Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Bult achterkant hoofd
Hoi!
Ik heb al zo’n ruim 2 a 3 jaar een harde bult aan de achterkant van mijn schedel zitten.
Hij groeit niet en is altijd dezelfde grote gebleven.
Deze zit niet in het midden maar aan de rechterkant langs de aansluiting van de ruggenwervel, deze bult is niet voelbaar als ik mijn hoofd naar rechtsdraai maar wel als mijn hoofd naar links draai.
Dit is een harde bult, die voor mijn gevoel niet kan bewegen. Hij zal ongeveer de grote hebben van een kleine knikker. Natuurlijk als ik de symptomen google kom ik gelijk op een bot/hersen tumor uit. Uiteraard maakt mij dit behoorlijk zorgen en is dit ook een grote reden waarom ik er nog niet mee naar de huisarts ben gegaan.
Ik heb hem gisteravond proberen te masseren (misschien een spierverknelling maar die duurt normaal niet zolang) en nu is die wel gevoelig geworden.
Ook heb ik af en toe wat last van ineens hoofdpijn bij mijn ogen en af en toe steken bij de slaap, deze duren 2 a 3 seconden en zijn dan ook weer weg. Dit heb ik nooit aan elkaar gelinkt omdat ik ook erg veel stress heb in mijn leven en veel angst ervaar dat er iets mis is met mijn lichaam.
Ik snap dat ik naar de huisarts hiervoor moet maar is het veel voorkomende dat je een tumor aan de achterkant van de schedel hebt of een opgezette lyfmklier etc?
Antwoord
Beste Lola478,
we kunnen geen specifiek medisch advies geven, daarvoor is de huisarts inderdaad de aangewezen persoon.
Een harde bul aan het schedeldak kom meer voor; als er in 2a3 jaar geen verandering is kan het goed een goedaardig gezwel van het bot zelf zijn. Als het meer vast elastisch is, dan is een vetbult waarschijnlijker. Opgezette lymfeklieren zijn meestal pijnlijk, niet 3 jaar stabiel en komen op deze plek niet/nauwelijks voor.
hopelijk helpt dit.