Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
invloed van zware chemobehandeling op de hersenen
Voor mijn alvleeskanker volg ik de intensieve chemo FOLFIRINOX. Bij de laatste chemotoediening ben ik sterk verward geraakt, was deel geheugen kwijt, minder concentreren en uiteindelijk weet ik niets meer van die dag. Direct opgenomen in het ziekenhuis van mijn behandeling voor allerlei testen (die dit beeld bevestigden) en is er een CT-scan van de hersenen gemaakt. Conclusie was dat er geen uitzaaiingen in de hersenen zijn gevonden. Artsen concludeerden dat chemo de oorzaak is. Nu in de dagen na de (reguliere) chemostop lijken de bijeffecten van de chemo af te zwakken. Over drie weken staat echter weer de volgende chemotoediening gepland. Vragen die ik heb: wat doet chemotherapie met de hersenen precies ? Hoe zijn de ervaringen van patienten ? Loop ik het gevaar blijvende schade op te lopen ? Is het verstandig de dosis chemo aan te passen en zo ja in welke mate ?
-
Antwoord
Beste musselpaul,
Bedankt voor je vraag. Heel vervelend dat je bij de laatste chemo, die je krijgt voor alvleesklierkanker, sterk verward bent geraakt. We begrijpen dat je daar vragen over hebt. De professionals voor hersentumoren kunnen jouw vragen niet beantwoorden. Het beste is om deze vragen te bespreken met je eigen behandelend arts. Hij/zij is op de hoogte van de situatie en kan je vragen het beste beantwoorden.
Sterkte voor jou
Met vriendelijke groet,
Voorlichters Stichting kanker.nl
dank voor het antwoord. Ik ben uiteraard in gesprek met mijn behandelend arts, maar zij is oncoloog. mijn vraag gaat meer uit van de neurologische invalshoek. de artsen die hier op kanker.nl als specialisten worden genoemd hebben juist die invalshoek, gecombineerd met oncologie. zij zouden dus idealiter heel goed de expertise kunnen aanvullen. alle neurologen hebben ongetwijfeld met de invloed van chemotherapie op het brein te maken gehad
Beste musselpaul,
Het is lastig om hier een goed antwoord op te geven. In het kort spelen de volgende dingen:
1. Chemotherapie heeft invloed op de algemene conditie van het lichaam. Daardoor kun je ook klachten van denken, onthouden etc krijgen - onder andere door energieverlies. Dit is meestal tijdelijk.
2. Elk chemo-middel heeft zijn eigen bijwerkingen. Bij FOLFIRINOX is bijvoorbeeld bekend dat 5FU (een van de componenten) voor tijdelijke ontregeling van de hersenen (encefalopathie) kan zorgen, wat klachten geeft zoals de uwe. Dit hadden de artsen toen waarschijnlijk in testen kunnen terugzien, zoals het bloed of de CT-scan.
3. Er zijn aanwijzingen dat sommige chemotherapie op de lange termijn ongunstig voor de hersenen kan zijn, hoewel hier nog veel over onbekend is. Dit gaat over andere klachten dan de uwe: veel geleidelijker en minder heftig.
Meer informatie over klachten van denken/onthouden bij kankerbehandeling is te vinden op: https://www.avl.nl/voorbereiding-afspraak/afdelingen-en-centra/centrum-…
U kunt het beste bij uw oncoloog navragen wat de bevindingen van het neurologisch onderzoek tijdens de verwardheid waren. Dit geeft mogelijk meer inzicht. Hier zal ook van af hangen of de chemotherapie in het vervolg aangepast kan worden. Dit kan uw eigen oncoloog natuurlijk het beste met u besluiten.
Veel sterkte gewenst!