Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Behandeling basaalcelcarcinoom

Goedendag, ik heb 10 jaar geleden een BCC gehad op mijn borstbeen verwijderd door huisarts. Maart dit jaar had ik er een op mijn kale hoofd welke verwijderd is door plastisch chirurg. Nu heb ik aan de andere kant van het hoofd een rood plekje en de dermatoloog heeft ernaar gekeken. Hij gaat ervan uit dat het weer een BCC is en raadt wederom operatieve verwijdering aan. Andere behandelopties heeft hij niet besproken behalve creme behandeling met 80% effectiviteit maar dan weet je niet if alles weggaat. De vorige keer heeft alles heel lang geduurd. Eerste operatie en toen hebben ze de wond opengelaten, 5 dagen later bericht dat nog meer weggehaald moest worden en 6 dagen later pas 2e ingreep met hechtingen. Denkt u dat andere behandelingen nooit zinvol zijn? Zou u niet eerst behandeling met creme of bestraling proberen? Mag ik ook vragen om in aanmerking te mogen komen voor Mohr chirurgie zodat alles sneller verloopt of vindt u Mohr chirurgie niet per se beter? Kortom, ik heb nog een hoop vragen

Antwoord

Beste Henri,

Welke behandeling het beste is voor een basaalcelcarcinoom (BCC) hangt af van veel factoren. Allereerst bepaalt het groeitype (superficiëel (=oppervlakkig), nodulair (=als een bolletje) of sprieterig) welke behandelopties er uberhaupt mogelijk zijn. Voor superficieel BCC is smeren met creme of gel zeker een optie, maar bij nodulair en/of sprieterig groeiende BCC's heeft dit geen zin. Daarnaast spelen factoren zoals grootte van de plek, lokatie van de plek, maar zeker ook de conditie en algehele gezondheid van de patiënt een belangrijke rol bij de behandelkeuze. Bestraling (radiotherapie) is een minder geschikte behandeloptie bij basaalcelcarcinoom, vooral bij sprieterig groeiende BCC's.

Mohs chirurgie kan zeker een optie zijn, maar is afhankelijk van het type, de lokatie en de grootte.

Wij adviseren u om dit alles met uw behandelend dermatoloog te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Marlies Wakkee en Rick Waalboer-Spuij, dermatologen Erasmus MC Kanker Instituut

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46