Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Meningeeom te klein om te opereren?

Betreft een toeval ontdekt meningeoom  na een val van de trap. 

nog jaarlijks een mri met IV

2022 16x14x17 mm

2021 14x14x16 mm

2020 13x12x15 mm

2019  13 x13 mm

falx meningeeom paramediaan rechts .

Klachten : overprikkeling licht en geluid , concentratie , soms woordvindingsproblematiek, korter lontje , minder empathisch en het belangrijkste :

Vanaf april steeds vaker en vanaf  oktober dagelijks kaakpijnaanvallen nadat ik buiten in de kou ben geweest en even  uit de wind of binnen ga zitten . Elke keer moet ik het afwegen of de pijn waard is . Deze gaan meteen naar 8 pijn en starten links boven tandvlees en gaan daarna naar beneden. 10 minuten heel heftig en daarna duurt het nog een half uur eer het weg is en ben ik heel moe. Ook het gezicht  links vanaf  oogkast geeft minder kracht ( knipogen is bv moeilijker) .  Heb tandarts, cardioloog, Gnatholoog, mka chirurg , neuroloog en kaakfysio gehad , maar niemand komt tot een diagnose . 
 

Kan er verband bestaan tussen meningeoom en de klachten? 

En is het beleid dat het meningeeom minimaal 25 mm moet zijn voor een operatie?

 

bedankt voor de reactie .

 

Antwoord

In de landelijke richtlijn over de behandeling van een meningeoom staat geen minimale grootte om te kunnen opereren. Wel zullen kleine afwijkingen minder snel geopereerd worden, zeker als ze geen duidelijke klachten geven. Als er een reden voor behandeling is, zoals herhaalde groei of klachten van het meningeoom, dan kan gekozen worden tussen operatie en radiotherapie.

Ik zie dat er enige groei gezien is. Dat is soms een reden voor behandeling, maar niet altijd: meningeomen stoppen vaak met groeien in de loop van het leven. Wat het beste moment is om te behandelen, hangt van een hoop dingen af en is dus moeilijk in dit bericht te zeggen. Dit gesprek kun je het beste met je eigen arts voeren. 

 

Kaakpijn komt soms door afwijkingen in/bij de hersenen, vooral rond de zenuw die het gevoel van de (de 'trigeminus', oftewel 5e hersenzenuw, zie https://www.thuisarts.nl/aangezichtspijn en https://www.nvvn.org/patienteninfo/schedel-en-hersenen/trigeminusneural…). Dit kunnen verschillende soorten afwijkingen rond de zenuw zijn; een meningeoom is één van die mogelijke afwijkingen. Zo te horen zit het meningeoom op een hele andere plek. Op basis van de gegevens in het bericht lijkt het niet waarschijnlijk dat de kaakpijn door het meningeoom komt. Maar dit kan een arts het beste beoordelen als hij/zij je zelf gesproken en lichamelijk onderzocht heeft, en je scans gezien heeft. Dit gesprek kan daarom het beste gevoerd worden met je  behandelend arts(en), dus de neuroloog en/of neurochirurg.

 

Veel sterkte gewenst.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw uitgebreide reactie.

De neuroloog was erg afwijzend toen ik toch advies wilde bij de neurochirurg en noemde 2,5 cm.

Verwijzing is wel doorgezet na overleg met de neurochirurg. Dank voor de bevestiging dat de kaakpijnaanvallen niet vanuit het meningeeom komen . 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46