Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Zwanger, cin 2 en cerclage

Beste dokter de Kroon, 

Sinds bijna 7 jaren heb ik hpv. Al een paar jaren pap 3a2, meerdere colposcopieen gehad en laatste jaren cin 1 en 2. Ivm kinderwens hebben we gewacht en een kindje gekregen. Vorige zwangerschap is halverwege geeindigd en op dit moment ben ik bijna 15 weken zwanger. Laatste biopten (cin 1 en 2) waren afgelopen december. Gezien de vorige vroeggeboorte staan we onder extra controle (metingen bmh) en lijkt deze al verkort 27mm. Nu denken we over de cerclage, maar hoorden we ook dat dat het riskant kan zijn ivm de cin 2.. sowieso start ik met progesteron vaginaal. 

Hoe denkt u over het plaatsen van de cerclage met mijn bioptuitslagen?

Klopt het dat de progesteron behandeling een gunstig effect kan hebben op de onrustige cellen?

Raadt u een lisexcisie in mijn geval aan of juist niet?

Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Sietske

Antwoord

Beste Sietske,

Oei, wat een narigheid. En wat een ingewikkelde keuzes hebben jullie te maken.

Laat ik beginnen met het makkelijkste: de progesteron heeft geen gunstig effect op de onrustige cellen. Progesteron remt de andere processen die te vroeg open gaan van de baarmoedermond veroorzaken. Het verkleint de kans op nog een keer vroeggeboorte maar heeft geen effect op de onrustige cellen. 

Wat betreft de lisexcisie: het advies is om alleen een lisexcisie in de zangerschap te doen bij CIN3. Dat je al een vroeggeboorte hebt gehad zou ik beschouwen als extra argument om af te wachten en eventueel nog een keer een biopt te nemen verderop in de zwangerschap zodat je ook een idee hebt hoe snel na de bevalling je eventueel weer controles (of behandelingen) zou doen. 

En dan de cerclage: goed om te weten dat 25mm vaak als ondergrens van normaal wordt beschouwd. Wat dat betreft zit je nog goed, maar je bent ook nog maar 15 weken natuurlijk. Een cerclage wordt afgeraden als er baarmoederhalskanker is. Voor CIN (zoals bij jou) is dat minder duidelijk.  Denk dat ook de bevalling van jullie eerste een rol speelt: had je toen echt weeen of braken plotseling de vliezen en beviel je daarna meteen? In de eerste situatie denken we dat progesteron de grootste impact zal hebben op voorkomen van vroeggeboorte, in de 2e situatie is een cerclage een goede mogelijkheid en zou ik dat denk ik ook adviseren als er CIN is zoals ik jouw situatie. 

Kun je hiermee uit de voeten? Uiteindelijk is het een afweging van kansen en risico's die je denk ik het best met je behandelaar kunt maken: die weet immers ook precies hoe je vorige bevalling is gegaan.

Succes! Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 03/08/2024 - 09:15

Beste dokter de Kroon,

Hartelijk dank voor uw antwoorden. Bij de metingen van gisteren kwam ik al onder de 25 mm en daarom wordt er maandag een cerclage geplaatst.. ik heb nu sinds 2 dagen progesteron capsule utrogestan 200mg) ingebracht voor het slapen gaan. 

Is er een minimum hoogte voor het plaatsen van de cerclage in geval van cin 2?

Met vriendelijke groet,

Sietske 

 

 

Laatst bewerkt: 03/08/2024 - 11:23

Beste Sietske,

Oei, balen. Hoopte dat die 25mm zo zou blijven.

Er is geen minimale hoogte: het zou mooi zijn om de cerclage 'buiten' het door CIN aangedane deel van de baarmoedermond aan te brengen. Goed dat degene die de cerclage aanlegt even overlegt met degene die de laatste colposcopie heeft gedaan of opnieuw colposcopie doet ten tijde van het aanleggen van de cerclage.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 09/08/2024 - 12:15