Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Basaalcelcarcinoom romp en neus
Hoi allemaal,
In een ander topic was ik al actief alleen is deze gestart door een ander en ik wil voorkomen dat haar topic nu om mij gaat draaien.
Ik ben dus Desiree, 56 jaar en er is 1,5 week geleden een basaalcelcarcinoom op mijn romp verwijderd. Inmiddels weet ik dat er voldoende weg is gehaald en de randen schoon zijn. Aanstaande vrijdag mogen de hechtingen eruit en ben ik van dat plekje af.
Er zit ook een plekje op mijn neus dat groter werd en ik heb gevraagd of ze deze willen nakijken. Omdat ze twijfelden is er een shave (klein stukje af geschaafd) afgenomen en deze is opgestuurd. Helaas blijkt dit ook een basaalcelcarcinoom. Omdat mijn ziekenhuis geen Mohs chirurgie doet ben ik doorverwezen naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven.
Nou is het 'maar' huidkanker en is de kans op uitzaaien nihil maar het laat me niet los. Die op mijn romp daar had ik niet zoveel problemen mee maar nu die op mijn neus erbij is gekomen vliegt het me ineens aan. Ik heb huilbuien, ben ineens bang voor wat gaat komen en hoe het er straks uit zal zien. Ik trek het even niet nu en dat is niks voor mij. Mijn gezondheid geeft al jaren problemen, pittige ingrepen gehad, veel heftiger dan dit en daar kon ik prima mee omgaan maar het lukt me nu niet. Aan de ene kant probeer ik er positief in te staan, het zit op mijn lijf en niet in mijn lijf maar het gaat niet.
Bij het ziekenhuis ga ik dit wel aangeven en op mijn werk heb ik het ook aangegeven. Ik moet met iemand in gesprek waar ik mijn verhaal kwijt kan. Thuis en op mijn werk kan ik dat prima maar dat blijkt niet voldoende.
Hoe gaan jullie hiermee om?
Liefs,
Desiree
Antwoord
Beste Desiree,
Vervelend om te horen dat de diagnose en de onzekerheid je zo aangrijpen. Dit is een reactie die bij kanker (welke vorm dan ook) kan voorkomen.
We raden je aan om eens te kijken op https://www.kanker.nl/vind-hulp-bij-kanker
Daarnaast kan de POH-GGZ bij de huisarts vaak hierin ook hulp bieden en je zo nodig verder verwijzen.
Met vriendelijke groet,
Marlies Wakkee en Rick Waalboer-Spuij, dermatologen Erasmus MC Kanker Instituut
Hoi,
Bedankt voor de reactie, ik zal eens op de link kijken. Ik heb het ook aangegeven in het ziekenhuis en zij gaan meekijken of zij iets van ondersteuning kunnen bieden. Vrijdag heb ik ook een afspraak bij de huisarts.
Gelukkig krijg ik op mijn werk alle ruimte
Groetjes,
Desiree