Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Verhoogd PSA

Goedendag ik ben Peter en 58 jaar oud.

Bij mij is een te hoge psa vastgesteld in augustus 2020 , psa was 11.8 . De huisarts vond dat ik nu verder moest voor verder onderzoek. Ik kreeg een MRI en daar zagen ze een verdacht plekje 4mmx 7mmx4mm en beoordeelde dit als pirads -4. Ook mijn psa werd weer gemeten en die was nu 9,8. Nu moesten er dus ook biopten genomen worden 4 stuks en kreeg 10 dagen later de uitslag biopten waren negatief goed nieuws zou je zeggen. Maar over 3 maanden terugkomen voor weer een psa meting en die is nu 10,8 gestegen dus.

In haar conclusie stond een een goedaardige vergrote prostaat (BHG) Het volume was 38mm!!

Nu wil de uroloog opnieuw een MRI en biopten nemen tegelijkertijd als ik in de scan lig. Kan dit kwaad dat ik er nu totaal zolang op moet wachten en betekent het nu misschien dat de uroloog niet goed geprikt heeft met biopten? Wij maken ons nu best wel zorgen en zeker met de coronatijd duurt alles toch al langer.

Hopelijk kunt u mij geruststellen .

Groet,

Peter

Antwoord

Beste Peter,

Helaas heb ik eerst je tweede vraag beantwoord, nu krijg je het antwoord op de eerste vraag:

Je PSA schommelt en is voor het volume van de prostaat te hoog. Dit kan passen bij een ontsteking (daar hoef je geen last van te hebben) of toch een kwaadaardigheid. De meest nauwkeurige methode om een afwijking aan te prikken is inderdaad in de MRI. Dit is volledig onschadelijk, en de snelste en meest betrouwbare weg om voldoende informatie te krijgen (zeker bij een kleine afwijking zoals bij u). Van de eerste keer mis geprikt zijn.

Waar wordt de MRI-biopsie uitgevoerd?

Met vriendelijke groet,

Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hoi Jelle ,

Ik ben onder behandeling in het Maasstad Ziekenhuis bij DR Gan .

Nu krijg ik een tweede MRI scan met tegelijkertijd een biopten pas 16 april , ik had al afgelopen vrijdag gebeld of het geen kwaad kan om 10 weken te wachten .

Ik hoop daar maandag iets over te horen anders ga ik een second opinion  ergens vragen.

Mijn vrouw heeft ook al kanker in haar mond gehad in 2016 toen was de huisarts ook niet zorgvuldig ze kreeg alleen maar middeltjes om te spoelen totdat ik zei ik vertrouw het niet en zijn toen naar het ziekenhuis gegaan en daar werd er een  stukje weg gehaald ,bleek dus wel foute boel te zijn gelukkig gaat het nog steeds goed na 2 zware operaties .Hadden dus ook niet veel langer moeten wachten.

Met vriendelijke groet,

Peter

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Peter,

Met een PI-RADS 4 met een negatieve biopsie daarna kan je rustig afwachten. Dus 16 april zou OK zijn. De radiologen van Maasstad ziekenhuis zijn door ons opgeleid, en prikken 'in de MRI' zoals wij.  Ik zou dus de MRI en biopten afwachten. Bij weer een negatieve biopsie uitslag wil ik graag uw MRI's herbeoordelen. 

Met vriendelijke groet,

Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hoi Jelle,

Bedankt voor het antwoord.

Ik heb toch nog 1 vraagje . Hoe lang is de wachttijd bij jullie ( in het Radboudumc) als ik een gerichte bioptsie MRI zou willen doen? Nu kan ik 16 april terecht maar dan zit er tussen de laatste MRI en biopten 7 maanden!

Alvast weer bedankt.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hoi Jelle,

Inmiddels ben ik in de MRI geweest en waren er 3 biopten genomen. In 2 van de Biopten zit kanker met een gleason score van 3+3 . Mijn psa was 10.8  en mijn prostaatvolume 38ml.

 Geen invasieve cribriforme groei of
intraductaal carcinoom (IDC-P) aangetroffen . Volume tumor 20%

Wat denk u of vind u, moet ik snel beslissen met deze uitslagen of kan ik hier wel een tijdje mee lopen voordat ik mij moet laat opereren?

De uroloog gaat het nog bespreken in het team maar u ook als ervaren arts ben benieuwd wat u hier van zegt.

Hopelijk kunt u mij een passend antwoord geven.

Gr Peter

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Peter,

Mijn expertise is beeldvorming en niet behandeling. Je vraagt me nu om een behandeladvies. Je uroloog is daarvoor de juiste man. 

Toch kan ik je wel wat informatie geven:

Een Gleason 3+3 in 2 (gerichte) biopten  is een niet agressieve tumor, waarbij je kan afwachten. Het enige is: je PSA is >10. Dat wordt meestal als een signaal beschouwd om toch iets te doen. Maar als je een forse prostaat hebt, hoef je daar minder rekening mee te houden. Want normaal prostaatweefsel produceert ook PSA, en een grotere prostaat doet dat wat meer. 

