Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Lutetium-177 op termijn wellicht ook inzetbaar bij niet uitgezaaide PK?

Geachte, beste, professional

Onderstaand filmpje van het RaboudUMC roept een vraag bij me op.

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/behandeling-met-r…

Zouden dit soort behandelingen in de toekomst wellicht ook kunnen worden ingezet als de PK kanker nog niet is uitgezaaid? Dus om een tumor in de prostaat  zelf te behandelen? 

Zelf ben ik 51 en zit ik in actieve controle (3+3) met een, in 4 jaar, langzaam oplopende PSA van 3  naar 6. Ik kies er bewust voor om zo lang mogelijk in actieve controle  te blijven, vanwege de bijwerkingen van bestraling en/of een operatie. Op dit moment voelt die keuze erg goed.

Als ik deze behandeling goed begrijp hecht het PSMA zich aan PK-tumoren, waardoor er middels Lutetium gericht bestraald kan worden. Mijn vraag is of dit ook geldt voor tumoren in de prostaat zelf?  Zou je het in dat geval ook op die manier kunnen inzetten? Misschien zelfs lokaal kunnen inspuiten in een bloedvat vlakbij de prostaat? Wellicht met een lagere dosis?

Het doel zou dan zijn om met een zo laag mogelijke dosis de PK onder controle(stabiel) te houden, waardoor er zo min mogelijk schade op treedt aan het functioneren van de prostaat. Het doel zou dan dus niet eens genezing hoeven zijn, maar stabilisering, waardoor een operatie en of uitwendige bestraling zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.

Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken wat ik bedoel en ben benieuwd naar het antwoord.

Vriendelijke groet,

P.K. Lastig

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Geachte heer Lastig,

Dank u voor uw vraag. Lu-PSMA wordt nu alleen ingezet bij de behandeling van uitgezaaide ziekte. 

Er zijn namenlijk veel betere middelen om  de lokale tumor te behandelen (zoals focale-therapie, bestraling en prostaatoperatie). Bovendien is bij een G 3+3  tumor de PSMA-stapeling in de (lokale) tumor meestal laag. Dus het effect van de Lu-behandeling zal dan helaas gering zijn. 
Tenslotte met Lu-wordt vaak niet alle tumor geëlimineerd. 

U heeft besloten af te wachten. Bij een niet agressief carcinoom is dat een goede optie.  Een controle MRI (ieder jaar ?) kan dan helpen te kijken of de tumor zich -zoals verwacht- zich rustig blijft houden.

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte heer Barentsz,

Wat bijzonder dat u zo snel reageert. Heel veel dank dat u tijd vrijmaakt voor dit forum. 

U schrijft, dat het effect van een LU-behandeling op de lokale tumor helaas gering zal zijn, omdat de PSMA stapeling bij een G3+3 tumor meestal laag is.

Het woordje "gering" zette  me opnieuw aan het denken. Wellicht ten onrechte. Bij voorbaat mijn excuses daarvoor.

Ik ben benieuw waar PSMA-LU zich precies aan bindt? Alleen aan kwaadaardig weefsel, of bindt het zich b.v. ook aan goedaardige weefsel in de prostaat. Ik heb wel eens ergens gelezen dat uitgezaaide tumoren eigenlijk prostaat cellen zijn en dat PSMA zich daarom bindt aan uitgezaaide tumoren, maar ik weet niet of dat klopt.

Als PSMA-LU zich alleen bindt  aan "kwaadaardige" prostaatcellen dan begrijp ik nog niet helemaal, waarom het in bepaalde gevallen niet zou kunnen worden ingezet voor locale tumoren.

