Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Rot gevoel tijdens MRI
Hallo dokter Barentsz
Ik zit in actieve controle voor prostaatkanker en heb al meerdere MRI scans gehad de afgelopen jaren. De laatste 2x voelde ik tijdens de MRI bij een bepaald onderdeel van de scan een rot gevoel. Het was niet echt pijnlijk maar toch wel onbehaaglijk. Alsof er inwendig spieren werden aangestuurd door de scan. Een soort van pulserende verkramping. Net onder de ribben boog aan beide kanten. Het gebeurt alleen bij een specifiek opname en pulseert dan mee met het geluid. Nadat een andere opname starte was het weg. Het zijn geen trillingen van het apparaat zelf. Er gebeurd echt iets in het lichaam. Na afloop van de scan had ik het gevoel alsof er een paar spieren flink aan het werk waren gezet. Ook had ik wat last van de flanken bij mijn nieren. Dit hield na afloop nog enige uren aan. Ik maak me er niet echt zorgen over, maar ik ben wel benieuwd of dit een bekend verschijnsel is wat kan optreden.
Ik heb gevraagd aan de verpleegkundige die de scan afnam of ze mijn klachten herkende. Ze vertelde alleen dat sommige mensen warmte ervaren tijdens de scan. Daar ben ik er ook een van, maar dat ervaar ik niet als vervelend.
Benieuw naar het antwoord.
Hartelijke groet,
Tinuxje
Antwoord
Geachte Tinuxje,
Dit is een interessante en goede vraag.
MRI-opnamen kunnen door elektrische stimulatie contracties (samentrekkingen) van spieren veroorzaken. Meestal treedt dat zodanig op, dat de patiënt dit niet merkt. Maar sommige mensen hebben daar meer last van. De spier 'werkt' dus tijdens deze opnemen. Daarom kan er na de MRI een 'moe gevoel' zijn. Het kan geen kwaad, maar als het alleen maar tijdens bepaalde opnemen optreedt, en ze erg hinderlijk zijn, kan je overwegen juist deze opnamen niet te maken en kijken of ze door andere vervangen kunnen worden.
Hopelijk heeft u iets aan deze informatie.
Met vriendelijke groet,
Prof. Jelle Barentsz.
Veel dank voor de snelle reactie.
Ik zal het gaan bespreken met mijn uroloog. Het meest vervelende vond ik eigenlijk dat er niet echt een serieuze reactie kwam toen ik het vertelde aan de 2 verpleegkundigen die de scan afnamen. Hetzelfde gebeurde bij de vorige scan.
Omdat ik er online ook niks over kon vinden. Heb ik zelf de indruk dat het niet zo bekend is en er wellicht nog wat te winnen valt in de patiënten voorlichting.
Hopelijk draagt mijn vraag bij hieraan.
Nogmaals heel veel dank voor uw reactie.
Vriendelijke groet,
Tinuxje
Ik ben juist daarom zo blij dat u deze vraag stelde. Ik weet van 7T (supersterke magneet) dat dit soort verschijnselen voor kunnen komen. De laboranten wisten dit blijkbaar niet. Iets anders is, dat ze u en andere patiënten altijd serieus moeten nemen.
U en de lezers van mijn reactie weten nu meer dan de meeste laboranten. U kunt ze nu dus de volgende keer ‘opleiden’. 😉
Hartelijke groet en prettige dag
Jelle Barentsz.
Ik ben juist daarom zo blij dat u deze vraag stelde. Ik weet van 7T (supersterke magneet) dat dit soort verschijnselen voor kunnen komen. De laboranten wisten dit blijkbaar niet. Iets anders is, dat ze u en andere patiënten altijd serieus moeten nemen.
U en de lezers van mijn reactie weten nu meer dan de meeste laboranten. U kunt ze nu dus de volgende keer ‘opleiden’. 😉
Hartelijke groet en prettige dag
Jelle Barentsz.
Hallo dokter Barentsz,
Over een paar maanden moet ik weer de MRI in. Ik merk dat het eerder beschreven rot gevoel me blijft bezig houden. Vooral uit fascinatie, maar toch ook wel een klein beetje uit zorg.
Nu herinner ik me dat er vaak naar het gewicht gevraagd wordt bij een MRI-scan. Kan ik daaruit concluderen dat het gewicht gebruikt wordt voor de instelling van het apparaat?
Zelf ben ik vrij lang(1.92) en erg slank. Eigenlijk heb ik weinig tot geen buikvet. Zou dit een verklaring kunnen geven voor de gevoelde pijnklachten? Ik zou me kunnen voorstellen dat MRI apparaten worden ontwikkeld voor de standaard populatie en dat slanke mensen daardoor zwaarder worden belast door het magneetveld.
Tot slot. Hoe weten we eigenlijk dat herhaalde MRI's geen kwaad kunnen? Op wat voor manier is daar onderzoek naar gedaan? Zelf heb ik de afgelopen 6jaar 10x een MRI gehad. Waarvan 6x een MRI met contrast vloeistof. 3x voor prostaatkanker en 3x om een andere reden. Op internet heb ik wel eens gelezen dat kleine hoeveelheden contrast vloeistof achter kunnen blijven in het lichaam en dat in sommige gevallen de nieren beschadigd kunnen raken.
Zou achtergebleven contrastvloeistof eventueel een verklaring kunnen geven voor het door mij ervaren rot gevoel tijdens de MRI? Versterkt dit misschien de spiercontracties in het gebied rond de nieren?
Vriendelijke groet,
Tinuxje
Beste Tinuxje,
Bij bepaalde MRI-opnamen kan de wisseling van het magnetisch veld prikkeling van de spieren veroorzaken. Hierdoor worden de spieren geactiveerd en trekken ze samen. Dit betekent inderdaad dat ze "flink aan het werk gaan". Het is op zichzelf onschadelijk, maar ik raad je aan dit bij een volgende MRI te melden. Mogelijk kunnen de opnamen die dit veroorzaken dan vervangen worden door andere. Gebruik in elk geval de alarmbel als je dit tijdens het onderzoek ervaart. Ik neem aan dat je geen metalen voorwerpen in je lichaam hebt?
Hartelijke groet en succes bij je volgende onderzoek,
Prof. Jelle Barentsz.
Hallo doket Barentsz,
Dank voor u snelle reactie. Ik blijf dit heel bijzonder vinden.
Nee, ik heb geen metalen voorwerpen in mijn lichaam.
Wel ben ik slank en heb ik weinig spek op de botten. Daarom ben ik zo benieuwd of dit er iets mee te maken kan hebben.
Heeft een sporter van 70kg met voornamelijk spieren en nauwelijks vet meer last van dit fenomeen dan een niet sporter van 70kg met veel lichaamsvet en weinig spieren?
Waarom vraagt een laborant eigenlijk naar het gewicht? Wordt de MRI ingesteld met dit gewicht en daarmee de zwaarte van de scan aangepast?
Vriendelijke groet,
Tinuxje
Het is heel goed dat u dit meldt. Hiervan kunnen Andere patiënten Voordeel hebben . Hartelijke groet , Jelle Barentsz
Het is heel goed dat u dit meldt. Hiervan kunnen Andere patiënten Voordeel hebben . Hartelijke groet , Jelle Barentsz