Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vragen over UVA - Vit.D – Zonnebrandmiddelen

Vragen over UVA - Vit.D – Zonnebrandmiddelen

Tien jaar geleden is bij mij een melanoom op mijn hoofd verwijderd, sindsdien ben ik op advies van de dermatoloog erg voorzichtig met de zon. Van ca. april tot half september blijf ik overdag binnen, daarbuiten draag ik UV-kleding en een UV-pet (of UV-Buff). Ik heb erg veel hulp van de UV-index van de RIVM, waarop ik kan zien wanneer de UV beneden de 3 (liefst 2) is en ik redelijk veilig naar buiten kan. 

Enkele jaren geleden heb ik u al een aantal vragen gesteld over de zonkracht, maar er lijkt intussen alweer veel meer bekend te zijn op dit gebied. Onlangs volgde ik een (Amerikaanse) serie lezingen over osteoporose (ik heb ook osteoporose). Tot mijn verrassing ook een lezing van ene Dr. Lani Simpson (DC, CCD), die zelf osteoporose én meerdere melanomen heeft gehad en dus hetzelfde dilemma heeft als ik: niet in de zon agv. melanoom vs. wel in de zon voor aanmaak van vitamine D. In deze lezing verwees ze naar haar boek ‘No Nonsense Sun Health Guide’, dat ik dus gelezen heb.

Hoe omgaan met UV-A straling?

In haar boek adviseert ze de zon niet helemaal te mijden, maar “Sensible sun exposure is far healthier than staying out of the sun completely.” Dat klonk voor mij als een soort bevrijding tov. hoe ik er zelf mee omga. Tot ik las over UV-A: die straling is volgens haar (en ook enkele zon-cosmeticamerken) de hele dag sterk (met een kleine piek ‘at solar noon’), in de zomer het sterkst, maar het hele jaar door ook sterk. De hele dag (UV-)kleding dragen en insmeren dus.

Ze schrijft ook: “Both UV-B and UV-A are risk factors for melanoma” en “walking without shading your face in the early morning/late afternoon will not increase vit.D, but it exposes you to UVA rays and skin damage!” Mijn patroon is sinds mijn melanoom juist veranderd van midden op de dag veel naar buiten naar ’s ochtends vroeg een wandeling en ’s avonds (of laat ’s middags) weer naar buiten en dan nog even -zonder gevaar- genieten van de warme stralen. 

Ook websites van diverse cosmetica en zonnebrandmiddelen geven aan: “UVA straling is het héle jaar aanwezig (zon of geen zon). Dus óók in de winter en de herfst en ook als het bewolkt is.” “De verraderlijke UVA-stralen dringen veel dieper door in onze huid. … veroorzaken ze zelfs bij bewolkt weer én in de schaduw huidveroudering, … en daarnaast ook bepaalde vormen van huidkanker.” 

 Vitamine D:

Vitamine D wordt volgens Dr. Simpson pas door het lichaam geproduceerd bij UV-B >=3 (liefst UV-B 4-6) en dat “exposing arms and legs 3x a week during 20 min is NOT ENOUGH.” Op internet las ik ook al: "enjoy short periods of sun exposure outside peak hours, which can help optimize Vitamin D synthesis while reducing the risk of excessive UV exposure.” De aanmaak van vitamine D is voor mij -met osteoporose- extra belangrijk, dus gebeurt nu -als dit juist is- niet of amper.

Hoe moet ik hiermee omgaan?

 Zonnebrandmiddelen:

In Dr. Simpsons boek staat ook een lijst van te mijden chemische stoffen in zonnebrandmiddelen. Het beste zouden minerale zonnebrandmiddelen zijn (gebaseerd op zink), maar dat blijft op de huid zitten ipv. erin te trekken. Op internet vond ik een quote van Dr. Leonard Coldwell (‘One of the world’s leading authorities on natural cancer cures’): “Evidence that the sun causes skin cancer is inconsistent and inconclusive. … the chemicals in sunscreen cause most skin cancers and not the sun”. Elders las ik: “Sunscreens are toxic” en “some sunscreen chemicals have harmful effects on skin tissue”. M.n. de zonnebrandindustrie zou achter de adviezen zitten om ruim en veel te smeren uit eigenbelang (zie ook hierboven). Van een vriendin in Duitsland hoorde ik eerder al dat daar veel meer aandacht gegeven wordt aan de toxische stoffen in zonnebrandmiddelen.

 UV-index:

Dr. Simpson geeft in haar boek aan dat de UV-index alleen gebaseerd is op UV-B. De RIVM hanteert echter een gewogen cijfer (UVA, UVB) voor de UV-waarde.

Betekent de UV-index in USA dus iets heel anders dan in Nederland? En hoe zit dat in andere landen, bv. Spanje (voor vakantie)? Ik houd nl. juist deze index aan om te bepalen of het ‘veilig’ is. 

 

Graag verneem ik uw mening over bovenstaande uitspraken (en mijn vragen hierover).

 Alvast bedankt voor uw reactie.

Marjan

Antwoord

Dit antwoord is geplaatst door de Infolijn namens het Melanoomteam

Beste Marjan63, 

Dat er verschillende verhalen de ronde doen op internet over het niet gevaarlijk zijn van de zon, is ons bekend. Echter uit multipele grote onderzoeken is gebleken dat zowel UVB als UVA stralen huidkanker kunnen veroorzaken. Daarom blijven wij dermatologen ook pleiten voor huidkankerpreventie middels goede zo bescherming. Dat hoeft niet tot in de extremen, maar wat vooral belangrijk is, is dat u tussen 11 en 16 uur in de schaduw blijft en niet in de directe zon. In de lente en zomer is dat belangrijker dan in de herfst en winter. Daarnaast is het belangrijk een hoed en zonnebril op te doen en eventueel zonwerende kleding te dragen op momenten dat u de schaduw niet op kunt zoeken. Als u deze kleding niet heeft, adviseren wij iedere twee uur de huid in te smeren met een zonnebrandcrème met factor 50 die zowel UVB en UVA remt. Belangrijk hierbij is, dat op de verpakking de letters UVA omcirkeld zijn. Zonnebrandcrème moet worden aangebracht een half uur voor het naar buiten gaan en daarna iedere twee uur. 

Wat betreft de vitamine D zijn wij van mening dat indien u twijfelt of u door de zon voldoende krijgt, u het beste deze kunt suppleren door middel van vitamine D druppels. U kunt via de huisarts bijvoorbeeld een of tweemaal per jaar uw bloed laten controleren om te zien of uw vitamine D op peil is. Wij zijn het niet eens met de stelling dat de zon geen huidkanker veroorzaakt. En zijn van mening dat zonnebrandcrème, mits gekocht bij een veilig verkooppunt (bekende drogist of apotheek) veilig is om te gebruiken.  

Wat betreft de parameters waarop de UV kracht gemeten wordt, wil ik u toch weer verwijzen naar het RIVM, die daar meer inzicht in heeft dan wij. 

Met vriendelijke groeten, 

Dermatologen van het melanoom team. 

Laatst bewerkt: 24/04/2024 - 10:26