Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Afwijking gezien na mri prostaat: t w., Opvallend diffuus hoog signaal op DWI bekkenskelet z corr in t2

27 maart 2023 om 12.41
581 x gelezen

Op 23-12-2022 en 20-01-2023 heb ik een prostaat MRI gehad bij Andros Clinics in Baarn. Uitslagen prostaat zijn niet verontrustend. (Pirads 2)

Er is op beide keren MRI wel iets anders gezien: t.w. melding na 2e MRI op 20-01-2023.

'onveranderd opvallend diffuus hoog signaal op de DWI van het bekken skelet zonder correlaat in de T2, dd geactiveerd beenmerg? Oorzaak?

Bovenstaande melding werd telefonisch besproken op 26-01-2023. Er werd mij gevraagd of ik ooit iets met mijn beenmerg heb gehad, mijn antwoord was Nee.

Er werd in de dagen erna bloed afgenomen in stadskanaal, hematologisch zijn er geen verdenkingen. Ik werd in Emmen lichamelijk onderzocht en de MRI beelden werden ter herbeoordeling opgevraagd bij Andros Clinics in Baarn. Het radiologen team van Treant Zorggroep Emmen zagen op deze beelden géén afwijkingen, welke door (mogelijk u?) wel 2 keer zijn gezien, op 23 dec 2022 en 20 jan 2023. Er is dan volgens de behandelend arts van Treant Zorggroep Emmen geen aanleiding voor verder (beenmerg) onderzoek. Tijdens het onderzoek in Emmen (1 feb 2023) kon ik nog melden dat ik nauwelijks ziek was, dat ben/ of was ik eigenlijk ook nauwelijks. Echter in de week van 13 februari j.l. kreeg ik anderhalve week te maken met een hele zware griep, tot overmaat van ramp kreeg ik afgelopen donderdag, 23 maart, krap 5 weken later dus, weer te maken met een zware griep die nu nog steeds aanwezig is. Dit alles kan toeval zijn 

Ik blijf met de vraag worstelen waarom de afwijking in Baarn/Radboudumc 2 keer is gezien en Emmen deze niet ziet. Ik heb tijdens mijn laatste belafspraak met Andros te horen gekregen dat het met de manier van interpretatie van de beelden te maken heeft, ik had mij daarin ten dele berust, totdat ik nu voor de tweede keer met een zeer korte interval overvallen wordt door een zware griep. Ik weet dat een beenmerg onderzoek heel vervelend is, maar liever een heel vervelend onderzoek met daaruit met zekerheid een bevestiging of uitsluiting, dan vaag in een voor mij grijs gebied blijven hangen.

Ik hoop dat hier begrip voor is en een reactie te lezen op mijn verhaal.

Mvg

FM de Jong

 

Antwoord

Geachte heer de Jong,

Ik heb een ook al in een persoonlijke reactie beantwoord.

In het algemeen:

Bij de beoordeling van een prostaat MRI lette we ook op andere mogelijke afwijkingen of bijzonderheden. Hier zijn 2 categorieën;

1. Afwijkingen, zoals blaaskanker, endeldarmkanker, diverticuloses etc.

2. Variaties van het “normaal beeld”, die nog net normaal zijn, maar die mogelijk toch nader bekeken moeten worden. 

Het hoge signaal op de b1400-diffusie opnamen van het beenmerg van u valt onder de tweede categorie en wijst op een toename van celdichtheid. Dat kan het gevolg zijn van een toename van activiteit. Dit treedt op bij bijvoorbeeld langdurige bloedarmoede. Een controle van het bloedbeeld en uitsluiten van M.Kahler (multiple myeloma) is eenvoudig en moet gedaan worden. Dit is bij u gelukkig normaal. 

Iets dat onder de tweede categorie valt, wordt door de enen radioloog als normaal gezien en door de andere vermeld. Ik ben voorzichtig en meld alles wat ik zie dat onder een van beide categorieën valt. 

Ik hoop dat ik voor u -en anderen- wat onduidelijkheden heb weggenomen.

Met vriendelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 02/04/2023 - 10:45