Ik begrijp uw opmerking dat er betere middelen zijn om locale tumoren volledig te behandelen. Ook begrijp ik uw opmerking  dat met LU vaak niet alle tumoren geëlimineerd worden.  Maar, is dit niet juist een trade-off waar nog wat ruimte ligt? Immers, aan een operatie en/of uitwendige bestraling kleven flinke risico's op het gebied van incontinentie en erectie problemen. Misschien heeft het met mijn leeftijd(51) te maken, maar voor nu is dat een groot ding voor mij. Wat nu, als ik als patiënt zou accepteren dat de kanker in mijn prostaat nooit volledige wordt geëlimineerd met alle risico's van dien. En mijn doel alleen zou zijn om uitwendige bestraling en of een operatie zo lang mogelijk uit te stellen.

De vraag die ik  dus eigenlijk heb. Als mijn aanname klopt dat PSMA-LU zich inderdaad alleen aan kwaadaardig weefsel bindt, wat zou er gebeuren als iemand zoals ik of iemand met een hogere score(3+4)  maar zonder uitzaaiingen en tumor binnen het kaspel de PSMA-LU  behandeling zou krijgen?

- Verwacht u dan wel enig effect op de tumor in de prostaat? Hoe gering ook? Een remming van de groei zou namelijk voor mij al enorme winst zijn als daarmee een operatie of uitwendige bestraling met mogelijke vervelende bijwerkingen enige jaren  zou kunnen worden uitgesteld. Na 2,5 jaar actieve controle heb ik gemerkt dat het voor mij een werkbare oplossing is.

- Welke bijwerkingen verwacht u in dat geval op het gebied van incontinentie en/of erectie stoornissen? Zouden die hetzelfde zijn als bij uitwendige bestraling en/of een operatie?

- Verder vroeg ik me af, of het niet mogelijk is om de PSMA-LU dichterbij de prostaat in te brengen waardoor het mogelijk effectiever zou kunnen worden opgenomen door een tumor. 

Ik hoop dat ik  beter duidelijk heb kunnen maken wat ik bedoel.

Nogmaals heel veel dank voor uw eerdere reactie.

Vriendelijke groet,

P.K. Lastig (niet mijn echte naam uit privacy overwegingen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Geachte heer,

Dank u voor uw vragen. Ik begrijp waarom u deze stel. 51 jaar en PCa, dan wil je meer dan alles doen om de kanker te overwinnen.

Zie hieronder mijn antwoorden.

Verwacht u dan wel enig effect op de tumor in de prostaat? Hoe gering ook? Een remming van de groei zou namelijk voor mij al enorme winst zijn als daarmee een operatie of uitwendige bestraling met mogelijke vervelende bijwerkingen enige jaren  zou kunnen worden uitgesteld. Na 2,5 jaar actieve controle heb ik gemerkt dat het voor mij een werkbare oplossing is.

PSMA bindt zich ook aan "normaal" weefsel. Als het verschil tussen normaal weefsel en kanker te klein is, is de dosis-effect relatie ongunstig. Je moet dus erg veel geven om (enig) effect te hebben Dat is het geval bij G3+3 .

- Welke bijwerkingen verwacht u in dat geval op het gebied van incontinentie en/of erectie stoornissen? Zouden die hetzelfde zijn als bij uitwendige bestraling en/of een operatie? Bijwerkingen zijn erg beperkt met Lu-therapie. Het is vooral de speekselklier die er onder lijdt.

- Verder vroeg ik me af, of het niet mogelijk is om de PSMA-LU dichterbij de prostaat in te brengen waardoor het mogelijk effectiever zou kunnen worden opgenomen door een tumor. Dat is een goed idee, maar  dat kan helaas niet.

U zou focale therapie kunnen overwegen: laser, HiFu, nano-knife (IRE = Irreversible Electroporation). Stuur mij als u hierover meer wilt weten a.u.b. een e-mail (jelle.barentsz@radboudumc.nl).

Met vriendelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor uw antwoorden.

Ik heb er veel aan.

Hopelijk wordt er ooit een stof gevonden(gemaakt?) die alleen aan kankercellen bindt.

Ik heb de mail inmiddels gestuurd.

Vriendelijke groet,

P.K. Lastig

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46