Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

MRI-scan en oude ICD leads

MRI scan. In 1999 kreeg ik een ICD, die is in 2009 weer verwijderd. Echter zijn toen de leads achtergebleven. Als ik goed geïnformeerd ben is het niet mogelijk om een MRI-scan te ondergaan. Is dit correct? Zijn er andere opties?

Antwoord

Geachte JoanisRel,

Het uitvoeren van een MRI bij patiënten met oude of achtergelaten pacemakerdraden brengt bepaalde risico's met zich mee, voornamelijk vanwege de mogelijkheid van verhitting van de draden. Dit kan leiden tot endocardiale brandwonden, hartritmestoornissen en schade aan aangrenzende draden. Recente studies suggereren echter dat met zorgvuldige monitoring en specifieke veiligheidsprotocollen MRI's veilig kunnen worden uitgevoerd bij patiënten met achtergelaten draden.

Belangrijke overwegingen zijn:

- Verhitting van de draden: Achtergelaten draden kunnen meer verhitting bij de tip vertonen in vergelijking met draden die aan een generator zijn bevestigd, wat een risico vormt tijdens MRI-scans.
- Veiligheidsprotocollen: Het implementeren van speciale veiligheidsprotocollen, zoals het gebruik van een zender-ontvanger radiofrequentiespoel en continue monitoring, kan sommige risico's verminderen.
- Klinisch voordeel versus risico: De beslissing om een MRI uit te voeren moet de klinische voordelen afwegen tegen de potentiële risico's, vooral in gevallen waarin alternatieve beeldvormingstechnieken minder geschikt zijn.
- Monitoring en herprogrammering: Continue monitoring van vitale functies en herprogrammering van actieve apparaten om interferentie en hartritmestoornissen te minimaliseren is cruciaal.

Over het algemeen kunnen MRI's worden uitgevoerd bij patiënten met oude pacemakerdraden, maar het vereist een zorgvuldige beoordeling van risico's en voordelen, samen met strikte veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de patiënt te waarborgen.

Hoe groot is de kans dat u een "significante" prostaatkanker heeft? Als die laag is zou ik geen MRI doen.

 Alternatieven zijn PSMA-scanning en transrectale echografie OF een centrum zoeken waar ze ervaring met oude pacemakerdraden hebben. Als er een MRI gemaakt wordt is de laagste veldsterkte te prefereren, de risico's zijn dan minder. 

Met vriendelijke groet,

Prof Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 08/08/2024 - 09:16

Goedenavond Prof. Barentsz,

Mijn dank voor uw gedetailleerde reactie. De laatste eiwitwaarde was 12, echter dit was kort nadat men tevergeefs had getracht een katheter in te brengen via de plasbuis. Uiteindelijk heeft men een katheter via de buik ingebracht. Mij werd verteld dat deze ingreep de waarde mogelijk heeft beïnvloed. 

Komende woensdag wordt er een biopsie uitgevoerd. Ik vind het erg vervelend dat er geen MRI heeft kunnen plaatsvinden om te bezien of aangrenzende gebieden ook betroffen zijn. Het blijft natuurlijk door mijn hoofd spelen dat er nu mogelijk iets over het hoofd wordt gezien.

Met dank,

Jean

Laatst bewerkt: 12/08/2024 - 21:54

Goedenavond Prof. Barentsz,

Mijn dank voor uw gedetailleerde reactie. De laatste eiwitwaarde was 12, echter dit was kort nadat men tevergeefs had getracht een katheter in te brengen via de plasbuis. Uiteindelijk heeft men een katheter via de buik ingebracht. Mij werd verteld dat deze ingreep de waarde mogelijk heeft beïnvloed. 

Komende woensdag wordt er een biopsie uitgevoerd. Ik vind het erg vervelend dat er geen MRI heeft kunnen plaatsvinden om te bezien of aangrenzende gebieden ook betroffen zijn. Het blijft natuurlijk door mijn hoofd spelen dat er nu mogelijk iets over het hoofd wordt gezien.

Met dank,

Jean

Laatst bewerkt: 12/08/2024 - 21:54

Dankjewel. Verleden week biopsy gehad, zou vandaag de resultaten krijgen maar werd 45min voor mijn afspraak gebeld dat deze nog bruikbaar waren. Vrijdag een nieuwe poging…

Laatst bewerkt: 21/08/2024 - 23:38