Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hoe accuraat is een pet-scan vs.mri en puncties

Ik ben vanaf 2020 behandeld voor prostaatkanker, gleasonscore 8. De behandeling bestond uit precisiebestralingen van de prostaat en enkele locale lymfklieren, gecombineerd met twee jaar hormoontherapie. 

De psa waarde was inmiddels gedaald tot 0,16, maar was nu gedurende een aantal maanden licht aan het stijgen, steeds 0,1 en was inmiddels 0,5. De urologe besloot tot een pet-scan. Daar kwam een vermoeden tot recidief uit naar voren in de prostaat, verder geen uitzaaiingen. Omdat de locatie die oplichtte vlakbij een destijds geplaatst goudstaafje lag, was er enige twijfel of het mogelijk een ontstekingsreactie kon zijn. Er werd vervolgens een MRI uitgevoerd, waarop niets bijzonders te zien was. (??) Nu worden er binnenkort enkele biopten genomen. 

Mijn vraag: ik begrijp dat geen van de onderzoeksmethoden 100% accuraat is. Maar worden de onzekerheden nu niet opgestapeld en: in hoeverre leveren alle onderzoeken gecombineerd nog een betrouwbare uitslag op? 

 

 

Antwoord

u zegt het zelf al goed, geen enkele scan is 100% accuraat, maar als je op de PSMA PET scan een actief gebied ziet in de prostaat regio, en nergens anders, dan denk ik dat het erg waarschijnlijk is dat dat de plek is van een recidief.  MRI heeft meer last van metaal artefact dan de PET. Maar dat is algemeen, ik heb de beelden natuurlijk zelf niet gezien.  

groeten Jules Lavalaye

Laatst bewerkt: 22/07/2024 - 08:53

Bedankt voor de reactie. 

Het blijft natuurlijk opmerkelijk dat juist in de intensief bestraalde prostaat een recidief aanwezig is. Overigens is precies op die plek ook een "goudstaafje" aanwezig, de urologe gaf aan dat het ook kan gaan om een ontsteking oid. . Ook weer bijzonder dat op de MRI juist weer niets opmerkelijks te zien is. 

Ik hoop dat de biopten meer duidelijkheid geven. Maar ik heb mijn twijfels.....

Laatst bewerkt: 23/07/2024 - 11:19