Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vraag aan Jelle Barentsz over locaties

Geachte dokter Barentsz,

Kunt u mij zeggen in welke klinieken in Nederland gewerkt wordt met de methode Jelle Barentsz (dus punctie peritoneaal op geleide van MRI).

Ik woon in Zeeland. Daar is het m.i. niet mogelijk. Is het in Brabant of Zuid Holland mogelijk? Radboud kan natuurlijk ook maar dat is wat ver weg.

Veel dank voor uw antwoord. Hartelijke groet, 
M.

Antwoord

Geachte heer Spruit,

Met de "Jelle Barentsz"-methode wordt een kwalitatief hoogwaardige MRI verkregen, gevolgd door een nauwkeurige beoordeling volgens de PI-RADS-richtlijnen en het uitvoeren van prikken onder begeleiding van MRI.

Recentelijk is de 'transperineale' biopsiemethode ontwikkeld. Hierbij worden weefselprikken niet via de anale opening uitgevoerd, maar via de huid tussen de teelballen en de anus, ook wel bekend als het "perineum". Deze methode maakt eveneens gebruik van MRI-beelden. Een voordeel hiervan is een verminderd risico op infecties. Aan de andere kant vereist deze methode het gebruik van meer naalden, vanwege de iets minder hoge precisie.

Wat betreft specifieke instellingen die in staat zijn om een hoogwaardige MRI uit te voeren, een nauwkeurige beoordeling uit te voeren en prikken accuraat te zetten, kan ik geen directe aanbevelingen doen. Het is wellicht raadzaam om informatie in te winnen bij radiologen over hun ervaring, scholing en prestaties op de locatie waar u overweegt de MRI en biopsie te ondergaan. Ik ben niet langer werkzaam bij het Radboudumc, omdat ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Desondanks kan ik u informeren over mijn huidige werkplek, maar dit doe ik graag in een persoonlijke boodschap.

Ten slotte kan het de moeite waard zijn om meerdere malen instellingen te bezoeken waar zowel de MRI als de biopten zorgvuldig worden uitgevoerd, en waar u tevens adequaat behandeladvies ontvangt. Dit zou kunnen leiden tot een behandeling die dichter bij uw woonplaats kan worden uitgevoerd.

Met vriendelijke groet,

Prof. Jelle Barentsz

Laatst bewerkt: 07/08/2023 - 09:19