Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitslag scan

10 januari 2024 om 11.38
455 x gelezen

Goedemorgen,

Zou u mij aub kunnen helpen met het uitleggen van dit ct scan verslag?  Van de arts begrepen wij prostaatkanker met uitzaaïngen in bekken, lymfen en wervels. De patiënt was niet bekend met ziekte/kanker. Werd ineens erg ziek en zwak, hb van 5.2, infectie en er werd prostaat kanker gediagnostiseerd. Wat wij niet duidelijk krijgen bij de artsen is de ernst van de situatie. Uit het radiogieverslag begrijp ik niets.

Hoe erg zijn de uitzaaïngen? Er is gestart met een hormoon injectie, verder volgen nog een biopt van de prostaat en colonscopie. Verder geen behandeling of prognose gegeven. Als ik het verslag lees, waar ik niets van begrijp, ook niet met hulp van google heb ik geen idee van de ernst van de situatie. 

Kunt u ons aub helpen? Kunt u een soort van vertaling geven dat sij dit begrijpen als familie. Met dit beeld weet u of er nog behandelopties zijn buiten hormooninjecties wat wij kunnen vragen? 

Onze dank is enorm groot!

CT THX+ABD, onderzoek met multifasisch intraveneus contrast. Geen ct ter vergelijk.

THORAX, peribronchovasulaire matglas gebieden, meest uitgesproken linkerlong, suspect voor infectie, geen suspecte pulmonale noduli of massa's. Dilatatie van de truncus pulmonales 4.1 cm, kan passen bij pulmonale hypertentie. Geen pleuravocht of pericardeffusie. Thoracaal geen vergrote lymfeklieren.

ABDOMEN, normaal aspect van de parenchymateuze bovenbuikorganen met hemangioom in leversegment 6. Vergrote lymfeklier para-aortaal caudaal van de nier arteriën van 1.4 cm. Prominente lymfeklieren beiderzijds illiacaal. Vergote lymfeklieren in de obturatoriusloge beiderzinds (rechts 1.6cm en links 2.5cm) Fors vergote prostaat, grillige depositie para rectaal links, met vergrote lymfeklieren in het mesorectale vet tot 1 cm. Geen ascites.

SKELET, sclerotische laesie als ileum links, ramus inferior os pubis rechts, sacrum links als ook in de wervelcorpus th 6 en th 7 en in corpus sterni. Geen aanwijzing voor pathogische fracturen.

CONCLUSIE, retroperitoneale lymfadenopathie, beeld suspect voor metastasen van prostaatcarcinoom. Depositie in het mesorectale vet links met  mesorectale lymfadeopathie, niet geheel typisch bij prostaatcarcinoom. Meerdere sclerotische skelet laesies waarbin metastasen niet zijn uitgesloten. 

Antwoord

In het verslag staat:

1. dat er vergrote lymfklieren zijn, die passen bij uitzaaiingen van prostaatkanker. 

2. Verder is er abnormaal weefsel in het vet rond de endeldarm dat door de radioloog niet te duiden is. 

3. Er zijn botafwijkingen, die kunnen passen bij uitzaaiingen van prostaatkanker, maar weet de radioloog niet zeker. 

Een PSMA scan zou meer duidelijkheid over punt 3 kunnen leveren. 

Sorry, zonder foto's en een behandelrelatie kan ik u niet veel meer vertellen. Ik mis relevante andere informatie, waarmee ik de CT in perspectief kan plaatsen. Ook geef ik als radioloog geen behandeladviezen.

 Ik adviseer u via uw behandelend arts duidelijkheid over deze uitslag te krijgen. 

Hartelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz. 

 

Laatst bewerkt: 12/01/2024 - 09:18