Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
drie maanden wachten voor partiele nierverwijdering met robot?
Hallo
Op een echo van de buik werd toevallig een object van bijna 3cm in mijn nier ontdekt. Een bijkomende CT scan op 6 september 2024 gaf volgend resultaat: "beeld passende bij maligne tumor type RCC tot het tegendeel bewezen".
Begin februari 2023 waren mijn nieren ook al eens nagekeken. Het verslag vermelde toen: "echo nieren bilateraal normaal - geen teken van stuwing, lithiasis of ruimte innemend proces" . Ik neem aan dat dit betekent dat er toen geen gezwel was, en dat de tumor dus in minder dan anderhalf jaar zo groot is geworden!
Op basis van de CT scan (zonder biopsie of zo) heeft de behandelende arts gekozen voor een partiele nierverwijdering met de robot. Deze kan pas doorgaan eind november 2024. Is zo'n wachttijd van bijna drie maanden aanvaardbaar in deze omstandigheden (ik denk aan het risico van uitzaaiingen) of raad u me aan op zoek te gaan naar mogelijkheden voor snellere behandeling? Of zijn dergelijke wachttijden overal te verwachten in Belgie?
Dank bij voorbaat voor uw aandacht
Antwoord
beste hr, mevr,
Erg vervelend dat de afwijking in de nier is geconstateerd en dat u zo lang moet wachten voordat behandeling mogelijk is.
Afwijkingen aan de nier worden vaak toevallig gevonden op echo of CT onderzoek die om een andere reden zijn aangevraagd. Of het om een kwaadaardige afwijking gaat is met deze onderzoeken niet met zekerheid te zien, maar uit de omschrijving van de CT scan bij u is er een hoge kans dat het om een kwaadaardige tumor gaat.
Als kwaadaardige niertumoren klein zijn (tot 4cm) groeien ze langzaam, gemiddeld 2-3 mm per jaar. Dat betekent dat zo'n tumor er dus gemiddeld 10 jaar overdoet om 3 cm te worden. De kans dat bij een niertumor van die grootte uitzaaiingen worden gevonden is laag, minder dan 1 op 20.
Het echoonderzoek in 2023 liet bij u geen afwijkingen zien, maar dat betekent niet dat de nier toen helemaal normaal was. Echo onderzoek is veel minder nauwkeurig dan een CT en een afwijking van 1 of 2 cm kan heel makkelijk worden gemist.
Het risico dat de wachttijd van 3 maanden nadelige effecten heeft bij een niertumor van 3 cm is te verwaarlozen. Dat neemt niet weg dat het erg vervelend is om zolang te moeten wachten als duidelijk is dat een behandeling nodig is.
Uw verzekeraar heeft zicht op wachttijden in verschillende delen van het land. U kunt daar advies vragen. In het algemeen zijn wachttijden in Belgie veel korter dan in Nederland. De meeste verzekeraars vergoeden behandeling in Belgie, maar het is belangrijk om eerst te vragen aan uw verzekeraar of de behandeling daar wel wordt vergoed.
Ik hoop dat deze uitleg u verder helpt,
met vriendelijk groet
Dr P. Verhagen, uroloog, Erasmus MC, Rotterdam
Dank U zeer voor uw antwoord. Ik ben nu toch een beetje gerustgesteld
Overigens ben ik Belg, de 3 maanden wachttijd betreft een Belgisch hospitaal!
Groeten
Grhiker