Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Beoordeling MRI en PSA
Beste professor,
Ik heb een vraag. Bij een bekende van mij, is er per toeval tijdens een MRI scan iets gezien op de prostaat. Het volgende staat in het verslag:
Uitgevoerd onderzoek
MRI rectum met fistel
Verslag
Gescand volgens MRI peri-anale fistel / abces protocol.
Op ca. 15 mm vanaf onderrand sfinctercomplex op 12 u rugligging defect in de interne sfincter, waarbij T2 fat sat hyperintense lineaire configuratie met maximaal kaliber in het axiale vlak van 7 mm (zonder evidente diffusierestrictie, overwegend T2 shine through) zich uitbreidt via de intersfincterische ruimte naar caudaal over een traject van ca. 25 mm en vervolgens naar ventraal over een traject van ca. 29 mm met uitwendige opening perineaal paramediaan links.
Geen supralevatoire uitbreiding.
Geen abces in de ischio-anale of ischiorectale fossa.
Geringe vetinfiltratie mediale zijde bil beiderzijds, links meer dan rechts.
Geen lymfadenopathie in afgebeelde scan volume.
Afgebeelde deel darmpakket slank. Geen vrij vocht in het kleine bekken.
Matig gevulde urineblaas. In de perifere zone prostaat links T2 licht hypo-intense laesie van 10 mm (zie key images), vrij wigvormig, niet afgebeeld op diffusie opname.
Homogeen aspect testis beiderzijds.
T2 fat sat hyperintense laesie femurkop rechts, hypo-intens op T2 TSE zonder evident substraat op X-bekken 07/09/2010 passend bij de subchondrale cyste.
Conclusie
I. Intersfincterische fistel als bovenbeschreven met uitwendige opening perineaal paramediaan links. Geen peri-anaal abces.
II. In perifere zone prostaat links T2 licht hypo-intense laesie (10 mm), vrij wigvormig, niet afgebeeld op diffusie opnamen, derhalve verder niet betrouwbaar beoordeelbaar; mogelijk bij (doorgemaakte) prostatitis. PSA?
Einde verslag.
Hierop hebben wij bloed geprikt en de PSA waarde is 1,2. Wij maken ons ontzettende zorgen en vroegen ons af waar we tegenaan kijken. Kan het naast iets kwaadaardigs mogelijk ook iets goedaardigs zijn? Of helemaal niets? Wij wachten uiteraard het gesprek met de uroloog af, maar de aanloop daar naar toe is een periode vol met onzekerheid en stress. Heeft u ervaring met een soortgelijk geval?
Met vriendelijke groet,
Jelle
Antwoord
Geachte naamgenoot,
Een PSA-waarde van 1,2 is een geruststellende waarde. Ook de MRI, die spreekt van een wigvormige afwijking, pleit voor een goedaardig littekentje. Dus ik zou me geen zorgen maken.
Natuurlijk kan u een MRI laten maken, inclusief de zogenaamde diffusie opnamen (contrast is niet nodig) om helemaal zeker te zijn. Maar misschien vindt uw uroloog dat niet nodig. Ik zou sowieso een controle PSA over 1 jaar laten bepalen. Als die niet stijgt, is er zeker niets aan de hand.
Hopelijk heb ik u n]hiermee wat gerust gesteld.
Hartelijke groet,
Prof Jelle
Dag professor,
Hartstikke bedankt voor uw snelle reactie. Dit geeft zeker een beetje geruststelling. Ik zal proberen u op de hoogte te houden hier.