Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Stand w.b. nieuwe methoden van melanoom detectie mbv film en AI
beste professionals, mijn vrouw had in 2005 een door de dermatoloog gevonden melanoom, in 2019 volgden er nog 2, echter ging het toen om plekjes die zij zelf niet vertrouwde, door de dermatoloog, ondanks dat zij het niet echt iets vond, gelukkig toch werden weggenomen en dus melanomen bleken. Gelukkig beide dun, 0,5, en onderzoek liet zien dat het geen dna-mutatie de oorzaak was. In de familie komen wel vaker melanomen voor. En mijn vrouw heeft veel moedervlekken waarvan ook nu weer enkele lijken te veranderen of nieuw zijn ontstaan. Ondertussen doorverwezen naar een specialistisch centrum, is daar bij snelle controle aangegeven dat 'er geen reden tot ongerustheid is'. Gezien de ervaring van verleden jaar, stelt ons dat niet geheel gerust. Mogelijk vragen we sowieso een second opinion. Maar belangrijker, we vragen ons af of met huidige wetenschap en artificial intelligence toepassingen, het niet mogelijk is om structureel huid te filmen, te vergelijken met oudere films, en met behulp van snel vullende databanken de dermatoloog te ondersteunen bij beoordeling. Er zijn niet professionele apps die pretenderen dit te kunnen. Maar we voelen niets voor eigen doktertje spelen, begrijpen dat een professioneel oog ook nodig is. Wat is de stand van zaken op dit gebied? In het centrum waar wij momenteel bij zijn, lijkt dit amper tot niet te zijn opgepakt. Benieuwd naar jullie reactie waarvoor bij voorbaat dank!
Antwoord
Beste Frank,
De wetenschap op het gebied van artificial intelligence (AI) is op dit moment volop in ontwikkeling. Er zijn, naar ons weten, nog geen apps die op het gebied van AI moedervlekken over de tijd met elkaar vergelijken. Wel zijn er al apps die met kunstmatige intelligentie een beoordeling geven van een foto. Dit is iets waar we in het Erasmus MC Kanker Instituut ook onderzoek naar doen. Deze apps zijn veelbelovend, maar kunnen (nog) niet de beoordeling van een dermatoloog vervangen.
Dingen die u zelf kunt doen zijn foto's maken van de huid, zodat u kunt monitoren of er iets verandert of nieuwe moedervlekken ontstaan. Hierbij kunt u gebruik maken van de ABCD methode, die verder wordt uitgelegd in onderstaande llink:
https://www.stichtingmelanoom.nl/fullscreen-page/comp-jiwutg8y/1fc8bb65…
Marlies Wakkee en Rick Waalboer-Spuij, dermatologen Erasmus MC Kanker Instituut