Je zou kunnen afwachten en over een jaar weer een MRI laten maken. Verandert er niets dan kan je weer afwachten, enz. Je hebt dus geen haast.

Hopelijk kan je hier iets mee. 

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hoi Jelle,

Bedankt voor het antwoord. Ik kan er nu goed over nadenken wat ik precies wil.

Het liefst die PK eruit maar zolang het niet echt nodig is dan wacht ik liever zolang het maar geen kwaad kan. Nu weet ik het eigenlijk zonder klachten ,misschien had ik nog jaren hier meegelopen voordat er echte klachten kwamen en dan was het misschien wel te laat en nu is het onder controle . Ik had gelezen over een Neurosafe techniek doen ze dat in de meeste ziekenhuizen ?

Groet,

Peter

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Peter,

Ik zou niet weten welke ziekenhuizen de neurosafe techniek gebruiken. Dat zou u aan uw uroloog moeten vragen.  Overigens blijft de neurosaf techniek wel een prostaatoperatie, en dat is wellicht (nog) niet nodig. 

HG Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jelle,

Inmiddels heb ik weer een PSA meting gedaan en deze was PSA totaal nu 9.8 en in februari 10,8 dus minder. Nu stond er een nieuwe meting bij PSA ( is weer nieuw sinds 22 maart) en deze was 10.7 dus eigenlijk 0.1 minder . Ik moet nu over 3 maanden weer een PSA meting doen en gelijk een MRI scan . Toch maak ik mij zorgen of zegt u ( uit ervaring) dat is nog niet nodig omdat de PSA niet is gestegen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste peter,

 

De MRI blijft stabiel, dat is een goed teken. Op de MRI is er een kleine tumor te zien met in het gerichte biopt een  Gleason 3+3 (dus GG 1): de tumor is klein de gradering laag: de PSA stijgt niet: drie redenen om rustig af te wachten en proberen je geen zorgen te maken.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Jelle,

Ik hoop dat u mijn vraag kan beantwoorden. Ik ben nog steeds in de AS toch elke keer na 3 maanden raak ik in de stress door de nieuwe psa meting en MRI uitslagen. Nu blijkt dat er rechts niks meer te zien is en links wel !!! IK ben  wel 3x eerst met mijn benen in de MRI gegaan en nu de laatste keer eerst met mijn hoofd. Daarom heb ik er 2 uitslagen bijgezet ik hoop dat u er even naar kijkt en hier ook iets over kan zeggen. Anders ga ik voor een second opinie.

Datum7-4-2022

Klinische gegevens
cT1cNxMx Gleason 3+3=6 2/3 MRGB 20 %, iPSA 10.8, PIRADS 4, PV 38 waarvoor AS //

Vraagstelling
Aspect prostaat verdacht maligne? Kapsel? Vesiculae? Metastasen? anders? progressie?

Verslag ( april 2022)
MRI-prostaat:
Ter vergelijking een eerdere MRI prostaat van 22 september 2021. Scanning volgens detectie protocol, 3 T zonder endorectale spoel.

Beelden van lokale prostaat met T2 en diffusiegewogen (DWI -) opnamen
Bevindingen:

Prostaatvolume: 46 ml (4.1 x 5 x 4.3 cm)
PSA: 10.8; PSA densiteit: 0.23 ng/ml/cc (normaal <0,20).
MUL: ca 12 mm
ILD: ca 20 mm
Index lesie:
Locatie: perifere zone basaal links dorsolateraal zie bv 11/7
Dimensies lesie: ca. 7 x 4 mm
T2 W/DWI/DCE score: 4 / 4
Minimale ADC waarde: 685 (normaal >950) zie bv 11/6
Extraprostatische uitbreiding: geen zekere extraprostatische uitbreiding.
Betrokkenheid sfincter complex: nee
Risico categorie: intermediare/hoge kans op klinisch significant prostaatcarcinoom (PIRADS V2 categorie: PIRADS 4)
Benigne prostaathypertrofie. In de perifere zone zijn er beiderzijds lineaire T2 hypo-intense gebieden welke kunnen passen bij een doorgemaakte prostatitis
Geen suspecte focale afwijkingen aan de urineblaas. Slanke distale ureteren. Bij de huidige distensie zijn er geen evidente suspecte focale darmwandverdikkingen. Redelijke ontplooiing van de vesiculae seminalis zonder duidelijke suspecte focale afwijkingen. Er zijn geen suspecte of pathologisch vergrote lymfeklieren. Geen suspecte focale ossale laesies. Geen evidente deposities.
Impressie: Prostaatvolume: 46 ml; PSA densiteit: 0.23 ng/ml/cc
PI-RADS 4 laesie perifere zone basaal links dorsolateraal, DD uitpuilende BPH nodus.
Benigne prostaathypertrofie. NB laesie rechts nu geen diffusie restrictie meer en aldus niet verdacht (gebeld met radioloog) C/ Geruststellend


De uitslag hieronder is van september 2021 
Verslag:
MRI prostaat, protocollaire MRI, ter vergelijking de voorgaande MRI d.d. 05-10-2021.

