Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Ontwikkelingen MRI onderzoek/diagnose
Beste Prof. Barentsz,
Ik ben sinds kort verdachte met prostaatkanker. PSA, Touche, Echo, MRI. Op de MRI: 2 verdachte plekken PIRADS 4 en 5.
Zijn er nieuwe ontwikkelingen op MRI gebied die grotere zekerheid geven over de aard van de gevonden afwijkingen? Ik hoor/lees over sterkere MRI magneten (3 gauss ipv 1,5 gauss) die een veel gedetailleerder beeld kunnen genereren en mogelijk een duidelijker indicatie van de aard van de afwijking. Hierdoor zou de noodzaak tot het nemen van biopten overbodig kunnen zijn, of het aantal daarvan flink kunnen worden verminderd. Hoe kom ik er achter waar de nieuwste MRI apparaten worden gebruikt?
U begrijpt uit mijn vraag dat ik geen fan ben van het veelvoudig prikken van bioptnaalden in mijn organen. Zeker niet via de darm.
Met vriendelijke groet, in afwachting van uw reactie.
Antwoord
Geachte heer,
De meeste apparaten zijn prima (zowel 3T als 1.5T, maar er is een voorkeur voor 3T). Als het goed is wordt er minimaal (maximaal 3 x per afwijking) gebiopteerd. Het hangt van het centrum af hoeveel naalden per afwijking gebruikt worden en of dat al dan niet via de darm gaat. Ik kan me heel goed voorstellen, dat u zo min mogelijk geprikt moet worden en het liefst niet via de anus.
Er moet altijd worden gebiopteerd om de verdenking op de MRI te bevestigen (wel of geen kanker) en in geval van kanker, hoe agressief die is.
Hartelijke groet,
Prof Jelle Barentsz.
Beste Prof. Barentsz,
Ik ben inmiddels in de clinic in Arnhem geweest voor een second opinion. Uitkomst ook hier voor de zekerheid een biopsie.
De door het ASZ geleverde MRI-scan is ook beoordeeld op bruikbaarheid voor de echogeleide biopsie. De MRI blijkt van voldoende kwaliteit voor dit doel.
Ik heb nu in mijn rondzwervingen op fora wel een indruk hoe gedetailleerd een Prostaat MRI kan zijn, en heb de indruk dat de MRI-scan van ASZ niet van de hoogste kwaliteit is. Er is bijv. ook geen contrastmiddel gebruikt.
Ik zou graag als startpunt voor de biopsie en een verder (behandel)traject een MRI van hoge kwaliteit zien. Omdat dit a) de beste basis is voor de geleide biopsie, met zo weinig mogelijk naaldbiopten; en b) gelet op de snelle ontwikkelingen in behandelingsmogelijkheden (focaal, PSMA, verfijnde radiologie) een beter uitgangspunt 'nulmeting'.
Klinkt allemaal een beetje angsthazerig, maar de dag ná het onderzoek in Arnhem (sic) kreeg ik een stevige aanval van Atrium flutter, die met medicatie sindsdien onder controle is, maar waarbij ik o.a. ook een bloedstollingsremmer moet slikken. Geen ideale combinatie met naalden in organen prikken. De reeds geplande biopsie is daarom ook even uitgesteld.
Wat kunt u mij aanraden m.b.t. mijn idee/wens voor een nieuwe, hogere kwaliteit MRI?
Met vriendelijke groet, in afwachting van uw reactie.
Deze vraag is al prive beantwoord.