Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Stand detectie melanomen met behulp van Artificial Intelligence
Beste AVL-ers,
Mijn vrouw heeft afgelopen jaren 3x een melanoom gehad. Controle vond plaats omdat in de familie vaker melanomen hadden gespeeld. Er is geen dna afwijking gevonden bij onderzoek. De eerste melanoom werd door de dermatoloog (van een regionaal ziekenhuis) ontdekt. De 2e en 3e werd door deze dermatoloog als 'niet risicovol' beoordeeld, op verzoek van mijn vrouw toch verwijderd, en bleken toen dus wel melanomen. Een 4e bleek vervolgens geen melanoom. In alle 3 gevallen (dikte circa 0,5 mm) werd bij re-excisie gelukkig niets meer aangetroffen.
Hoewel het dunne melanomen betreft maakt aantal en vooral feit dat ze moeilijk herkenbaar zijn onrustig. Mijn vrouw heeft vele moedervlekken over haar gehele lichaam, flink wat zijn atypisch, sommigen veranderen in tijd.
Wij steunen allereerst op het oordeel van de dermatoloog. Waren blij en dankbaar dat de oorspronkelijke dermatoloog op basis van eigen aangeven de plekjes wilde verwijderen. En zijn ondertussen op haar advies onder behandeling bij een melanomen centrum.
Daarnaast doen wij zelf regelmatig onderzoek aan de hand van foto-vergelijking. Dit zo om de 3 maanden. We merken dat dit erg moeilijk is. Nu in korte tijd 2x een melanoom door onszelf is ontdekt, neigen we naar 'overzorg', dat is niet goed.
Dit vakgebied lijkt ons te winnen hebben bij toepassing van Artificial Intelligence. Wanneer continu verdachte plekjes worden onderzocht en uitkomsten van onderzoek in databanken worden ingebracht, moet dat door de hoeveelheid data leiden tot meerwaarde. We lazen over toepassingen als SkinVision, MiiSkin en MoleScope. Er lijkt veel discussie onder medici over effectiviteit en risico van fout-positief en fout-negatief uitslagen. Dit weerhoudt ons ook van gebruik. We begrepen dat het AVL ook werkt met vergelijkbare methoden maar dat toepassing nu op een laag pitje staat.
We zijn heel benieuwd naar de visie van een vooraanstaand centrum als het AVL op deze technieken. En ook over de rol die het AVL zelf daarbij ambieert.
Dank bij voorbaat!
Antwoord
Beste Frank,
Van artificial inteligence op gebied van huidtumoren kan op verschillende manieren gebruikt van gemaakt worden.
U noemt een aantal vormen van AI bij verdachte plekjes. Echter, het zijn niet dezelfde soorten diagnostische hulpmiddelen.
AI kan zeker helpen bij het stellen van de diagnose, zolang er ook een back up systeem (arts/dermatoloog) is voor de beoordeling van de plekjes, anders dan de AI zelf.
Bij SkinVision maakt u een foto van het plekje. De app zal obv vooraf gestelde parameters bepalen of een plek er wel of niet verdacht uit ziet. Indien dat het geval is, zal een dermatoloog de plek mee beoordelen. Hierbij is het dus de app die de screening doet en beoordeelt of de plek wel of niet verdacht is.
Bij het Molemap en Skinmap onderzoek (wat wij in het AVL doen), bepaalt de dermatoloog welke plekjes atypisch zijn en zal deze plekjes mbv de dermatoscoop in de gaten houden. Hierbij worden de dermatoscopische foto’s opgeslagen in het programma en kan je deze iedere keer met de vorige keren vergelijken. Daarnaast kunnen wij met de overzichtsfoto’s die met het skinmap apparaat gemaakt worden, het verschijnen van nieuwe plekken beter controleren. Vooral bij mensen met veel moedervlekken is dat erg handig.
In dit geval wordt de screening dus door de dermatoloog zelf gedaan en niet door het apparaat. Miiskin helpt om in de gate te houden of er nieuwe moedervlekken bijkomen en om in de gate te houden of deze veranderen. Indien dat het geval is, is het reden om naar de arts/dermatoloog te gaan. Ook hier zal het de arts/dermatoloog zijn die de diagnose stelt.
Wij zijn van mening dat er zeker een plek is voor AI nu en in de toekomst, echter het is wel belangrijk om te weten om welk programma het gaat en wat je kan verwachten van zo een programma. Ook is het belangrijk om te beseffen dat het eindoordeel altijd bij de arts/ dermatoloog moet liggen en niet bij het apparaat.
Groet,
Germaine Reyveld, dermatoloog