Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

basaalcelcarcinoom gemengde groei op puntje van de neus

Na een biopt vandaag de uitslag gekregen en het blijkt een basaalcelcarcinoom te zijn met een gemengde groei ( superficieel solide en infiltratief micronodulair basaalcelcarcinoom, reikend in de diepe reticulaire dermis met enige squameuze differentiatie) een hele mondvol en als dit in iets meer jip en janneke taal aan mij uitgelegd kan worden is dat welkom.

Gezien de plek op  mijn neus ( 9x7 mm) is de keuze gevallen op Mohs chirurgie. Het ziekenhuis in het zuiden des lands heeft nogal een lange wachttijd > 2 maanden. 

Ik weet dat het langzaam groeit maar heb ook gelezen dat 2 van de groei soorten die ik heb toch vrij agressief zijn. Belangrijkste is dat alle kankercellen weg zijn maar het zou ook fijn zijn dat mijn neus na de ingreep esthetisch gezien ook nog ' mooi' is.

Omdat ik deze plek liefst zsm weg will hebben ben ik ook aan het kijken naar eventueel Mohsa huidcentrum in Venray/Eindhoven.

Waar kan ik het beste deze behandeling laten uitvoeren toch een ziekenhuis Heerlen/ Maastricht of een huidcentrum als de Mohsa?

mvg

 

Antwoord

Beste Kaikoura,

Op basis van het verslag is er inderdaad sprake van een basaalcelcarcinoom. Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker, gelukkig langzaam groeiend en zaait bijna nooit uit. De aanvullende beschrijving van het biopt geeft vooral aan dat het basaalcelcarcinoom met sprietjes groeit en tot in de diepere laag van de huid, waardoor het niet mogelijk is om het basaalcelcarcinoom met bijvoorbeeld een zalf te behandelen. Daarnaast wordt met squameuze differentiatie bedoeld dat er in het basaalcelcarcinomen gebiedjes zijn die een beetje lijken op een plaveiselcelcarcinoom, maar uiteindelijk blijft de diagnose basaalcelcarcinoom.

Met deze uitslag hoeft het basaalcelcarcinoom dus niet met spoed te worden geopereerd, maar gezien de groeiwijze en locatie op de neus, is een mohs operatie hiervoor een zeer geschikte behandeling. Verder kunnen wij geen adviezen geven voor bepaalde centra, maar gezien ook je wens tot een esthetisch mooie uitkomst is het ook belangrijk dit vooraf goed te bespreken met de behandelend arts.

Succes met het verdere behandeltraject.

Met vriendelijke groet,

Marlies Wakkee en Rick Waalboer-Spuij, dermatologen Erasmus MC Kanker Instituut

Laatst bewerkt: 16/05/2023 - 22:22

Dank je

toch besloten de ingreep te doen in het ziekenhuis eind Juni en heb een voorbereidend gesprek over 2 weken waar ik ook naar evt plastische chirurgie zal vragen.

belangrijkste is alle foute cellen eruit.

merci

Laatst bewerkt: 29/05/2023 - 14:28