatste kuur > 6 maanden geleden is dan hebben de behandelingen gelukkig meer effect: gemiddeld leefden vrouwen met bevacizumab 5 maanden langer (42 maanden vs 37 maanden, GOG 0213). Beide studies zijn van 'voor' niraparib, dus we weten niet hoe de getallen zijn voor vrouwen waarbij niraparib geen enkel effect heeft gehad. 

Denk dat voor niraparib ongeveer de helft van de vrouwen in Nederland met teruggekeerde eierstokkanker een keer bevacizumab probeerde. Dat getal is nu lager omdat de vrouwen de bijwerkingen van niraparib ook al te verduren hebben gekregen en ze dus minder geneigd zijn nog een onderhoudsbehandeling te doen.

Belangrijkste is om bij jezelf na te gaan hoe erg het zou zijn als je relatief veel bijwerkingen zou hebben: is de geringe winst in overleving 'het waard' om die tijd bijwerkingen te ervaren. Dat hangt af van wat je wil in die extra tijd en hoe belangrijk die beperkte extra tijd is. Moeilijke vragen, dat realiseer ik me goed, maar wel belangrijke vragen om de keus weloverwogen te maken. Als je tenminste een weloverwogen keus wil maken: je institutie volgen of gewoon het advies van je oncoloog opvolgen is natuurlijk ook een heel goede optie om tot een besluit te komen. 

Kun je hier iets mee? Anders kun je misschien met lotgenoten overleggen? Hoe zijn de behandeling hebben ervaren?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 27/08/2023 - 10:39