Bevindingen:
Prostaatvolume: 4,3 x 5,1 x 4,4 cm, het volume komt hiermee op 51 cc.
PSA 11,6; PSA densiteit 0,23.
ILD: 20,1 mm.
MUL: sagittaal 17,4 mm en coronaal 17,0 mm.
Een ongewijzigd aspect van de BI-RADS 4 laesie perifere zone midglandulair rechts, 8 mm.
Geen nieuwe suspecte laesies in de transitiezone op de T2 gewogen opname en geen laesies met diffusierestrictie elders in de perifere zone. Het kapsel is intact.
Normaal aspect van de vesicula seminalis en de blaas. Normaal aspect van het rectosigmoïd. Geen locoregionale lymfadenopathie.Inguïnaal beiderzijds enkele lymfekliertjes, conform.
Geen suspecte ossale laesies.Hernia inguinalis beiderzijds.
Conclusie:
- Prostaatvolume 51 cc, PSA densiteit 0,23.
- Ongewijzigd aspect van PI-RADS 4 laesie van 8 mm in de perifere zone midglandulair rechts. Geen nieuwe laesies. 3 keer was het deze uitslag  !!!

Ik heb nu gezegd omdat er links wat zit dat ik maar voor opereren kiest maar als ik nu zeker zou weten dat ze rechts met links door elkaar halen dan twijfel ik nog omdat het steeds onveranderd was of is. 

Met vriendelijke groet,

Peter

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Peter,

Zonder beelden blijft het voor mij natuurlijk wel gissen.

Maar uit het verslag lees ik:

1. Dat de afwijking rechts "normaal is geworden". 

2. Er nu links een afwijking zit, maar de radioloog zegt dat het ook  een uitpuilende BPH nodus kan zijn (dat is goedaardig). 

3. Er prostatitis (milde ontsteking) is.

De afwijking links zou ook het gevolg kunnen zijn van een goedaardige ontsteking, dat komt bij PI-RADS 4 voor. Rechts is waarschijnlijk zoiets geweest. Want nu is dat normaal. Dus waarom zo links niet weer "normaal" kunnen worden?

Samenvattend: het is niet zeker dat de afwijking links kanker is. Voordat u iets gaat doen, moet u ALTIJD een BIOPT van dat gebied laten nemen. Pas als dat kanker is, kunt u operatie overwegen. 

Geruststellend is, dat uw PSAdensiteit  niet is toegenomen (die was en blijft 0,23). 

Natuurlijk zou het beter zijn als ik de beelden zelf zou kunnen zien. Wellicht wilt u dat en kunnen we dat dan regelen. U kan de afdeling radiologie vragen die beelden (DICOM formaat) via Siilo te sturen (beveiligde artsen verbinding). Wat mij betreft mag het ook via Wetransfer (onveilig).

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen Jelle, allereerst bedankt voor u snelle antwoord , ik vind het allemaal ook heel vreemd en verwarrend. Het kan toch niet zijn dat er rechts eerst wel een tumor zat met een gleason-score 3+3 en nu niks meer te zien. Ik wil nu graag een second opinie bij u in het Radboud Ziekenhuis. Ik heb dit weekend iemand gesproken en die heeft een MR-Linac  bestraling ondergaan en die is heel tevreden en adviseerde mij dat ook aan.  Mocht dit alsnog nodig zijn .Dit ook omdat hij dezelfde leeftijd heeft. Als ik een second opinie wil dan ( mocht het links kwaadaardig zijn) ben ik toch nog wel op tijd? Ik heb gezegd doe maar opereren tegen de uroloog omdat die onzekerheid zo erg is en ik heb alles al meegemaakt met mijn vrouw die ook een tumor in haar kaak had ,dat speelt wel mee.

Ik hoop en dat het mogelijk dat ik de behandeling verder kan ondergaan bij u in het Radboud Ziekenhuis. 

Vriendelijke  groet , 

Peter 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Peter,

Je kan je via je specialist of huisarts altijd voor een second opinion laten verwijzen. Dan moet dan wel zijn naar een behandelaar (uroloog of een radiotherapeut), en dus niet naar mij (ik ben geen behandelaar).

"De PI-RADS 4 afwijking links zou ook het gevolg kunnen zijn van een goedaardige ontsteking. Die hebben soms het beeld van een PI-RADS 4. dat komt bij PI-RADS 4 voor. Dit kan dan "verdwijnen" = normaal worden. Dat kan natuurlijk ook rechts gebeuren."

Ja hoor, je bent zeker "op tijd". Dus geen zorgen.

Wat je ook kan doen: Eerst mij je beelden sturen en die door mij laten bekijken. Daarna "handelen naar bevindingen" en eventueel een second opinion. 

Hartelijke groet,

Jelle Barentsz.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedendag Jelle , ik heb a,s maandag een afspraak bij de huisarts . Ik ga het voorleggen wat ik nu moet doen . Toch denk ik dat ik voor een second opinion ga ,omdat ik nu weinig vertrouwen meer heb in het Maasstad Ziekenhuis. Als ik eerst rechts een tumor heb met een gleason score van 3+3 en nu niet meer te zien !! Ik hoop dat het gaat lukken bij het Radboud Ziekenhuis .

Vriendelijke groet,

Peter

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46